vashegyi györgy

2023 szeptember 15., 15:55
Klasszikus beszámoló Szerző: Kondor Kata

Nőuralom Eszterházán – opera-előadás Mária Terézia látogatásának 250. évfordulóján

A Mária Terézia látogatásának évfordulója alkalmából rendezett fesztiválon kiderült: Haydn Aki hűtlen, pórul jár című operája, a csak a saját érdekeit néző férfinépet megleckéztető fiatal lány története még mindig szellemesen szórakoztat.
2023 szeptember 13., 14:25
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Rameau utolsó operája – világsztárokkal – a Müpában

A magyarországi régizene-játszásban vélhetően a legjelentősebb produkció látható szeptember 21-én a Müpában: a Les Boréades (Boreádok), a 340 éve született Jean-Philippe Rameau utolsó, ötfelvonásos lírai tragédiája.
2023 augusztus 3., 10:55
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Itt van Vashegyi György teljes levele a Zeneakadémia rektori pályázata kapcsán

Ahogyan korábban megírtuk, az MMA Zeneművészeti Tagozata levélben fejezte ki aggályait a köztestület elnökének a Zeneakadémia rektori pályázata kapcsán. Vashegyi György válaszlevelét teljes egészében közöljük.
2023 június 16., 14:30
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

A historikus játék karmesternagysága érkezik a váci Régi Zenei Napokra

A német barokk gyöngyszemei, a régizene hazai mesterei és világhírű szólisták – ezt kínálja a 39. Régi Zenei Napok egyhetes programsorozata. A nyitókoncertet a brit dirigens, Marcus Creed vezényli.
2023 június 7., 10:35
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
2023 május 25., 16:35
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Több száz éve nem hallott zenék csendülnek fel a Haydneum Egyházzenei Fesztiválján

Idén a második alkalommal kerül sor a Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiváljára, Budapesten az Egyetemi templomba, június 9. és 17. között, illetve vidéki helyszíneken is.
2023 április 27., 11:20
Klasszikus interjú Szerző: (x)

„A két világ mindig is párhuzamosan volt jelen az életemben” – interjú Vashegyi Györggyel

A Nemzeti Filharmonikusok új főzeneigazgatója, Vashegyi György három évtizede kulcsfigurája a magyarországi régizenejátszásnak. A karmester zenekar századik születésnapja alkalmából új feladatköre sajátosságairól és terveiről nyilatkozott.
2023 április 18., 09:50
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Baráth Emőkével és Vashegyi Györggyel koncertezik a Szent István Filharmonikusok

Április 23-án kerül sor a Szent István Filharmonikusok Stephanus hangversenysorozatának negyedik koncertjére a Müpában. Az est folyamán Mozart-áriák mellett Cherubini és Brahms zenekari művek lesznek hallhatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink