typotex

2024 április 17., 15:10
Könyv ajánló Szerző: Typotex Kiadó

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
2024 április 9., 09:20
Könyv ajánló Szerző: Typotex Kiadó

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
2024 március 26., 09:25
Könyv ajánló Szerző: Typotex Kiadó

Szabad volt-e Rousseau a csónakban ringatózva?

Peter Sloterdijk szabálytalan gondolkodó, akinek írásai olyan különös kérdéseket vetnek fel, melyek közelebb vihetnek a világ megértéséhez. A Stressz és szabadság is ilyen munka.
2024 március 21., 13:15
Könyv ajánló Szerző: Typotex Kiadó

A hűtlenség nem a legnagyobb megpróbáltatás

Narine Abgarjan olyan színesen és mély együttérzéssel ír az emberi kapcsolatokról, amilyen mélységre – vagy magaslatra? – csak a legnagyobb írók törnek. A Szimon című kötetben benne van minden, ami miatt érdemes szépirodalmat olvasni.
2024 március 7., 12:30
Könyv ajánló Szerző: Typotex Kiadó

Járatlan, de járandó utakra vezeti olvasóit a 35 éves Typotex Kiadó

Nagy volt a tülekedés a rendszerváltás körül, amikor átalakult-újjászületett a magyarországi könyvpiac. Az akkoriban alakult, s máig megmaradt független kiadók tevékenysége ma már markáns képet rajzol. Itt van például a Typotex Kiadó…
2024 január 11., 13:30
Könyv hír Szerző: Fidelio

Jón Kalman Stefánsson lesz az idei Könyvfesztivál díszvendége

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő izlandi szerzőtől újabb könyvek jelennek meg magyarul idén. A szeptemberi fesztiválon egyúttal Franciaország irodalmát is közelebbről ismerheti meg a közönség.
2022 október 10., 16:20
Könyv ajánló Szerző: (vb)

10+1 izgalmas könyvbemutató az őszi Margón

A tavalyi Goncourt-díjas, a skandináv krimi kiemelkedő alakja és a szólásszabadság világhírű kutatója is Budapestre érkezik a hamarosan kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár részeként. Összegyűjtöttünk 10+1 programot, amelyeket semmiképp sem érdemes kihagyni az irodalom szerelmeseinek.
2021 február 6., 09:15
Könyv Zöldhullám Szerző: Csabai Máté

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

A pánik nem segít semmin. Ahogy az sem, ha letagadod a problémát. Szokták mondani, hogy minden forradalom fejben kezdődik, és azt is, hogy a félelem ellenszere a tudás. Ahhoz, hogy tenni tudjunk a Földért, amely bajban van (valójában mi vagyunk bajban), többet kell tudnunk róla. „Változtasd meg élted!” – üzente egy műalkotás Rilkének, és a felszólítás aktuálisabb, mint valaha.

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó története 1989-ben, éppen a berlini fal leomlásának napján vette kezdetét, és az azóta eltelt évtizedek során a kiadó neve a tudományos ismeretterjesztés és szakkönyvkiadás megbecsült brandjévé vált. Ismertségünket elsősorban a minőségi ismeretterjesztés iránti elkötelezettséggel szereztük:

ma is fáradhatatlanul kutatjuk azokat a szerzőket, akiknek műveiben a kiemelkedő szaktudás ötvöződik a tudás átadásának tehetségével és a fáradhatatlan mesélőkedvvel.

Az utóbbi tíz év újdonsága, hogy kiadónk kortárs világirodalommal is foglalkozik; Typotex Világirodalom sorozatunkban 2024 őszén immár a századik kötet lát napvilágot. Olyan fontos szerzőket vezettünk be a magyar piacra, mint az izlandi Jón Kalman Stefánsson, az örmény származású Narine Abgarjan, a norvég Cecilie Enger és a francia Nicolas Mathieu.

Különösen büszkék vagyunk arra az alkotói, baráti és szakmai közösségre, amely az elmúlt évtizedek során a Typotex körül kialakult. Ez az intellektuális háló és a benne felhalmozott rengeteg tapasztalat, tudás és kreativitás olyan szellemi műhellyé teszi a kiadót, amely gyorsan változó világunk kihívásai mellett is képes megőrizni függetlenségét és nyitottságát.

www.typotex.hu

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében