Veszprém-Balaton 2023

2023 október 9., 09:35
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Világhírű előadókkal ünnepli a zene sokszínűségét a Chaconne Fesztivál

Egy fesztivál, ahol egy 16. századi műfaj új értelmet nyer, ahol a klasszikus és a kortárs kéz a kézben jár:
2023 szeptember 19., 12:45
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Tizedik alkalommal rendezik meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán

2023. október 10-14. között rendezik meg a X. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúra Fővárosa programsorozatban Várpalota város kiemelt rendezvényeként szerepel a megmérettetés.
2023 augusztus 24., 13:45
Jazz/World ajánló Szerző: (gyk)

Találni sem lehetett volna izgalmasabb fellépőt az INOTA Fesztivál nyitókoncertjére

A klasszikus és az elektronikus zene közötti térnek aligha létezik még egy olyan lakója, mint Nils Frahm. A berlini zongoraművész az egykori hőerőmű tereiben kialakított, vadonatúj fesztivál nyitókoncertjén lép fel, augusztus 31-én.
2023 augusztus 10., 09:55
Plusz ajánló Szerző: (x)

A filmzenék misztikus világába repít a Balatoni Filmzene Fesztivál

Három napra a filmzene fellegvárává változik a festői fekvésű Balaton-parti város, Balatonalmádi. Az I. Balatoni Filmzene Fesztiválon jazz, swing, pop és szimfonikus műfajban is felcsendülnek a vászonról ismerős dallamok.
2023 augusztus 1., 11:40
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Balatoni Filmzene Fesztivál indul Almádiban

Augusztus 25. és 27. között első alkalommal rendezik meg Balatonalmádiban a Balatoni Filmzene Fesztivált. A program szervezője a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület.
2023 július 19., 15:15
Színház ajánló Szerző: Fidelio

Bodosi Györgyről emlékezik meg a Forte Társulat programsorozata

A Forte Társulat különleges projektet indított, amelyben a Balaton-felvidék legendás körorvosa, Dr. Józsa Tivadar életművének nyomába ered, aki Bodosi György néven íróként, szociográfusként és műgyűjtőként is aktívan működött.
2023 június 30., 14:45
Tánc hír Szerző: Fidelio

Véget ért a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny

Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben, több mint 150 balettnövendék részvételével zajlott, és egy magyar, valamint egy portugál balerina győzelmével ért véget az első Hungarian Ballet Grand Prix.
2023 június 23., 14:50
Vizuál hír Szerző: Fidelio

A Balaton festője – Egry József munkáiból nyílt kiállítás Veszprémben

Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítással nyitotta meg kapuit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújult Laczkó Dezső Múzeum.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink