Dezső

Kultúrpercek

 • 2016. december 16., 14:18

  Így ünneplik az oroszok a Karácsonyt! Így ünneplik az oroszok a Karácsonyt!

  Csajkovszkij Diótörője, a Télapó, és kísérője, Hópelyhecske mind-mind része az orosz karácsonynak. A mesebeli alakok most egytől egyig megelevenednek az Orosz Kulturális Központ ünnepváró programjai során.
 • 2016. december 20., 12:58

  Mi mindent lehet zenével elmondani az evésről? Mi mindent lehet zenével elmondani az evésről?

  A Tárkány Művek legújabb konceptlemezén az evés kultúrája kerül a középpontba. A Magyar Konyha támad címet viselő nagylemez kapcsán Tárkány-Kovács Bálint zenekarvezetőt kérdeztük a Fidelio-Kultúrpercekben.
 • 2016. november 30., 11:05

  Hol találkozik a báb és a tánc? Hol találkozik a báb és a tánc?

  Kálmán Eszter A tó című rendezésében a két műfaj kapcsolódási pontjait kutatja A hattyúk tava motívumainak, valamint a két forma stílusjegyeinek alkalmazásával. A darabban Bercsényi Péter bábművész és Dányi Viktória kortárs táncos nyűgözik le a gyerek és felnőtt nézőket. Kálmán Eszterrel beszélgettünk a Fidelio-Kultúrpercekben.
 • 2016. november 24., 12:38

  Felnőtteknek szóló animáció Felnőtteknek szóló animáció

  Egy fesztivál, ahol az animációs zombifilmtől kezdve a vidám gyerekmeséig mindenféle műfaj képviselteti magát. A 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon senki nem fog unatkozni, a szervezők a vetítések mellett kísérőprogramokkal is készülnek november 23-27. között.
 • 2016. november 22., 13:18

  A magyar nép elfeledett története A magyar nép elfeledett története

  Egy képzeletbeli északi utazásra hívja a látogatókat az Orosz Kulturális Központ, amely során a finnugor hagyományokba nyerhet bepillantást a közönség november 22-én. A programokról Agócs Natálival, az OKK főmunkatársával beszélgettünk.
 • 2016. november 18., 08:04

  Három és fél percben a magyar színjátszás jövőjéről Három és fél percben a magyar színjátszás jövőjéről

  Az időnk rövid története, A harag napja, Sóvirág és A bajnok - csak néhány előadás az idei Kortárs Drámafesztivál alkotásai közül, amelyek azt mutatják meg, hogy hová is tart a magyar színjátszás. Az előadásokat workshopok, kerekasztal beszélgetés és különböző koncertek színesítik majd.
 • 2016. november 16., 11:59

  Ebbe a pezsgő művészeti életbe tenyerelt bele Hitler Ebbe a pezsgő művészeti életbe tenyerelt bele Hitler

  Berlin és Budapest. Két nyüzsgő nagyváros, amelyek között különleges művészeti kapcsolat alakult ki a '20-as években. Ezt mutatja be a Virág Judit Galéria ingyenesen megtekinthető kiállítása, amely november 27-ig látható. A tárlatról Kelen Anna kurátorral beszélgettünk.
 • 2016. november 14., 11:26

  Indul a Kamara.hu Indul a Kamara.hu

  A Kamara.hu fesztiválra november 17-20. között kerül sor Budapest egyik legszebb épületének falai között. A programokról a művészeti vezetővel, Várjon Dénes zongoraművésszel beszélgettünk.
 • 2016. november 10., 10:03

  Ajándékozzon hangszersimogatást karácsonyra Ajándékozzon hangszersimogatást karácsonyra

  Egy koncert, ahol a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a hangszerek csodás világával. Kézbe vehetnek és kipróbálhatnak különböző hangszereket: többek között afrikai dobokat, akusztikus gitárokat és népi furulyákat is. Az interaktív foglalkozásról és a hamarosan megjelenő Hangszersimogató CD-ről Bársony Bálinttal beszélgettünk.
 • 2016. november 9., 11:05

  "Itt mindenki hülye"

  A Bethlen Téri Színházban látható a Spirita Társulat új darabja: a Pusztuló címmel. A szatirikus hangvételű vígjáték középpontjában egy tv-show áll, amely tükröt tart a média torz világa elé. Az előadás részleteibe a rendező, Egressy G. Tamás avatott be minket.
 • 2016. november 7., 07:38

  Újabb főszerepben Alföldi Róbert Újabb főszerepben Alföldi Róbert

  Mit lehet tenni, ha egyetlen órát kapunk arra, hogy helyrehozzunk valamit? Egyetlen órát arra, hogy megtaláljuk a megoldást? Egy 1929-es Molnár Ferenc darabot elevenítenek fel november 4-től az Átrium Filmszínházban Alföldi Róbert főszereplésével. Az előadás részleteibe a produkciós menedzser, Zsedényi Balázs avatott be minket.
 • 2016. november 6., 18:01

  Dinamikus pengetés, érzelmi húrokon Dinamikus pengetés, érzelmi húrokon

  Gyémánt Bálint 2015 óta saját triójával játssza intenzív, izgalmas és olykor romantikus szerzeményeit. Fónay Tibor bőgőssel és Csizy László dobossal alkotott triója legközelebb november 8-án hallható a Budapest Jazz Clubban. Gyémánt Bálint mesélt nekünk.
 • 2016. november 6., 16:34

  „Meghalni úgy is lehet, hogy közben az ember él” „Meghalni úgy is lehet, hogy közben az ember él”

  November 19-én ismét látható a Vígszínházban Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix közös duója, az #ORFEUSZ #EURÜDIKÉ, amiben a modern ember számára állítják példaként a mitológiai szerelmi történetet. A két táncművésszel beszélgettünk.
 • 2016. november 6., 14:00

  30 éves az Óbudai Kamarakórus 30 éves az Óbudai Kamarakórus

  Idén 30 éve énekelnek együtt az Óbudai Kamarakórus tagjai. A jubileumi év alkalmából koncertsorozatot indítottak, amelynek következő időpontja az év utolsó hónapját teszi szebbé. A december 9-ei műsorban Stravinsky ritkán hallott miséje is felcsendül. Az énekkarról és a 20. századi zeneszerzőről Erdős Ákos kórusvezetőt kérdeztük.
 • 2016. november 4., 09:49

  Tizenegy helyszínen indul a Héttorony Fesztivál Tizenegy helyszínen indul a Héttorony Fesztivál

  November 4. és 20. között a legjobb világ- és népzenék csendülnek fel Makovecz Imre tereiben szerte az országban és a határon túl. Kiss Ferenccel, a fesztivál művészeti vezetőjével beszélgettünk.
 • 2016. november 2., 15:01

  Ez a kiállítás biztosan felzaklat Ez a kiállítás biztosan felzaklat

  Komoly témák, furcsa érzések. A fiatal festőművész, Hollós Ádám Discomfort című kiállítása könnyen hatalmába keríti a látogatót. Egy-egy kép előtt érdemes tovább elidőzni, hogy megérthessük rejtett üzenetét. A tárlatról Kovács Krisztinával, a Várfok Galéria művészeti vezetőjével beszélgettünk.
 • 2016. október 30., 14:00

  Frida Kahlóról készül darab Gryllus Dorka főszereplésével Frida Kahlóról készül darab Gryllus Dorka főszereplésével

  2017 tavaszán az Operettszínház művészeivel együttműködve mutatja be a Duda Éva Társulat az Átrium Filmszínházban a mexikói festőművész életéről szóló darabot, Gryllus Dorka főszereplésével. A tervezett premierről Duda Évával beszélgettünk.
 • 2016. október 28., 13:29

  Rendhagyó kerekasztal beszélgetés egy hanglemezről Rendhagyó kerekasztal beszélgetés egy hanglemezről

  Két fiatal művész, akiket szoros kapcsolat fűz össze. Csillagh Katalin zongoraművész és Győri Noémi fuvolaművész november 8-án mutatják be első közös lemezüket, amely a romantikus zene különböző oldalait jeleníti meg, Schubert, Reinecke és Franck szonátáinak segítségével. A két művész beszélt kameránknak.
 • 2016. október 27., 09:44

  A Grecsó-fivérek soha nem beszélnek otthon művészetről A Grecsó-fivérek soha nem beszélnek otthon művészetről

  Ezt is elárulta interjúnkban Grecsó Zoltán táncos/koreográfus bátyjával, Grecsó Krisztián íróval közös, Mellettünk című estje kapcsán, ami november 2-án ismét látható a Jurányiban.
 • 2016. október 25., 16:12

  Nincs ezen mit nézni, minden kép fehér Nincs ezen mit nézni, minden kép fehér

  Mintha a mennyország oltárán állnánk. Fény, üresség és a fehér szín dominanciája. Molnár Sándor festő az élete során felhalmozódott élményeket, formákat bontja le utolsó kiállítása során. A művész utolsó festészeti állomásából, az Üresség korszakból láthatóak képek: a Pesti Vigadóban, január 8-ig.
 • 2016. október 23., 15:28

  Tudjuk, mit tegyen, ha utálja a hétfőket Tudjuk, mit tegyen, ha utálja a hétfőket

  Sokan nem szeretik a hétfőket, éppen nekik ajánljuk a nemrég külsőségeiben is megújult Hadik Kávéház új jazzprogramját. Szigorúan munka után, hogy jól induljon a hét. A koncertekről Havas Ádámot kérdeztük.
 • 2016. október 22., 16:20

  Iráni thriller dél-koreai drámával fűszerezve Iráni thriller dél-koreai drámával fűszerezve

  Iráni thriller? Vagy dél-koreai dráma? Különleges filmek kerülnek mozivászonra számos városban október 28-31. között. A Mozinet Filmnapok a franciaországi Cannes versenyprogramjának díjnyertes alkotásai közül válogatott. A filmvetítések mellett filmklubbok, különböző előadások és beszélgetések teszik teljessé a négynapos szemlét.
 • 2016. október 22., 14:36

  Ez történik, ha egy napon keresztül csak csendben hallgatunk Ez történik, ha egy napon keresztül csak csendben hallgatunk

  Milyen lehet egy nap, ami csak arról szól, amit szeretünk? Mondjuk a zenéről. Október 22-én délelőttől késő estig – több elismert zeneszerző és zenész muzsikája tölti be a BMC koncerttermeit. A Hallgatás napján a kortárs művészek legújabb művei mellett a klasszikusok egyik legnagyobbja, Mozart zenéje is a központba kerül.
 • 2016. október 19., 14:05

  Ezt mondd, ha legközelebb kikosarazol egy srácot! Ezt mondd, ha legközelebb kikosarazol egy srácot!

  Slam poetry. Egy izgalmas határműfaj, amelyben egyszerre van jelen a vers és a színházi előadás is. A modern költészeti stílus hazánkban is egyre több követőre talál. A részletekről Végh Fruzsinát, a bajnokság szervezőjét kérdeztük.
 • 2016. október 19., 10:26

  Mit szólt volna Beethoven ehhez? Mit szólt volna Beethoven ehhez?

  A Sárik Péter Trió új albumán Beethoven művein keresztül azt a kort idézi fel, amikor még a klasszikus zenészek is improvizáltak.
 • 2016. október 18., 10:56

  Forradalmi dalok az Erkel színpadán Forradalmi dalok az Erkel színpadán

  Egy musical, ahol a szerelem felett győz a hazaszeretet. Két fiatal szemszögéből mutatja be az '56-os forradalom eseményeit az Erkel Színházban látható előadás október 23-án és 31-én. Az egykor bátor és tenni akaró fiataloknak emléket állító darabról, az egyik főszereplővel: Börcsök Olivérrel beszélgettünk.
 • 2016. október 14., 16:09

  A baltás gyilkos története a Vígszínházban A baltás gyilkos története a Vígszínházban

  Az emberi lélek bonyolult útvesztőjébe kalauzol minket a Vígszínház új darabja október 15-től, amely Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényét dolgozza fel. A mű középpontjában az ember érzelmeinek kusza világa áll. A regényben megismerhető nehéz sorsú lány - Szonja szerepét alakító színésznővel, Bach Katával beszélgettünk.
 • 2016. október 14., 09:59

  Fekete pálcikaemberek? Ez lenne az afrikai kortárs művészet? Fekete pálcikaemberek? Ez lenne az afrikai kortárs művészet?

  Képzőművészeti alkotások kavalkádja jellemző a 2011 óta minden évben megvalósuló Art Market rendezvényre. Nemcsak hazai hanem külföldi művészek munkái is helyet kapnak a budapesti Millenáris területén. A 4 napos eseményen megismerkedhetünk a kortárs alkotók legújabb műveivel.
 • 2016. október 13., 11:42

  Ön is megnézi, hogy hány oldalas egy könyv mielőtt belevág? Ön is megnézi, hogy hány oldalas egy könyv mielőtt belevág?

  Ha olvasunk, kinyílik számunkra a világ. Jávor Dániel a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár sajtófőnöke szerint olvasás közben bárhová elutazhatunk gondolatban. Őt kérdeztük az idén második alkalommal megrendezett könyvszemle programjairól.
 • 2016. október 12., 13:26

  Hogyan lehet Pilinszkyt eltáncolni? Hogyan lehet Pilinszkyt eltáncolni?

  Feledi János nem először koreografál költészeti inspirációra: Weöres Sándor Psyché-interpretációja után most Pilinszky költészetét, gondolatiságát fordítja le a tánc univerzális nyelvére. A Nemzeti Táncszínház szervezésében október 18-án, a MOM Kulturális Központban debütáló Szálkákról Feledi Jánossal a beszélgettünk a Fidelio-Kultúrpercekben.