Tánc

Wim Wenders Pina Bausch-filmje Budapesten

2011.11.08. 14:53
Ajánlom
Az EDIT - Nemzetközi Táncfilm Fesztivált idén hetedik alkalommal rendezi meg a Műhely Alapítvány új helyszíneken november 15. és 18. között. A rendezvény Wim Wenders 3D-s táncfimjének itthoni premierjével kezdődik.

A táncfilm műfaját Magyarországon meghonosító és népszerűsíteni kívánó EDIT - Nemzetközi Táncfilm Fesztivál idei attrakciójának egyértelműen a 2009-ben elhunyt legendás koreográfus, Pina Bausch emlékének szentelt táncfilm bemutatója számít. A külföldön már számos helyen bemutatott, azóta a Német Filmdíjat és Német Dokumentumfilm Díját elnyert alkotás a tánc, zene és film egy olyan különleges összművészeti elegye, mellyel a rendező, Wim Wenders a világhírű német táncos előtt tiszteleg.

"A Pina Bausch-film bemutatásának lehetősége nagy fegyvertény a táncfilm fesztivál számára" - hangsúlyozta Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője, a fesztivál egyik főszervezője a Goethe Intézetben tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte továbbá a Goethe Intézet támogatását, amely nemcsak a fesztivált segítette, de korábban Pina Bausch külföldi vendégjátékainak életre hívásában is jelentős szerepe volt. A legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára nevezett 3D-s technikával készült  film november 15-én kétszer lesz látható Budapesten. A nagy érdeklődésre való tekintettel, jelentették be a szervezők, november 16-án 13:30-kor egy extra vetítésre is megállapodtak a Corvin mozival, melyre a jegyek mától kaphatók a mozi jegypénztárában. A Pina Bausch mellett kísérőfilmként vetítik Juhász Kata a 2010-es EDIT-en bemutatott Maya című 3D-s alkotását, mely az első 3D technikával, Magyarországon készült táncfilm.

A korábbi évekhez hasonlóan a közönség 2011-ben is válogatást láthat a felhívásra beérkezett nemzetközi táncfilmekből, melynek kurátora Barda Beáta, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza művészeti vezetője. Az összeállításban osztrák, brit, ír, norvég, tajvani, olasz, francia, német és amerikai alkotások szerepelnek. A fesztivál szervezőinek célja a külföldi kurátorok meghívásával az, hogy szélesebb nemzetközi kontextusba kerüljenek a magyar alkotók. Ennek jegyében megtekinthetnek majd egy portugál válogatást is, melynek kurátora Alberto Magno, a portói Fábrica de Movimentos igazgatója.

A magyar blokk részben egy korábbi magyar táncfilmekből összeállított best of válogatásból áll, melyet Gaál Mariann koreográfus, táncfilm készítő válogatott ki az elmúlt évek legfontosabb munkáiból. Részben pedig első nyilvános bemutatásra kerülnek a 2010/11-ben készült új magyar alkotások, köztük Ladányi Andrea és Dobos Tamás, Góbi Rita, Szűcs Réka, Lengyel Katalin, Pető Anna Ildikó alkotásai.

Két dokumentumfilm is bemutatásra kerül az EDIT keretében: november 17-én Gil Ramon és a Maurice Béjart Ballet "Of Heart and Courage", november 18-án pedig az amerikai Bill T. Jones "A Good Man" című alkotását láthatja a közönség. A filmeket eredeti nyelven vetítik.

A Pina Bausch-film kapcsán a Goethe Intézetben lesz nyilvános szakmai beszélgetés a Tanztheater Wuppertal két táncosával, Barbara Kaufmann-nal és Andrey Berezinnel. Az új magyar táncfilmek bemutatói után pedig a KINO Moziban tartanak egy nyitott fórumot az alkotók közreműködésével, a beszélgetést Gál Eszter vezeti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Meghívást kapott a Hodworks a Velencei Biennáléra

A Sunday című előadást mutatják be július folyamán és mesterkurzust is tartanak.
Tánc ajánló

Az első élőben közvetített táncprodukció a Fonó Online műsorán

A Kedvemre való című táncprodukció az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből nyújt válogatást 2021. április 17.-én, szombaton este 19:30-kor.
Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.