Vizuál

A német filmek kvintesszenciájából válogat a Szemrevaló Filmfesztivál

2021.10.08. 15:10
Ajánlom
Robotszerető, börtöniskola, amszterdami éjszaka és identitáskeresés – néhány téma az október 16-áig a mozikban, majd a Távmoziban látható legújabb német filmekből. A Szemrevaló Filmfesztivál válogatása a budapesti Művész moziban, később Debrecenben, Pécsett és Szegeden is megtekinthető. 

Díjnyertes filmekkel és rangos vendégekkel várja az európai filmek szerelmeseit a Szemrevaló Filmfesztivál, amelyet idén immár tizedik éve rendeznek meg. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Vendégként hazánkba érkezik a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen forgatókönyvíró-rendezője, Visar Morina és az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár, akiről az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár főhősét mintázták.

Október 7-én 19 órakor a budapesti Művész moziban az Én vagyok a te embered (Ich bin dein Mensch) című német romantikus sci-fi vígjáték vetítésével kezdődik a fesztivál, mely Alma és Tom, a humanoid robot egymásra hangolódásáról szól. Maria Schrader (Másik út) filmjének női főszereplője, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert.

Október 8-án Daniel Brühl (Good bye, Lenin!) rendezői bemutatkozása, a tragikomikus lélektani A saját lifttel a pokolba (Nebenan) lesz látható, melynek forgatókönyvét Brühl ötlete alapján Daniel Kehlmann írta. Október 9-én 18 órakor Az Irány Moszkva! (Moskau einfach!) című svájci film történelmi pillanatkép, vígjáték, finom romantika és színházi szatíra is egyben. Aznap 20 órakor Az Arthur & Claire című osztrák tragikomédiában a halálos beteg Arthur (Josef Hader) Amszterdamba megy, hogy saját akaratából búcsúzzon el az élettől, ám a szállodában egy fiatal holland nő túl nagy zajt csap a szomszédban…

Október 10-én vetítik az Erich Kästner regényén alapuló Fabian – A vég kezdete (Fabian oder der Gang vor die Hunde) című alkotást, mely az 1930-as évek Berlinének dekadens közegében játszódik. Október 11-én az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon közönségdíjat nyert a Dear Future Children című dokumentumfilm lesz programon, mely három fiatal aktivista lányt mutat be, akik a frontvonalon harcolnak Chilében, Hong Kongban és Ugandában egy igazságosabb társadalomért.

Október 12-én a Lány a Tűparkból (Platzspitzbaby) című svájci film egy drogfüggő anya kislánya, Mia életét mutatja be. Sarah Spale játékát az idei Svájci filmdíjon a legjobb színésznőnek járó díjjal méltatták.

Október 13-án vetítik Christian Petzold legújabb, a titokzatos női vízi szellem mítoszát újraértelmező Hableány (Udine) című filmjét. A film főszereplőnője, Paula Beer alakítását tavaly Ezüst Medvével méltatták, emellett FIPRESCI-díjat és Európai Filmdíjat is kapott. A vetítés után Lányi Dániel irodalmárral beszélgetnek.

Október 14-én az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár érkezik vendégként a Művész moziba. Az ő életének egy szakasza alapján készült az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár (Fuchs im Bau) című film, melyet 19 órától vetítenek.

Október 15-én 19 órakor a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen (Exil) című alkotás lesz látható, majd a közönség találkozhat a film forgatókönyvíró-rendezőjével, Visar Morinával. A lenyűgöző, szürreális thriller a Németországban élő, koszovói albán Xhafer sorsán keresztül, sötét humorral beszél a paranoiáról és az identitásról.

Október 16-án Svájc idei Oscar-nevezettje, a többszörösen díjnyertes Húgocskám (Schwesterlein) című dráma pereg majd, melyben Lisa elhanyagolja munkáját és családját, hogy önfeláldozóan gondoskodjon beteg ikertestvéréről, Svenről. Végül október 17-én a 2021-es Osztrák Filmdíjon több elismerést is nyert, megrendítő Hochwald című alkotás a gyászról, a bezártságról és a kirekesztésről szól.

10. Szemrevaló Filmfesztivál│Sehenswert Filmfesztivál
Október 7-16. Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged
Október 18-26. Művész Távmozi 

Fejléckép: jelenet Christian Petzold: Hableány című filmjéből (forrás: Vertigo Média)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.
Vizuál ajánló

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál ajánló

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.