világirodalom

2024 június 13., 13:40
Könyv kritika Szerző: Typotex Kiadó

Mindig minden szerelemből történik – kritika A fügefa című regényről

Megértheti-e az ember a saját életét, ha rekonstruálja szülei és nagyszülei sorsát? Ez a kérdés a Balkánon ugyanúgy érvényes, mint itthon. Goran Vojnović A fügefa című családregénye hétköznapiságától izgalmas.
2024 május 30., 10:10
Könyv magazin Szerző: Typotex Kiadó

Beleolvasó – Kjersti Annesdatter Skomsvold: A gyerek

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre. Olvasson bele ön is a Typotex Kiadónál megjelent kötetbe!
2024 május 16., 15:20
Könyv kritika Szerző: Typotex Kiadó

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
2024 május 8., 15:30
Könyv kritika Szerző: Typotex Kiadó

Három pisztoly, két halott, egy könyv

Egy vonzó ötvenes nő, akit a saját pisztolyával lőnek le, és egy nyugalmazott vizsgálóbíró, akinek hiába van fegyvere, mégsem tudja megvédeni a saját életét. Nicolas Mathieu prózája nem illúziókból építkezik. Kritika a Goncourt-díjas művész új, két történetet tartalmazó kötetéről. 
2024 március 21., 10:00
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

David Machado és Giulia Caminito is a PesText Tavasz vendége lesz

Az áprilisi eseményre a világirodalom számos elismert alkotója érkezik, akikkel idén is beszélgetéseket hallgathatunk meg, valamint dedikálásra is lehetőség lesz. 
2024 március 19., 09:15
Könyv magazin Szerző: Fidelio

Beleolvasó – Annie Ernaux: Egyszerű szenvedély

Februárban a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Annie Ernaux két kisregényét tartalmazó Egyszerű szenvedély / A fiú című kötete, amelyben a Nobel-díjas francia művész a szerelem és a szenvedély természetét tárja fel. Olvasson bele ön is a kötetbe!
2024 március 7., 12:30
Könyv ajánló Szerző: Typotex Kiadó

Járatlan, de járandó utakra vezeti olvasóit a 35 éves Typotex Kiadó

Nagy volt a tülekedés a rendszerváltás körül, amikor átalakult-újjászületett a magyarországi könyvpiac. Az akkoriban alakult, s máig megmaradt független kiadók tevékenysége ma már markáns képet rajzol. Itt van például a Typotex Kiadó…
2024 március 6., 13:10
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Képzeletbeli párbeszédet folytat támadójával Salman Rushdie hamarosan megjelenő könyvében

Április 30-án a Helikon Kiadó gondozásában jelenik meg a Booker-díjas szerző legújabb kötete, amelyben őszintén beszél egyebek közt az ellene elkövetett támadásról, a kórházban töltött hetekről, a mindennapokba való visszatérés nehézségeiről

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink