Vizuál

10+1 szubjektív ajánlatunk a Műtárgyak éjszakájáról

2021.06.08. 09:05
Ajánlom
Ötven budapesti helyszínen több mint száz program - kiállítások, szakmai előadások, műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, beszélgetések és filmvetítések - várják az 5. Műtárgyak éjszakája látogatóit június 17. és 19. között. A Fidelio szubjektív ajánlata.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál ezúttal sem csupán a hagyományos műfajokra koncentrál: a festményeken, szobrokon, régészeti leleteken, fotográfiákon és kerámiákon túl megidézik például a szocializmus tárgykultúráját, a kékfestés rejtelmeit, az Unicum ipartörténeti és iparművészeti érdekességeit és a népi kézművesség titkait.

A rendezvény új helyszínei között szerepel Gül baba türbéje, ahol a tárlatvezetések mellett koncertek is lesznek, és a nemrég átadott Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. A fesztiválon idén is remek lehetőség nyílik a művészekkel való találkozásra. Kalmár János szobrászművész műteremlátogatásra várja az érdeklődőket, és megnyitja kapuit a Budakalászi Műteremház és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója is. A Budapest Galériában Gálhidy Péter és Molnár Judit Lilla, a Deák Erika Galériában Szűcs Attila, a Molnár Ani Galériában Mayer Éva, a MET Galériában Péter Ágnes, Haász Ágnes és Krnács Ágota kalauzolja a látogatókat.

1. Titkos veszélyek a lámpák világából régen és napjainkban  

június 19. 14:00 – 14:45 és 15:00 – 15:45

A lámpagyártás során alkalmazott formavilág és technika állandóan változik. A két terület összhangját folyamatosan biztosítani kell. A titkos veszélyek elkerülése a legkomolyabb kihívás. A hibák egyik része a nyereségközpontú gondolkodásmódból fakad. Másik részük akkor jelentkezik, amikor a design fontosabb szemponttá válik a biztonságnál. Hogyan ismerhetőek fel a rejtett veszélyek? Miként korrigálhatók a hibák? Milyen módon modernizálhatjuk a régi műtárgyakat?
Programot tartja: Szalóczi Gábor, a design stúdió vezetője

Art Of Lamps Design Studio, Budapest, Dessewffy u. 47, 1066 Hungary

2. Főnixmadár születése Herendi porcelánból

Herendi_Fonix-143005.png

Herendi Főnixmadár (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

jún. 17. 16:00 – 17:00

A főnix legendája egyszerre lenyűgöző és izgalmas. Egyes mítoszok szerint a főnixmadár 500 évig él és közben a fahéjfa ágaiból fészket rak magának. Amikor a fészek elkészül, a madár felgyújtja azt saját testével együtt. A mítosz szerint a madár hamvaiból egy új főnix születik. A főnixmadár az újjászületés, megújulás és megerősödés jelképe. Így született újjá Herendi porcelánból – gondos, szakértő kezek által.

Herend büszkesége, a József nádor téri Porcelán Palota idén is csatlakozik a Műtárgyak éjszakája rendezvényhez. A körforgás, az újjászületés témáját dolgozza fel a legújabb bravúrtermékével, a főnixmadárral. A Kerekasztal beszélgetés előzetes regisztrációhoz kötött.

Herendi Porcelán Palota, Budapest, József nádor tér 10, 1051 Hungary

3. Gül Baba Türbéje - Tárlatvezetés

jún. 17. 16:00 – 16:45 / jún. 18. 16:00 – 16:45 / jún. 19. 16:45 – 17:30

Ki volt pontosan Gül baba, és melyek az életével kapcsolatos tények és legendák? Mit jelent a türbe szó, és milyen látható és kevésbé látható tulajdonságai vannak Gül baba Türbéjének? Miként alakult át a türbe és annak környezete az elmúlt évszázadok során? Milyen kincseket rejt az oszmán kortól kezdve napjainkig a Rózsadomb egyik legszebb kilátásával rendelkező épületegyüttese és az ott található kiállítótér? Hogy is fest pontosan egy oszmán pénzérme, vagyis akcse? Miként kapcsolódik a területhez a Zsolnay gyár? Erről, és még sok más érdekességről hallhatnak, ha közösen felfedezik velünk Gül baba türbéjét és az egykori Wagner villa termeiben lévő állandó kiállítást.

4. EBRU bemutató - A török márványpapír művészete

jún. 19. 12:00 – 17:00

2014. év óta az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján szerepel. A számos civilizációnak otthont adó Közép-Ázsiából származik, virágkorát török mesterek alatt élte. Az ebru készítésénél természetes, vízben nem oldódó és zsiradékot nem tartalmazó földfestékeket, rózsaágból és lófarokból készített ecseteket, és kitrét, azaz növényi gyökérből kivont enyvet használnak az ebru mesterek. Az ebruművész az ebrut nemcsak a kezével, hanem az egész lényével készíti. Az ebrunak lélekgyógyító ereje is van, mely a hagyományos török művészet szerelmesei számára elvitathatatlan valóság.

Gül Baba Kulturális és Kiállítóközpont, Budapest, Mecset u. 14, 1023 Hungary

Gul_Baba_Turbeje-143004.jpg

Gül baba türbéje (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

5. Műtermi titkok, láthatatlan szobrok - Műterem-látogatás Kalmár Jánosnál

jún. 17. 16:00 – 19:00

Soha nem látott szobrok és soha meg nem válaszolt kérdések. Műterem-látogatás Kalmár János DLA Munkácsy Mihály díjas szobrászművésznél.
A megadott időtartamban maga a művész várja a kedves érdeklődőket.

Kalmár János Műterme, Budapest, Solymárvölgyi út 132, 1037 Hungary

6. A Várfok Galéria kulisszái mögött - tárlatvezetés

jún. 17. 16:30 – 17:30

Az immár 30 éves Várfok Galéria az egyik legrégebbi, kortárs művészetet bemutató magángaléria Magyarországon. A látogatók számára leginkább az impozáns kiállítótér ismert, melyben havonta újabb és újabb kiállítások kerülnek megrendezésre a Galéria állandó művészkörének tagjainak alkotásaival. Kevésbé ismert azonban a Galéria művészeti könyvtára és archívuma, valamint egyedülálló raktára, mely több mint 1000 művet foglal magába.

A Műtárgyak Éjszakája alkalmából kivételes lehetőséget kínálnak, és kinyitják raktáruk ajtaját. A látogatók exkluzív betekintést nyerhetnek a mindennapokban a közönség elől elzárt, különlegességeket rejtő Wunderkammerbe.

Túl azon, hogy megismerkedhetnek a nemzetközi szintű, professzionális katalogizálási és műtárgytárolási rendszerünkkel, olyan kuriózumok kerülnek elő, mint Mulasics László egyik első enkausztikával készített képe, Korniss Péter fotográfus különleges 1972-es cibakrómjai vagy Françoise Gilot lebegő vászna. A programot vezeti: Kovács Krisztina művészeti vezető és művészettörténész

Várfok Galéria, Budapest, Várfok u. 11, 1012 Hungary

Varfok_Galeria-143006.jpg

Várfok Galéria (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

7. Tárgydoktor rendel - Látogatás az aquincumi restaurátor-műhelyben

jún. 17. 16:00 – 17:00

Hogyan kerülnek a tárgyak az ásatásról a kiállításba? Milyen izgalmas utat járnak be a restaurátor műhelyben a régészeti kerámiák, fémek vagy akár az ásatásokról bekerülő csontok? Többek között ezekere a kérdésekre is választ kaphatunk, valamint számos egyéb kulisszatitokba avatjuk be az érdeklődőket.
Programot tartja: Erőss Dóra és Gábler Szilvia restaurátorok

BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park, Budapest, Szentendrei út 135, 1031 Hungary

8. Közösen kihordani - OFF Biennálé x Budapesti Történeti Múzeum

Kurátori vezetés és filmvetítés Péli Tamás Születés c. freskójának időszaki kiállításán

jún. 17. 17:30 – 19:00

Péli Tamás Születés című hatalmas alkotása több tekintetben is páratlan jelentőségű mű. A megközelítőleg 41 négyzetméteres, pozdorjalapra festett pannót Péli Tamás 1983-ban fejezte be, tanítványai – köztük Szentandrássy István – közreműködésével. A Születés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács megrendelésére készült, és az egykori tiszadobi Andrássy kastélyban működő Gyermekváros néven ismert gyermekotthon ebédlőjének falára került. A kastély szállodává alakítása során, 2011-ben a pannót eltávolították, és négy darabra bontva a nyíregyházi Jósa András Múzeumba szállították. Az OFF-Biennále és a Budapesti Történeti Múzeum közreműködésével megvalósuló Közösen kihordani című kiállítás célja nem csak a pannó láthatóvá tétele, hanem hogy a kép bekerüljön a nyilvános – beszélgetések és értelmezések során létrejövő – közösségi térbe. A tárlatvezetés Molnár István Gábor In memoriam Péli Tamás (1990-1994) c. portréfilmjének (30 min.) közös megtekintésével kezdődik.

Programot tartja: Szász Anna Lujza, Szűcs Teri, György Eszter, a kiállítás kurátorai

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum, Budapest, Szent György tér 2, 1014 Hungary

9. Hogy dolgozik a porcelán restaurátor? Vaja Porcelán Restaurátor Műhely látogatása

jún. 19. 10:00 – 11:00

A porcelán restaurátor hogyan, milyen körülmények között, milyen eszközökkel dolgozik? Miből mit lehet csinálni? Mit takarnak a különböző szakmai kifejezések? A bemutató során az érdeklődők konkrét kérdéseket tehetnek fel, és a demonstrációs tárgyakon keresztül megismerhetik a restaurálás folyamatát.
Programot tartja: Vaja László porcelán szakértő

Vaja Porcelán Restaurátor Műterem, Budapest, Veres Pálné u. 19, 1053 Hungary

UnicumHaz-143010.jpg

Unicum Ház (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

10. Fedezze fel az Unicum titkát - Ipartörténeti és iparművészeti különlegességek a Zwack család és az Unicum történeti kiállításán

jún. 17. 17:00 – 17:45 és 18.

Bizonyára hallott már II. József udvari orvosáról. De vajon tudja-e, honnan származnak az első magyarországi neonreklámok? És az ország egyik legrégebben kedvelt plakátja? A Zwack család históriája ilyen és ehhez hasonlóan érdekes kérdésekre ad választ a történelemmel párhuzamosan haladva a kiállításon. Tegye teljessé az élményt QR kódok segítségével megtekinthető filmrészletekkel, riportokkal és családi történetekkel!
Programot tartja: Keresztesi Ádám (látogatóközpont és rendezvény asszisztens), Szakács Brigitta (látogatóközponti munkatárs)

Unicum Ház, Budapest, Dandár u. 1, 1095 Hungary

+1 Fényutazás - Online üvegművészeti előadás 

jún. 17. 18:00 – 19:10, ZOOM meeting

Magyar üvegművészek a nemzetközi és hazai kortárs gyűjtemények, galériák, valamint az építészet és a design élvonalában. Alkotói utak: kérdések és válaszok – a titokzatos üvegben elbeszélve címmel tartanak online beszélgetést. Az üvegművész fénnyel szőtt üzenetei az anyag fizikai és kémiai határmezsgyéin egyensúlyoznak, folyamatos kísérletezésben keresik a választ létezésünk aktuális kérdéseire. Az üvegművészet bepillantást enged kultúrtörténetünk egy olyan különleges területére, amelynek minden pillanatát a transzcendens fény alakítja - a megfogható és a felfoghatatlan paradoxonában.
Programot tartja: Balogh Eleonóra, Ferenczy Noémi díjas üvegművész, Műemléki restaurátor szakértő

 

Fejléckép: Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ / Fotó: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.