Vizuál

10+5 kihagyhatatlan kiállítás nyárra

2018.07.25. 15:40
Ajánlom
A vakáció alatt sem csak az eső elől vagy a légkondicionálás miatt érdemes betérni egy-egy múzeumba. Mutatjuk, mit nézzen meg Budapesten és vidéken, sőt még Bécsre is akad tippük.

1. Frida Kahlo

A Magyar Nemzeti Galéria magasra tette a lécet idén júliusban: Magyarországon először rendeztek kiállítást Frida Kalho mexikói festőnő életművéből. Az élénk színűre festett termekben a művész életétől és családfájából kiindulva - az egyelőre még bizonyításra szoruló magyar gyökerekkel - kronologikusan haladnak az életműben a kezdeti, ismerősökről festett portréktól haladva a profi művésszé váláson át egészen a kulturális ikon létig. Kahlo festményein a keresztény ábrázolásokból és a mexikói kultúrkörből egyaránt merítve rejtett jelentésrétegek sora fedezhető fel. (Az eligazodásban segítenek a feliratok.)

p06b69vl-122838.jpg

Frida Kahlo egy padon, 1938, (Fotó/Forrás: Nickolas Muray / Victoria and Albert Museum)

Egy teljes termet szenteltek Frida és a férfiak kapcsolatának. Itt békésen megfér férje, Diego Rivera és magyar származású szerelme, Nickolas Muray New York-i fotográfus. Utóbbihoz írott magyar nyelvű szerelmes levelet el is olvashatják a látogatók. Ugyanitt számos archív felvételen vethetjük össze, mennyire volt kegyetlen magához a festőnő önarcképein. A kiállítás zárótermeiben Kahlo modern reneszánsza és művészetének, vagy még inkább személyiségének hatása látható kifutókon, tetoválásokban vagy épp más művészek munkáiban.

A nagy érdeklődésre tekintettel – az első héten tízezren látták a tárlatot – a kiállítás hétfőnként is látogatható.

júl. 7.–nov. 4. Magyar Nemzeti Galéria

2. Erwin Wurm: Egyperces szobrok és más művek 

Szerencsére a Ludwig Múzeumot sem kell félteni, a nyári szezonra a modern művészet játékos arcát mutatják meg olyan művészek segítségével, mint az osztrák művész, Erwin Wurm, vagy a főleg Yoko Ono társaként emlegetett hazánkfia, Sam Havadtoy. 

Velencei Biennále

Egy látogató nézi amint az osztrák Erwin Wurm installációját próbálja ki egy érdeklődő az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále központi kiállításán a velencei Giardini parkban (Fotó/Forrás: Czeglédi Zsolt / MTI)

Erwin Wurm műveivel újrafogalmazza a szobrászatot. Alkotásai valójában félkészek. A kiállított tárgyakhoz szükséges a néző is, aki felveszi a mellékelt használati utasításokon feltüntetett pózt, például bedugja a fejét egy farmernadrág szárai közé, vagy kilógatja a lábát vagy egyéb testrészét egy lakókocsi oldalába vágott lyukon. Nem véletlen, hogy a kortárs képzőművészetet humorral, játékként megközelítő alkotó egyperces szobrai az osztrák pavilont a tavalyi Velencei Biennálé egyik legkedveltebb helyszínévé tették. A vállalkozószelleműek itthon a Ludwigban válhatnak pár percre maguk is szoborrá.

3. Huszárlépésben – Sam Havadtoy

A kiállítás Sam Havadtoy festőművész New York-i éveit, az 1970-es és 1980-as években Andy Warhollal, Keith Haringgel vagy Yoko Onóval közös művészeti együttműködéseit állítja párhuzamba saját, későbbi művészeti célkitűzéseivel. A kiállítás egyik legfontosabb szakasza a Yoko Onóval való kapcsolata köré épül, és fő motívuma a sakk, amely húsz évvel későbbi elválásuk metaforája is lesz. A tárlaton a művész későbbi időszakaiból származó sorozatok darabjai is felbukkan, mint a Disney-figurák felhasználásával készült művek, a beburkolt Fiat 500-as vagy egyik legújabb munkája, egy hatalmas, kacsás szőnyeg, amelyet itt mutatnak be először.

099-144745.jpg

Sam Havadtoy: Repülős Mickey (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

4. Tolongó Idők

Remekül teljesít az ipar, a magyar kereskedők portékájának nincs párja, legyen szó vetőmagról vagy cipőtalpról! A termelésben megfáradt dolgozókat várja a Balaton, vagy a sport. A Nemzeti Múzeum tárlatának első két termében önkéntelenül azon kapja magát a látogató, hogy mosolyog az 1890 és 1989 közötti hirdetések eredeti humorán vagy épp naiv üzenetén. A kiállítás a plakátok mögött álló művészeket és sokszor kalandos életútjukat is bemutatja. Az utolsó teremben búcsúzóul a háború és a propaganda témakörben kapunk elgondolkodtató visszatekintést. (Tipp: A tárlat párban is fogyasztható az MKVM Mit vásárolt Jucika? kiállításával.)

5. Barokk - Római - Popart
Megmentett műkincsek 2018

A végzős restaurátor hallgatók szokásos éves kiállítása idén mintha azt szerette volna bemutatni, meddig lehet feszíteni ennek a szakmában a határait. Idén a táblaképek, szobrok, fegyverek és katonai sisak mellett olyan pepecselős apróságok is felbukkantak, mint a két pár barokk cipellő, vagy a házipatikát tartalmazó ládikó. Utóbbinak több titkos fiókja is előkerült, egyik üvegcséjét azonban nem sikerült kinyitni, így csak találgathatnak a szakemberek, hogy mi lehet az a halvány rózsaszínes anyag, ami belülről kissé megmarta az üveget. 

barokkcipo-102018.jpg

Barokk cipellők restaurálás előtt és után (Fotó/Forrás: magyar nemzeti múzeum)

Az idei tárlat kuriózumai azonban a modern darabok voltak. Kiderült, hogy restaurálható egy fényreklám is: az 1960-as évekből származó Lottó-figura nyerte vissza a színeit. Kemény György pop-art stílusban készített 1970-71-es alkotása csak jelképesen volt jelen a tárlaton, miután a védett falkép egy belvárosi lakás cselédszobájában található. A restaurálás –, ami több festőrestaurátor hallgató közös diplomamunkája – folyamatosan zajlik a helyszínen. Ezt a munkát az is különlegessé tette, hogy az eredeti alkotó tanácsaival tudta segíteni a restaurátorok munkáját. 

6. Balatoni nyár

Lipták Gábor író balatonfüredi villájában nyaranta megfordult szinte az egész magyar irodalomi élet. Megesett, hogy a teljes magyar PEN club itt pihent. Az ide látogató írókról, költőkről készült 23 albumnyi fényképből válogatott ki a Petőfi Irodalmi Múzeum egy tárlatra valót, a képaláírások pedig a nyaraláson született művekből és a ház vendégkönyvének bejegyzéseiből kerültek ki. Az 1950-es, ’60-as, ’70-es években készült, több mint száz fotón felfedezhetjük többek közt az evező Ottlik Gézát, a vitorlázó Mészöly Miklóst és Örkény Istvánt, vagy a szódát készítő Németh László.

OrkenyesRadnotiZsuzsa-095528.jpg

Örkény István és Radnóti Zsuzsa (Fotó/Forrás: petőfi irodalmi múzeum)

7. Mit vásárolt Jucika?

A mondás szerint nőkkel mindent el lehet adni. Hogy a gondolat mennyire nem új keletű, azt bizonyítja a szocializmus időszakának (1947-1989) reklámtermése. A női ideál és szerepkör változásait tükröző hirdetések mellett az egyes évtizedekre jellemző árucikkek is feltűnnek a berendezett kirakatokban és boltbelsőkben. Itt a nosztalgia faktor mellett – bonbonos dobozok, amikben mindenki nagymamája varrókészletet tartott – a rácsodálkozás – mire való a kimérős szalon petróleum? - a meghatározó. 

forras_mkvm_befott_MIT_VASAROL_JUCIKA-214157.jpg

Konzerv reklám

8. Határtalan Design

Kilenc ország bútor-, textil- és tárgytervezőinek munkáit állítják ki a Bálnában. A magyar dizájnerekre fókuszáló 13. madeinhungary és a 2012 óta a nemzetközi alkotókat bemutató 6. MeeD közös válogatásában több mint 150 alkotó tárgyai kaptak helyet. A cseh, lengyel és szlovák tervezők munkái mellett első alkalommal láthatók német, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók művei. Ahogy a korábbi években, idén is csatlakoznak munkáikkal a tárgy- és formakultúrához kötődő fotósok és ékszertervezők.

forras_katharina_mischer_and_thomas_traxler_HATARTALAN_DESIGN-214927.jpg

Katharina Mischer és Thomas: Traxler

9. Pillantás a mába – Hemző-díj 2014–2017

Göbölyös Luca és Korniss Péter nyitották meg a Hemző Károly és tizenhárom fiatal kortárs alkotó közös kiállítását július 17-én. A Hemző Károly-díj harmincöt év alatti fiatal magyar fotográfusok számára teremt megmutatkozási lehetőséget. A tárlaton Hemző ikonikus és kevésbé ismert vintage képeiből válogattak, illetve bemutatják Hajdú D. András, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon és Pályi Zsófia Hemző-díjasokat. Emellett a finalistáktól – Bielik István, Forgács Zsuzsa, Hirling Bálint, Kaszás Tamás, Kállai Márton, Németh Sz. Péter, Sivák Zsófia, Stiller Ákos és Végh László – is látható lesz egy képsorozat. A kiállításon lapunk munkatársának, Kaszás Tamásnak a Fidelio számára készített Hogy telik egy artistaképzős egy napja? című sorozat darabjai is láthatóak majd.

Szoó Regina

Éjfél, a kutya segít a bemelegítésben a folyosón. (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

10. Isten – Nő

A kiállítás a hindu Istennő, Dévi különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutatja be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A klasszikus művészeti alkotásoktól a kortárs képregényig találhatóak alkotások, ezzel is kiemelve a régi és új hindu művészet állandó témáit és formavilágát. A kiállítás mellett a hindu kalendárium ünnepeihez kapcsolódó családi napok, filmklubok, kertmozi és exkluzív tárlatvezetések várják az indiai kultúra és művészet iránt érdeklődőket.

forras_hopp_ferenc_muzeum_ISTENNO1-220938.jpg

Isten/nő (Fotó/Forrás: Hopp Ferenc Múzeum )

11. Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából

Az Egyesült Államokból utaztak Szegedre a Móra Múzeum legújabb kiállításának főszereplői. Egy életnagyságú Tyrannosaurus – aminek, mint kiderült egyetlen természetes ellensége a vám - útját földön és vízen követhették a látogatók. A dino különböző testrészeit mozogva, pislogva riogatja majd a látogatókat, amint a kínai szakemberek beüzemelik. Az mozgó, hangot kiadó „robot-dinók” mellett méretarányos csontváz-rekonstrukciókat és eredeti fosszíliákat is bemutat a tárlat. A gyerekek interaktív eszközökkel, játékos formában tanulhatnak a dinoszauruszok világáról.

forras_mora_ferenc_muzeum_DINO-214215.jpg

Dinók érkeztek a Móra Ferenc Múzeumba

12. Impressziók. Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig

Monet, Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol, Lichtenstein és Francis Bacon művei a Johannesburgi Művészeti Galéria gyűjteményéből. Több mint ötven műalkotás, köztük olajfestmények, akvarellek és grafikák, melyek több mint egy évszázad nemzetközi művészettörténetén vezetnek keresztül, a 19. századtól a 20. század második feléig, a legjelentősebb alkotók műveivel Courbet-tól Corot-ig, Monet-tól Degas-ig, Rossettitől Millais-ig, Picassótól Baconig, Lichtensteintől Warholig.

8DanteGabrielRossetti-ReginaCordium-143904.jpg

Dante Gabriel Rossetti: Regina Cordium

13. Yoko Ono: Yes, You!

Yoko Ono Liverpoolban és a New York-i MoMa után most Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban állít ki. A tárlatra érkező munkái a nyolcvanas, kilencvenes évekből valók. A kiállítás részeként érkezik interakvít alkotása a Wish Tree, vagyis Kívánságfa. A 1996-ban készült alkotást Ono gyerekkori élményei inspirálták. Japánban a templomok udvarán álló fákra kötözik az emberek a kis cetlikre írt kéréseiket. Ugyanerre invitálja nézőit a művész. A fát a világ számos pontján kiállították már, és a rá kerülő kívánságokat – eddig több, mint egy millió érkezett – Yoko Ono összegyűjti és Kívánságkútban helyezi el.

YokoOno_Bastet1988bronz-220553.jpg

Yoko Ono: Bastet

14. Mutassak remekül, Madame d'Ora! 

1907-ben nyitotta meg fényképész műtermét Dora Kallmus (1881-1963), az első nő, aki Bécsben ebbe az üzletbe belefogott. A hölgy remek összeköttetései révén hamarosan az osztrák, német és a francia társaság krémje is hozzá járt portrét készíttetni. Az első művész, akit fotózott Gustav Klimt volt 1908-ben, az utolsó pedig Pablo Picasso 1956-ban. Az impozáns kezdett és vég között nem kevésbé neves művészek, arisztokraták, politikusok, hírességek fordultak meg a bécsi, majd később a párizsi műtermében is, köztük a Rothschild család, Coco Chanel és Josephine Baker, Marc Chagall vagy Maurice Chevalier.

1916-ban d’Orát kérték fel I. Károly osztrák császár (IV. Károly magyar király) koronázásának megörökítésére. Ez a megrendelés a bécsi elit kedvencévé emelte a stúdiót.  A fotós remek érzékkel fordult az újdonságok felé is, mint a tánc modern irányzatai vagy a divat. Kitanulta a divatfotózás fogásait és több rangos külföldi és hazai magazinnak is dolgozott. D’Ora technikája nem számított forradalminak, az azonban igen, hogy a portrékon a kliensek egyéniségét ragadta meg. A korábban a fotókon megszokott merev, előírásos beállításokkal szemben természetes pózokban fényképezte alanyait.

júl. 13–2018. okt. 29. Leopold Museum, Bécs / MACHEN SIE MICH SCHÖN, MADAME D'ORA!

15. Klimt-villa

Klimt és a szecessziós Bécs arculatát meghatározó kollégái, Egon Schiele, Otto Wagner, valamint Koloman Moser halálának 100. évfordulója tiszteletére az egész városban egymást érik a kiállítások és rendezvények. Klimt villáját, benne a művész társalgószobáját és műhelyét nemrég újították fel és nyitották meg ismét a nagyközönség előtt. A festő 1912-től haláláig, 1918-ig élt és alkotott itt, különösen a kertre fordított nagy gondot. Különlegesen szép növényeiről és a gazdag kertről a hozzá látogató művészek és barátok még évekkel később is ódákat zengtek. A ház mostani formája természetesen nagyon más, mint mikor még műteremként szolgált, többször kibővítették az épületet. A kissé kieső helyszín - Bécs 13. kerülete - és a szűkös nyitvatartás ellenére, aki teheti, nézze meg, hol dolgozott az aranyműves fia, aki képeire vitte át örökségét

NordfassadeKlimtVillaCBarisAlakus2014-220126.jpg

Klimt villa (Fotó/Forrás: Baris Alakus)

 

Bécs, Feldmühlgasse 11. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Ruben Brandt, mocskos graffitik és barokk portré sültkrumplival

A csoportos kiállítás izgalmas keresztmetszetet ad egy csapatnyi kortárs magyar alkotó művészetéből - a Műcsarnok munkatársainak válogatásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.
Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.
Vizuál térkép

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.