Vizuál

 A Fábián Juliról készült portré is megtekinthető Hullan Bea kiállításán

2021.11.17. 15:20
Ajánlom
Szombat estig látható a budapesti Próféta Galériában Hullan Bea különleges női portrékat felvonultató kiállítása. A tárlaton közel negyven izgalmas és szuggesztív női karakterrel találkozhatnak az érdeklődők, köztük a Fábián Juli énekesnőről készült portréval is. 
Nadine_HullanBeafestmenye2-143953.jpg

Hullan Bea: Nadine (Fotó/Forrás: Hullan Bea, Próféta Galéria)

Hullan Bea autodidakta festő, gyerekkora óta fest, 2014 óta pedig már ez is a hivatása. Az első időszakában tájképeket festett. Korai munkáit áthatja a szürrealizmus és néhol a kubizmus, de egyre inkább kialakul a saját kifejezésmódja. Folyamatos fejlődése már táj és városképein is megfigyelhető, nem véletlenül fedezték fel már korán a műértők, ennek az időszaknak a képei mind gyűjtők tulajdonaiba kerültek.

Női portrékat 2016-tól fest, gondolatait és érzéseit ezen keresztül tudja a legjobban átadni. Ezek az alkotásai, amelyek már méreteiknél fogva is impozánsok, szinte ráborulnak a nézőkre, és magukkal ragadják saját világukba. Olaj-vászon képei karakteres nőket mutatnak be, mindezt egy egészen különleges, széttöredezett, kaleidoszkóp-szerűen megjelenő képi világban. Intenzív színhasználat, határozott vonalvezetés és szuggesztív nőalakjainak erős lélekábrázolása jelenik meg a festményeken.

Milyen nőkről szólnak a képek? Maiakról. Modernekről. Régiekről és újakról, kortalanokról. Nőkről, akiknek a művész olvas a tekintetükben, és akik történeteket elevenítenek meg a számára. Nőket fest, akiket ismerünk, vagy akikről azt hisszük, hogy ismerjük őket. Tudatosan vagy tudat alatt, de női karakteri egy-egy női archetípusnak is megfeleltethetőek. Ott van az anya, a szerető, a harcos, vagy épp a házi tűz őrzője. Bár képeinek főszereplői különböző karakterűek, korúak és identitásúak, mégis összeköti őket Hullán Bea egyéni látásmódja és személyisége. A nézők pedig magukra ismerhetnek egy-egy tekintetben, érzésben, történetben.

Hullan Bea: Portrék
2021. november 6. - november 20-ig
Próféta Galéria (Budapest XI. kerület, Szent Gellért tér 3.)

Fejléckép: Hullan Bea: Julika / fotó: Próféta Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.