válogatás

2023 május 17., 09:20
Jazz/World ajánló Szerző: Fidelio

„Vannak olyan lemezek, amelyekhez régi érzelmek kötnek” – Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kedvencei

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában. A sorozat nyolcadik részében Balázs János zongoraművész kedvenceibe hallgathatunk bele.
2023 május 16., 09:30
Plusz magazin Szerző: Barcza Réka

„Nékem csak Budapest kell” – ikonikus dalok az idén 150 éves fővárosról

Sokakat megihletett már az idén 150 éves fővárosunk, Budapest. Tudjuk róla, hogy „csodás”, hogy „ez a szép hely, virít éjjel mesefénnyel”, és, hogy „Pest: kő az epében / Szép, gömbölyű fájdalom / Az ország közepében.” A kérdés csak az, „Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”Szigorúan szubjektív válogatásunk következik, amelybe Budapesthez köthető dalok kerültek be. 
2023 május 12., 14:10
Jazz/World ajánló Szerző: Fidelio

„Az időm nagy részét zeneszerzéssel töltöm” –  Hallgasson bele Tom Kennedy basszusgitáros kedvenceibe

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy prominens képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
2023 május 5., 10:05
Jazz/World magazin Szerző: Fidelio

„Néha egy-egy új anyag nagyon megérint” – Hallgasson bele Párniczky András jazzgitáros kedvenceibe 

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
2023 április 28., 14:00
Jazz/World ajánló Szerző: Fidelio

Aki a zenén keresztül igyekszik reményt adni – Omar Sosa kedvenc lemezei 

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy jeles képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában. A sorozat hetedik részében Omar Sosa kedvenceibe hallgathatunk bele. 
2023 április 21., 12:50
Jazz/World Hallgató Szerző: Fidelio

Kárpáti Dódi: „Mindenféle zenében olyasmi vonz, ami nem besorolható” 

A „Hallgató” című sorozat hatodik részében Kárpáti József Dódi grafikus, trombitás kedvenceibe hallgathatunk bele. A művész április 22-én ünnepli 65. születésnapját. 
2023 április 6., 11:15
Jazz/World magazin Szerző: Fidelio

A világhírű jazz-zenész, aki visszautasította a Berklee Egyetem ajánlatát – Shai Maestro kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy jelentős képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
2023 március 23., 10:15
Jazz/World magazin Szerző: Fidelio

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink