vashegyi györgy

2024 május 27., 09:50
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Remekművek és újrafelfedezett különlegességek – jön a III. Haydneum Egyházzenei Fesztivál

A hazai régizenejáték legnagyobbjait hallhatja a közönség a Haydneum immár harmadik alkalommal megrendezett Egyházzenei Fesztiválján, július 7. és 15. között, az Egyetemi templomban.
2024 április 26., 12:00
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Egység és sokszínűség – évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Lawrence Foster, Carlo Montanaro, Diego Fasolis, Marlis Petersen, Julien Chauvin – csak néhány név a neves külföldi vendégek közül, akikkel találkozhat a közönség a Nemzeti Filharmonikusok jövő évi hangversenyein.
2024 március 27., 11:40
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Újkori világpremierekkel vár a Haydneum Egyházzenei Fesztivál

Június 7. és 15. között a budapesti Egyetemi templomban rendezik meg harmadik alkalommal a Haydneum – Magyar Régizenei Központ immár hagyományos nyár eleji fesztiválját.
2024 március 8., 10:50
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Újrafelfedezett barokk alkotó szerepel a Szent István Filharmonikusok ifjúsági koncertjén

A Haydneum és Vashegyi György karmester áldozatos tevékenységének köszönhetően kiderült, milyen jelentős alkotó is volt a Haydn elődjeként Esterházy-szolgálatban álló Gregor Joseph Werner.
2024 január 31., 11:50
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

A Concertgebouw-ban is előadja az Ys királyát a Nemzeti Filharmonikusok

A januári, nagy sikerű budapesti bemutató után február 3-án a neves amszterdami koncertteremben is hallható lesz Lalo operája a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar előadásában.
2024 január 18., 15:00
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

ICMA-díjat nyert az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lemeze

A Vashegyi György vezette együtteseket a Jouissons de Nos Beaux Ans! című lemezért ismerték el a legjobb barokk vokális felvétel kategóriájában. A díjakat április 12-én adják át Valenciában. 
2023 december 21., 14:10
Klasszikus interjú Szerző: Kondor Kata

„A zenedráma maga a francia opera” – interjú Vashegyi Györggyel

Egy igazi különlegességgel folytatódik a Nemzeti Filharmonikusok operasorozata: magyarországi bemutatóként hangzik el Lalo Ys királya című alkotása január 11-én a Müpában. A koncert karmesterét és az együttes főzeneigazgatóját, Vashegyi Györgyöt kérdeztük.
2023 november 30., 11:00
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink