Tánc

Zelda Fitzgerald beleőrült abba, hogy nem lehetett balerina

2017.07.14. 09:17
Ajánlom
Elképesztően tehetséges volt, de esélye sem volt beteljesíteni vágyát. A legendás író- és festőnő, F. Scott Fitzgerald felesége talán nem bolondul meg, ha hamarabb rátalál élete szerelmére: a táncra.

Zelda és F. Scott Fitzgerald kapcsolatát az utóbbi időben igen nagy kultusz övezi az olyan sorozatoknak köszönhetően, mint a Z: The Beginning of Everything, vagy Fitzerald utolsó, befejezetlen művének adaptációja, Az utolsó cézár szerelme (The Last Tycoon). Ezekből a filmekből sokat megtudhatunk kettejük szerelméről, de egyik sem beszél Zelda másik nagy szerelméről, a balettról.

A Fitzgerald család 1925-ben.

A Fitzgerald család 1925-ben. (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Zelda gyerekkorában balettozott, majd hosszú időre abbahagyta ezt a  tevékenységet.

1925-ben azonban elment egy párizsi balettstúdióba és onnantól kezdve megszállottja lett a műfajnak.

Ekkor már 25 éves volt, öt éve volt F. Fitzgerald házastársa és már gyermekük, Scottie is megszületett. A körülmények ellenére 27 évesen eldöntötte: profi balerinává képzi magát. Nyilvánvalóan ekkor erre már esélye sem volt, de ezt ő nem vette tudomásul. Megszállottan járt órákra a hét minden napján, de sajnos a fizikai igénybevétel nyomán lassacskán rátört a mentális betegség. Unokája, Eleanor Lanahan egy közelmúltbéli beszélgetésben azt mesélte,

ebben az időszakban Zelda olyannak tűnt, mint aki balettban megtalálta azt, amit egész addig keresett: a tiszta önkifejezés lehetőségét.

Eleanor ugyanitt édesanyját, Scottiet is idézte: „Azt hiszem, az ő legnagyobb átka az volt, hogy annyi mindenhez volt tehetsége, hogy nem tudott eléggé fókuszálni egyetlen dologra”.

[PINTEREST] 596777d256e3e

Zelda balettrajongása szépen nyomon követhető attól a pillanattól kezdve, amikor 1925-ben először vett balettleckét Párizsban a kiváló orosz balerinától, Lubov Egorovától. Ezután egy időre, egészen 1928-ig az utazásai miatt nem tudott Párizsban balettozni, de Zelda ez idő alatt is képezte magát Philadelphiában. Amikor azonban visszatért Párizsba, elképesztő fegyelemmel vetette bele magát a balettba. Abban az időben Egorova balettstúdiójában a legtehetségesebb és legígéretesebb táncosok képezték magukat.

Zelda minden nap egy olyan környezetben találta magát, mintha csak Degas világa elevenedett volna meg: tele profi táncosokkal.

A legjobban Lucienne nyűgőzte le őt. Bár leveleiben nem említi a táncos vezetéknevét, minden bizonnyal Lucienne Lamballeről, a Párizsi Opera Balett táncosáról van szó, aki mindössze két évvel volt fiatalabb Zeldánál és akivel közeli barátságba kerültek. A balettórák után kávézókba jártak és a Párizsi Opera színészbüféjében töltötték az időt. Zelda lassan kezdte elveszíteni kapcsolatát lányával és férjével, aki időközben az alkohol rabjává vált és rengeteget dolgozott. 

Nehéz megmondani, technikailag milyen szinten állt Zelda. Minden bizonnyal Egorova sem biztatta volna őt, ha a képességei nem lettek volna megfelelőek a baletthoz. Az 1928-as és 29-es fotók megmutatják, milyen nagy változáson ment keresztül Zelda teste ezidő alatt, sokat fogyott és valóban elkezdett balerina-formát ölteni. 1929-ben elérkezett az a pont, amikor Zelda erőfeszítései megtérülhettek volna. Julia Sedova, az Impariel Russian Ballet korábbi táncosa, a San Carlo Opera tánctársulatának vezetője franciául írt Zeldának egy levelet, amiben felajánlott neki egy szerepet:

az Aida című operában egy „haladó nehézségű szólóra” kérték fel, amiért ráadásul havi fizetést kapott volna egy egész évadon keresztül.

Zelda azonban labilis idegállapota miatt nem fogadta el a felkérést, nem utazott Nápolyba.

1930 tavaszán egy Párizs közelében fekvő klinikára került, de hamar eljött onnan, hogy táncórákra járhasson. Sajnos azonban újra  elhatalmasodott rajta a betegség és Svájcba, majd Olaszországba utaztak kezelésekre. Scott mindvégig Zelda mellett állt. Miközben felesége kezeléseken vett rész, levelet írt Egorovának, amiben arról kérdezte őt, mennyire tartja tehetségesnek Zeldát.  Egorova azt válaszolta, hogy

Zeldának kiváló képességei vannak, de mivel későn kezdte el képezni magát, nem válhat már belőle első osztályú balerina.

Ezt ekkor már maga Zelda is belátta, ezért elkezdte más irányú képességeit kibontakoztatni, és a festésben képezni magát. 

GettyImages-588176672

GettyImages-588176672 (Fotó/Forrás: Culture Club / Getty Images Hungary)

A baltimore-i kórházban, közvetlenül a második idegösszeomlása után aztán  tánc iránti rajongását a  Save Me The Waltz  című, 1932-ben megjelent regényben összegezte. Ebben alteregója szájába a következő mondatot adta: "Céljai elérése érdekében irányítani fogja azokat a démonokat, akik üldözték őt... bebizonyítja magának, hogy a béke elérhető". 

Egész életében küzdött a szerteágazó tehetségéből és az identitászavarából adódó tehetetlenségérzettel. Ugyanakkor a balett iránti szenvedélyét soha nem feledte: 1940 januárjában, kevesebb mint egy évvel Scott halála előtt azt írta neki: "Scottie elküldte nekem a Ballet Russe aktuális programját. A szívem szakad meg ezt látva. Nem így terveztem.” 1948-ban Zelda a Highland Memorial Hospital nevű elmegyógyintézetben volt éppen, amikor a konyhában tűz ütött ki, és a kórház kilenc másik páciensével együtt odaveszett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.