Vizuál

A német filmek kvintesszenciájából válogat a Szemrevaló Filmfesztivál

2021.10.08. 15:10
Ajánlom
Robotszerető, börtöniskola, amszterdami éjszaka és identitáskeresés – néhány téma az október 16-áig a mozikban, majd a Távmoziban látható legújabb német filmekből. A Szemrevaló Filmfesztivál válogatása a budapesti Művész moziban, később Debrecenben, Pécsett és Szegeden is megtekinthető. 

Díjnyertes filmekkel és rangos vendégekkel várja az európai filmek szerelmeseit a Szemrevaló Filmfesztivál, amelyet idén immár tizedik éve rendeznek meg. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Vendégként hazánkba érkezik a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen forgatókönyvíró-rendezője, Visar Morina és az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár, akiről az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár főhősét mintázták.

Október 7-én 19 órakor a budapesti Művész moziban az Én vagyok a te embered (Ich bin dein Mensch) című német romantikus sci-fi vígjáték vetítésével kezdődik a fesztivál, mely Alma és Tom, a humanoid robot egymásra hangolódásáról szól. Maria Schrader (Másik út) filmjének női főszereplője, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert.

Október 8-án Daniel Brühl (Good bye, Lenin!) rendezői bemutatkozása, a tragikomikus lélektani A saját lifttel a pokolba (Nebenan) lesz látható, melynek forgatókönyvét Brühl ötlete alapján Daniel Kehlmann írta. Október 9-én 18 órakor Az Irány Moszkva! (Moskau einfach!) című svájci film történelmi pillanatkép, vígjáték, finom romantika és színházi szatíra is egyben. Aznap 20 órakor Az Arthur & Claire című osztrák tragikomédiában a halálos beteg Arthur (Josef Hader) Amszterdamba megy, hogy saját akaratából búcsúzzon el az élettől, ám a szállodában egy fiatal holland nő túl nagy zajt csap a szomszédban…

Október 10-én vetítik az Erich Kästner regényén alapuló Fabian – A vég kezdete (Fabian oder der Gang vor die Hunde) című alkotást, mely az 1930-as évek Berlinének dekadens közegében játszódik. Október 11-én az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon közönségdíjat nyert a Dear Future Children című dokumentumfilm lesz programon, mely három fiatal aktivista lányt mutat be, akik a frontvonalon harcolnak Chilében, Hong Kongban és Ugandában egy igazságosabb társadalomért.

Október 12-én a Lány a Tűparkból (Platzspitzbaby) című svájci film egy drogfüggő anya kislánya, Mia életét mutatja be. Sarah Spale játékát az idei Svájci filmdíjon a legjobb színésznőnek járó díjjal méltatták.

Október 13-án vetítik Christian Petzold legújabb, a titokzatos női vízi szellem mítoszát újraértelmező Hableány (Udine) című filmjét. A film főszereplőnője, Paula Beer alakítását tavaly Ezüst Medvével méltatták, emellett FIPRESCI-díjat és Európai Filmdíjat is kapott. A vetítés után Lányi Dániel irodalmárral beszélgetnek.

Október 14-én az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár érkezik vendégként a Művész moziba. Az ő életének egy szakasza alapján készült az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár (Fuchs im Bau) című film, melyet 19 órától vetítenek.

Október 15-én 19 órakor a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen (Exil) című alkotás lesz látható, majd a közönség találkozhat a film forgatókönyvíró-rendezőjével, Visar Morinával. A lenyűgöző, szürreális thriller a Németországban élő, koszovói albán Xhafer sorsán keresztül, sötét humorral beszél a paranoiáról és az identitásról.

Október 16-án Svájc idei Oscar-nevezettje, a többszörösen díjnyertes Húgocskám (Schwesterlein) című dráma pereg majd, melyben Lisa elhanyagolja munkáját és családját, hogy önfeláldozóan gondoskodjon beteg ikertestvéréről, Svenről. Végül október 17-én a 2021-es Osztrák Filmdíjon több elismerést is nyert, megrendítő Hochwald című alkotás a gyászról, a bezártságról és a kirekesztésről szól.

10. Szemrevaló Filmfesztivál│Sehenswert Filmfesztivál
Október 7-16. Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged
Október 18-26. Művész Távmozi 

Fejléckép: jelenet Christian Petzold: Hableány című filmjéből (forrás: Vertigo Média)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.