Vizuál

40 évvel ezelőtt tankok és katonai őrjáratok lepték el Lengyelország utcáit

2021.12.09. 09:55
Ajánlom
A budapesti Lengyel Intézet 2021. december 13-án A tábornok elvtárs háborúba megy című dokumentumfilm vetítésével emlékezik meg a Lengyelországban 40 évvel ezelőtt bevezetett hadiállapotról és annak áldozatairól. Tiszteletükre hétfőn este szerte a világban felgyúlnak a szabadság gyertyái.

Negyven évvel ezelőtt, 1981. december 13-án Wojciech Jaruzelski miniszterelnök döntése alapján bevezették Lengyelországban a hadiállapotot. A fokozatosan romló élelmiszerellátással együtt egyre nőtt az elégedetlenség a politikai rendszerrel szemben. A mintegy tízmilliós tagot számláló Szolidaritás szakszervezet sztrájkokkal igyekezett tárgyalásokra kényszeríteni a kormányt, amely leginkább a belbiztonságra és a hadseregre támaszkodhatott. Végül a tábornokból és nemzetvédelmi miniszterből lett államfő 1981. december 13-án, egy vasárnapi napon vezette be a mindenkit sokként érő hadiállapotot (stan wojenny).

Tankok és katonai őrjáratok lepték el az utcákat. Katonai vezetés alá vonták többek között az államigazgatást, a közlekedést, a távközlést, az energiaipart, a bányászatot, a kikötőket. A határokat lezárták, a sajtó tevékenységét felfüggesztették.

A telefonokat kikapcsolták, éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el. Több tízezer embert internáltak, elsősorban a Szolidaritás vezető egyéniségeit. A hadiállapotot 1983 júliusában szüntették meg. Az akciókban 70 ezer katona és 30 ezer belügyis vett részt. A kommunista terrorapparátus brutális intézkedései több száz halálos áldozatot követeltek. Becslések szerint kb. egymillió lengyel emigrációba szorult. Tiszteletükre a világ számos különböző pontján tartott megemlékezési akció keretében 19.30 órakor a budapesti Lengyel Intézet ablakaiban is felgyúlnak a szabadság gyertyái.

A tábornok elvtárs háborúba megy

Robert Kaczmarek és Grzegorz Braun rendezőpáros A tábornok elvtárs háborúba megy című filmje, a hadiállapot hátterében zajló igazságot, annak okait és következményeit igyekszik körbejárni. 1989 után egy mítoszépítés vette kezdetét, miszerint a hadiállapot bevezetése a fenyegető szovjet katonai beavatkozás miatt vált elkerülhetetlenné. Általánossá vált többek között az a nézet is, miszerint Wojciech Jaruzelski államfő a kisebbik rosszat választotta egy nehéz helyzetben, azaz a tábornok elvtárs így akadályozta meg a szovjet hadsereg intervencióját. A hozzáférhető dokumentumokból azonban idővel kiderült, hogy a Szovjetunió nem tervezett Lengyelország területén katonai akciót végrehajtani.

A film szerzői megdöbbentő tényeket tárnak fel a hadiállapot bevezetését megelőző időszakból, történészek és katonai szakértők bevonásával, meghökkentő dokumentumok, valamint archív anyagok bemutatásával.

Hogy mikor kezdődtek meg a hadiállapot bevezetését megelőző előkészületek? A válasz sokkoló: az 1980-as nyári sztrájkhullám után. A film az 1980 és 1981. december 13. közötti időszakot dolgozza fel.

A vetítés után a Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbańska vezetésével egy beszélgetésre kerül sor Tischler János történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesének közreműködésével.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az alábbi e-mail-címen keresztül van lehetőség: [email protected]
A rendezvényen a járványügyi előírásoknak megfelelően a maszk viselése kötelező.
A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal vetítik.

A tábornok elvtárs háborúba megy (Towarzysz generał idzie na wojnę)
lengyel dokumentumfilm, 78 perc, 2011
Rendező: Grzegorz Braun, Robert Kaczmarek
Lengyel Intézet, moziterem – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.
2021. december 13. (hétfő), 18.0 óra

 

Fejléckép: A tábornok elvtárs háborúba megy című film plakátja / fotó: Budapesti Lengyel Intézet

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.
Vizuál ajánló

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Vizuál ajánló

Lenyűgöző tárlat mutatja be Frey Krisztián életművét a Ludwigban

A {Script:Abstract} Frey úr ír címmel nyílt nagyszabású kiállítás a hatvanas évek Iparterv-nemzedékének markáns, mégis alig ismert képviselőjét helyezi új fénytörésbe. A grandiózus tárlat a magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotójának minden korszakából válogat. 
Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.