Tánc

Wim Wenders Pina Bausch-filmje Budapesten

2011.11.08. 14:53
Ajánlom
Az EDIT - Nemzetközi Táncfilm Fesztivált idén hetedik alkalommal rendezi meg a Műhely Alapítvány új helyszíneken november 15. és 18. között. A rendezvény Wim Wenders 3D-s táncfimjének itthoni premierjével kezdődik.

A táncfilm műfaját Magyarországon meghonosító és népszerűsíteni kívánó EDIT - Nemzetközi Táncfilm Fesztivál idei attrakciójának egyértelműen a 2009-ben elhunyt legendás koreográfus, Pina Bausch emlékének szentelt táncfilm bemutatója számít. A külföldön már számos helyen bemutatott, azóta a Német Filmdíjat és Német Dokumentumfilm Díját elnyert alkotás a tánc, zene és film egy olyan különleges összművészeti elegye, mellyel a rendező, Wim Wenders a világhírű német táncos előtt tiszteleg.

"A Pina Bausch-film bemutatásának lehetősége nagy fegyvertény a táncfilm fesztivál számára" - hangsúlyozta Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője, a fesztivál egyik főszervezője a Goethe Intézetben tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte továbbá a Goethe Intézet támogatását, amely nemcsak a fesztivált segítette, de korábban Pina Bausch külföldi vendégjátékainak életre hívásában is jelentős szerepe volt. A legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára nevezett 3D-s technikával készült  film november 15-én kétszer lesz látható Budapesten. A nagy érdeklődésre való tekintettel, jelentették be a szervezők, november 16-án 13:30-kor egy extra vetítésre is megállapodtak a Corvin mozival, melyre a jegyek mától kaphatók a mozi jegypénztárában. A Pina Bausch mellett kísérőfilmként vetítik Juhász Kata a 2010-es EDIT-en bemutatott Maya című 3D-s alkotását, mely az első 3D technikával, Magyarországon készült táncfilm.

A korábbi évekhez hasonlóan a közönség 2011-ben is válogatást láthat a felhívásra beérkezett nemzetközi táncfilmekből, melynek kurátora Barda Beáta, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza művészeti vezetője. Az összeállításban osztrák, brit, ír, norvég, tajvani, olasz, francia, német és amerikai alkotások szerepelnek. A fesztivál szervezőinek célja a külföldi kurátorok meghívásával az, hogy szélesebb nemzetközi kontextusba kerüljenek a magyar alkotók. Ennek jegyében megtekinthetnek majd egy portugál válogatást is, melynek kurátora Alberto Magno, a portói Fábrica de Movimentos igazgatója.

A magyar blokk részben egy korábbi magyar táncfilmekből összeállított best of válogatásból áll, melyet Gaál Mariann koreográfus, táncfilm készítő válogatott ki az elmúlt évek legfontosabb munkáiból. Részben pedig első nyilvános bemutatásra kerülnek a 2010/11-ben készült új magyar alkotások, köztük Ladányi Andrea és Dobos Tamás, Góbi Rita, Szűcs Réka, Lengyel Katalin, Pető Anna Ildikó alkotásai.

Két dokumentumfilm is bemutatásra kerül az EDIT keretében: november 17-én Gil Ramon és a Maurice Béjart Ballet "Of Heart and Courage", november 18-án pedig az amerikai Bill T. Jones "A Good Man" című alkotását láthatja a közönség. A filmeket eredeti nyelven vetítik.

A Pina Bausch-film kapcsán a Goethe Intézetben lesz nyilvános szakmai beszélgetés a Tanztheater Wuppertal két táncosával, Barbara Kaufmann-nal és Andrey Berezinnel. Az új magyar táncfilmek bemutatói után pedig a KINO Moziban tartanak egy nyitott fórumot az alkotók közreműködésével, a beszélgetést Gál Eszter vezeti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Tizenöt ország táncosai mérik össze tudásukat Nureyev Balettversenyen

Március 30. és április 4. között hetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettversenyt, ahol személyesen jelen lesz Oleg Ivenko, a White Crow című filmben Nurejevet alakító balettsztár is.
Tánc ajánló

Egy lehetséges jövő előzményei

A táncos és koreográfus Biczók Anna április 2-án 20:00-kor mutatja be a MU Színházban új szólóját, melyben benyomások, képzelet és emlékek kapcsolódnak össze, eljutva a jelen pillanatáig.
Tánc ajánló

A női szexualitásról mutat be szólót Batarita

Batarita abszurditással átszőtt és erotikával fűszerezett, Lüktetésed című szólóját a 2018-as tokiói premier után Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban mutatja be április 6-án.
Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.