Vizuál

40 évvel ezelőtt tankok és katonai őrjáratok lepték el Lengyelország utcáit

2021.12.09. 09:55
Ajánlom
A budapesti Lengyel Intézet 2021. december 13-án A tábornok elvtárs háborúba megy című dokumentumfilm vetítésével emlékezik meg a Lengyelországban 40 évvel ezelőtt bevezetett hadiállapotról és annak áldozatairól. Tiszteletükre hétfőn este szerte a világban felgyúlnak a szabadság gyertyái.

Negyven évvel ezelőtt, 1981. december 13-án Wojciech Jaruzelski miniszterelnök döntése alapján bevezették Lengyelországban a hadiállapotot. A fokozatosan romló élelmiszerellátással együtt egyre nőtt az elégedetlenség a politikai rendszerrel szemben. A mintegy tízmilliós tagot számláló Szolidaritás szakszervezet sztrájkokkal igyekezett tárgyalásokra kényszeríteni a kormányt, amely leginkább a belbiztonságra és a hadseregre támaszkodhatott. Végül a tábornokból és nemzetvédelmi miniszterből lett államfő 1981. december 13-án, egy vasárnapi napon vezette be a mindenkit sokként érő hadiállapotot (stan wojenny).

Tankok és katonai őrjáratok lepték el az utcákat. Katonai vezetés alá vonták többek között az államigazgatást, a közlekedést, a távközlést, az energiaipart, a bányászatot, a kikötőket. A határokat lezárták, a sajtó tevékenységét felfüggesztették.

A telefonokat kikapcsolták, éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el. Több tízezer embert internáltak, elsősorban a Szolidaritás vezető egyéniségeit. A hadiállapotot 1983 júliusában szüntették meg. Az akciókban 70 ezer katona és 30 ezer belügyis vett részt. A kommunista terrorapparátus brutális intézkedései több száz halálos áldozatot követeltek. Becslések szerint kb. egymillió lengyel emigrációba szorult. Tiszteletükre a világ számos különböző pontján tartott megemlékezési akció keretében 19.30 órakor a budapesti Lengyel Intézet ablakaiban is felgyúlnak a szabadság gyertyái.

A tábornok elvtárs háborúba megy

Robert Kaczmarek és Grzegorz Braun rendezőpáros A tábornok elvtárs háborúba megy című filmje, a hadiállapot hátterében zajló igazságot, annak okait és következményeit igyekszik körbejárni. 1989 után egy mítoszépítés vette kezdetét, miszerint a hadiállapot bevezetése a fenyegető szovjet katonai beavatkozás miatt vált elkerülhetetlenné. Általánossá vált többek között az a nézet is, miszerint Wojciech Jaruzelski államfő a kisebbik rosszat választotta egy nehéz helyzetben, azaz a tábornok elvtárs így akadályozta meg a szovjet hadsereg intervencióját. A hozzáférhető dokumentumokból azonban idővel kiderült, hogy a Szovjetunió nem tervezett Lengyelország területén katonai akciót végrehajtani.

A film szerzői megdöbbentő tényeket tárnak fel a hadiállapot bevezetését megelőző időszakból, történészek és katonai szakértők bevonásával, meghökkentő dokumentumok, valamint archív anyagok bemutatásával.

Hogy mikor kezdődtek meg a hadiállapot bevezetését megelőző előkészületek? A válasz sokkoló: az 1980-as nyári sztrájkhullám után. A film az 1980 és 1981. december 13. közötti időszakot dolgozza fel.

A vetítés után a Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbańska vezetésével egy beszélgetésre kerül sor Tischler János történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesének közreműködésével.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az alábbi e-mail-címen keresztül van lehetőség: [email protected]
A rendezvényen a járványügyi előírásoknak megfelelően a maszk viselése kötelező.
A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal vetítik.

A tábornok elvtárs háborúba megy (Towarzysz generał idzie na wojnę)
lengyel dokumentumfilm, 78 perc, 2011
Rendező: Grzegorz Braun, Robert Kaczmarek
Lengyel Intézet, moziterem – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.
2021. december 13. (hétfő), 18.0 óra

 

Fejléckép: A tábornok elvtárs háborúba megy című film plakátja / fotó: Budapesti Lengyel Intézet

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos európai fesztiválon zsűrizik Reisz Gábor

A Magyarázat mindenre rendezője is dönthet az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjairól. A térség egyetlen A-kategóriás szemléjének versenyprogramjába beválogatták a The Hungarian Dressmaker című filmet is, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja.
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Vizuál hír

Új, rejtélyes projektet lengetett be David Lynch

„Hölgyeim és uram, valami készül, amit láthattok és hallhattok” – mindössze ennyit árult el a világ egyik legismertebb művészfilmese. Az elmúlt hetek sajtóhírei alapján lehetséges, hogy egy animációs alkotásról van szó, amelynek gyártását a Netflix korábban elutasította. 
Vizuál hír

Egy héten keresztül vetítik Pálfi György filmjeit New Yorkban

A Dekanalog filmforgalmazó cég a rendező Hukkle című 2002-es filmjének amerikai forgalmazásához kapcsolódóan hirdette meg a retrospektív vetítéssorozatot, amelyen Pálfi György csaknem teljes életműve látható lesz. 
Vizuál hír

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.