törvény

2024 március 20., 10:20
Plusz hír Szerző: Fidelio

Index: a kulturális élet totális központosítását tervezi a kormány

Az új kulturális törvénya sajtóban megjelent jogszabályi tervezet szerint egy-egy nagy központi intézmény hatásköre alá rendelné a vármegyei hatókörű városi és települési kulturális szervezeteket.
2024 március 7., 09:55
Könyv hír Szerző: Fidelio

Ismét pert nyert a Líra a kormányhivatallal szemben

A bíróság jogerős ítélete szerint Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című könyve „minden, csak nem öncélú”. Az indoklásban ezúttal is szerepet játszott az érintett kormányrendelet kétértelmű megfogalmazása. 
2024 március 1., 09:50
Könyv hír Szerző: Fidelio

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
2024 február 13., 15:20
Könyv hír Szerző: Fidelio

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
2023 október 5., 14:45
Könyv hír Szerző: Fidelio

Fóliázott könyvekről tépték le a csomagolást egy budapesti Libriben

A könyvkereskedő közleményében hangsúlyozta, a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint járnak el, amikor zárt csomagolásban értékesítenek könyveket. Egyúttal azt kérték: ne zaklassák a vásárlókat és a munkájukat végző bolti dolgozókat.
2023 szeptember 29., 13:25
Könyv hír Szerző: Fidelio

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
2023 augusztus 2., 09:50
Könyv hír Szerző: Fidelio

A fóliázások és a könyvkivonások ellen tiltakozik a Jelenkor Kiadó 34 szerzője

Mások mellett Tompa Andrea, Földényi F. László, Kemény Zsófi, Simon Márton, Vonnák Diána és Závada Péter is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben kiállnak a „homofóbtörvény” által sújtott írók mellett.
2023 július 25., 09:55
Könyv hír Szerző: Fidelio

Egyetemisták osztogatnak ingyenes LMBTQ-témájú könyveket a Librinél

A csapat egy héten keresztül fejezi ki tiltakozását a vállalat Rákóczi úti üzleténél. Mint mondják, a demonstráció mellett egyúttal az olvasást és a kultúrát is népszerűsíteni szeretnék.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink