Tánc

Világpremierrel és koncerttel indítanak

2010.05.06. 09:15
Ajánlom
A Bakelitben Bojan Jablanovec és a Via Negativa előadása, majd Rob Longstaff koncertje nyitja meg az L1 Kortárs Táncfesztivált.

A Casablanca Therapy szövegeinek és jelenetenek ötlete, szerkezete az előadók - Anita Wach, Emma-Cecilia Ajanki, Magdalena Tuka, Kovács Kata, Marie-Luise Stentebjerg, Gregor Zorc - és a rendező, Bojan Jablanovec közös munkájának az eredménye. Az előadókat egy prágai workshop során válogatták ki, de a munka Ljubljanában folyt havonta kétszer egy hetes turnusokban. A darab kiindulási pontja az a kérdésfelvetés volt, miszerint tud-e a szerelem manapság egy mű kizárólagos témája lenni, és ha igen, milyen módon megközelítve azt. A szerelem felmagasztalása a "pozitív életenergia" szintjére kötelező politikai és média giccsé formálta azt, a marketing és a televízió által uralt popkultúra kizárólagos felségterületévé. Az így mesterségesen létrehozott szerelemkép, az ideológiai értelemben vett végső, megszerzendő "pozitív energia" tulajdonképpen frusztrációink és traumáink legfőbb okozója lett. Ebbéli funkciója pedig kiválóan alkalmas korunk piacgazdasági szemléletének arra, hogy végtelen számú és fajtájú pótszerrel helyettesítse (táplálkozás, divat, autók, kommunikáció, szórakozás, stb.), amelyek bármelyikével ezt a dicsőséges szerelem-képet hivatott megfeleltetni; egy olyan képet, amilyet élő ember képtelen a valóságban létrehozni. Úgy tűnik, hogy egy ideális kapcsolatban (nem kizárólag szerelmi kapcsolatról van szó) a határok megalkotása a kulcs. Ezek a határok hordozzák ugyanis az identitás lényegét, Olyanok mint a bőr és a hús, amelyek az alany csontvázát borítják. Csak tiszta, világos határok vezethetnek az akadálymentes átvitelhez, a harmóniához és szimbiózishoz. Egy kapcsolat bökkenője ott van, amikor tagadják, eltörlik, átlépik ezek a határokat ahelyett, hogy finomra hangolnák őket és ezáltal lehetőséget adnának arra, hogy maguk a határok irányítsák a kapcsolatot. Ezért van, hogy minden kapcsolat mélyén - legyen az néző-előadó, férfi-nő, apa-fia - nem valami romantikus egység lakozik, hanem éles határvonal húzódik. Bármilyen kapcsolat (üzleti, szerelmi, testi) kialakítása és fenntartása azon múlik, hogy az egyén ragaszkodjon saját határaihoz. A határok természetüknél fogva élvezetet rejtenek. Ha pedig élvezetről van szó, ne feledjük el, hogy a szerelem milyen kegyetlen e téren. 

Az esti megnyitó koncert fellépője, Rob Longstaff így vall magáról: "Nem igazán tudom, mit csinálok és sokkal jobb így. A zeném soul, pop és blues zenék egyvelege és észrevettem, hogy felfelé görbül tőle az emberek szája sarka, ami azt jelenti, hogy valamit jól csinálok. Gyakran mondják, hogy jól énekelek és gitározok, de néha olyan nehéz szerénynek maradnom az elismerések ilyen súlya alatt. Pillanatnyilag nem kötődöm különösebben Ausztráliához, otthon érzem magam itt Európában, bár Anyu nagyon hiányzik. Nemrégiben megváltam a családnevemtől, mivel az valaki máshoz tartozott és belefáradtam abba, hogy folyton hangosan kellett kibetűznöm mindenkinek... úgyhogy mostantól szólítsatok Robnak. Nagyratörő célom, hogy egyaránt sikeres és környezettudatos legyek. A dalaim és az üzenetem egyszerűek. Bármi legyen is az, segítenünk kell egymásnak keresztülverekedni rajta."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.