tarr béla

2023 november 2., 13:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio

A Prágai Előadóművészeti Akadémia díszdoktorává avatták Tarr Bélát

A Sátántangó és a Werckmeister harmóniák Kossuth-díjas rendezője október 30-án vette át az elismerést. Köszönőbeszédében művészi hitvallását is kifejtette.
2023 október 11., 11:35
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Tiszteletbeli Európai Filmdíjat kap Tarr Béla

A Sátántangó rendezője a hatodik művész, akit elismernek a díjjal. Tarr Béla december 9-én személyesen veheti át a kitüntetést Berlinben.
2023 augusztus 9., 10:40
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

A kortárs kínai filmművészet egyik remekművét mutatják be Magyarországon

A Cinema Niche ezúttal a tragikus sorsú Hu Bo An Elephant Sitting Still című négyórás kultfilmjét mutatja be szeptemberben, előbb Budapesten, majd pedig Pécsen. A fővárosi vetítésen Tarr Béla konferálja fel egykori tanítványa alkotását.
2023 június 9., 10:30
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Pipás Pistáról szóló sorozat készül Tarr Béla közreműködésével

A sorozat egyebek közt arra keresi a választ, tekinthetjük-e hősnek a szegedi tanyavilág legendás bérgyilkosnőjét. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt.
2023 június 5., 13:10
Vizuál hír Szerző: Fidelio/MTI

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
2023 február 27., 13:00
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Tarr Béla: A Freeszfe számára a jövőt a nemzetközivé válás jelentheti

Az Egyesület elnöke, Tarr Béla arról nyilatkozott, hogy a Freeszfe képzési programjának jövőjét a nemzetközi akkreditáció biztosíthatja.
2022 december 15., 09:50
Vizuál hír Szerző: Fidelio/MTI

Életműdíjat vehet át Tarr Béla India legnagyobb filmfesztiválján

„Tarr filmjei a kétértelműségükkel is lenyűgöznek, mivel a nyugati civilizáció végének és az elpusztított természet bosszújának allegóriáiként is értelmezhetők" – méltatta a Keralai Nemzetközi Filmfesztivál a melankolikus, hosszú snittekből felépülő filmjeiről ismert magyar rendezőt.
2022 november 25., 09:05
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

November végi melankólia – Újra átélhetjük nagyvásznon Tarr Béla filmjeit

Retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a Cirko-Gejzír a magyar kortárs filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja előtt. November 25. és 27. között ugyanis Tarr Béla filmográfiájában merülhetünk el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink