Vizuál

10+5 kihagyhatatlan kiállítás nyárra

2018.07.25. 15:40
Ajánlom
A vakáció alatt sem csak az eső elől vagy a légkondicionálás miatt érdemes betérni egy-egy múzeumba. Mutatjuk, mit nézzen meg Budapesten és vidéken, sőt még Bécsre is akad tippük.

1. Frida Kahlo

A Magyar Nemzeti Galéria magasra tette a lécet idén júliusban: Magyarországon először rendeztek kiállítást Frida Kalho mexikói festőnő életművéből. Az élénk színűre festett termekben a művész életétől és családfájából kiindulva - az egyelőre még bizonyításra szoruló magyar gyökerekkel - kronologikusan haladnak az életműben a kezdeti, ismerősökről festett portréktól haladva a profi művésszé váláson át egészen a kulturális ikon létig. Kahlo festményein a keresztény ábrázolásokból és a mexikói kultúrkörből egyaránt merítve rejtett jelentésrétegek sora fedezhető fel. (Az eligazodásban segítenek a feliratok.)

p06b69vl-122838.jpg

Frida Kahlo egy padon, 1938, (Fotó/Forrás: Nickolas Muray / Victoria and Albert Museum)

Egy teljes termet szenteltek Frida és a férfiak kapcsolatának. Itt békésen megfér férje, Diego Rivera és magyar származású szerelme, Nickolas Muray New York-i fotográfus. Utóbbihoz írott magyar nyelvű szerelmes levelet el is olvashatják a látogatók. Ugyanitt számos archív felvételen vethetjük össze, mennyire volt kegyetlen magához a festőnő önarcképein. A kiállítás zárótermeiben Kahlo modern reneszánsza és művészetének, vagy még inkább személyiségének hatása látható kifutókon, tetoválásokban vagy épp más művészek munkáiban.

A nagy érdeklődésre tekintettel – az első héten tízezren látták a tárlatot – a kiállítás hétfőnként is látogatható.

júl. 7.–nov. 4. Magyar Nemzeti Galéria

2. Erwin Wurm: Egyperces szobrok és más művek 

Szerencsére a Ludwig Múzeumot sem kell félteni, a nyári szezonra a modern művészet játékos arcát mutatják meg olyan művészek segítségével, mint az osztrák művész, Erwin Wurm, vagy a főleg Yoko Ono társaként emlegetett hazánkfia, Sam Havadtoy. 

Velencei Biennále

Egy látogató nézi amint az osztrák Erwin Wurm installációját próbálja ki egy érdeklődő az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále központi kiállításán a velencei Giardini parkban (Fotó/Forrás: Czeglédi Zsolt / MTI)

Erwin Wurm műveivel újrafogalmazza a szobrászatot. Alkotásai valójában félkészek. A kiállított tárgyakhoz szükséges a néző is, aki felveszi a mellékelt használati utasításokon feltüntetett pózt, például bedugja a fejét egy farmernadrág szárai közé, vagy kilógatja a lábát vagy egyéb testrészét egy lakókocsi oldalába vágott lyukon. Nem véletlen, hogy a kortárs képzőművészetet humorral, játékként megközelítő alkotó egyperces szobrai az osztrák pavilont a tavalyi Velencei Biennálé egyik legkedveltebb helyszínévé tették. A vállalkozószelleműek itthon a Ludwigban válhatnak pár percre maguk is szoborrá.

3. Huszárlépésben – Sam Havadtoy

A kiállítás Sam Havadtoy festőművész New York-i éveit, az 1970-es és 1980-as években Andy Warhollal, Keith Haringgel vagy Yoko Onóval közös művészeti együttműködéseit állítja párhuzamba saját, későbbi művészeti célkitűzéseivel. A kiállítás egyik legfontosabb szakasza a Yoko Onóval való kapcsolata köré épül, és fő motívuma a sakk, amely húsz évvel későbbi elválásuk metaforája is lesz. A tárlaton a művész későbbi időszakaiból származó sorozatok darabjai is felbukkan, mint a Disney-figurák felhasználásával készült művek, a beburkolt Fiat 500-as vagy egyik legújabb munkája, egy hatalmas, kacsás szőnyeg, amelyet itt mutatnak be először.

099-144745.jpg

Sam Havadtoy: Repülős Mickey (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

4. Tolongó Idők

Remekül teljesít az ipar, a magyar kereskedők portékájának nincs párja, legyen szó vetőmagról vagy cipőtalpról! A termelésben megfáradt dolgozókat várja a Balaton, vagy a sport. A Nemzeti Múzeum tárlatának első két termében önkéntelenül azon kapja magát a látogató, hogy mosolyog az 1890 és 1989 közötti hirdetések eredeti humorán vagy épp naiv üzenetén. A kiállítás a plakátok mögött álló művészeket és sokszor kalandos életútjukat is bemutatja. Az utolsó teremben búcsúzóul a háború és a propaganda témakörben kapunk elgondolkodtató visszatekintést. (Tipp: A tárlat párban is fogyasztható az MKVM Mit vásárolt Jucika? kiállításával.)

5. Barokk - Római - Popart
Megmentett műkincsek 2018

A végzős restaurátor hallgatók szokásos éves kiállítása idén mintha azt szerette volna bemutatni, meddig lehet feszíteni ennek a szakmában a határait. Idén a táblaképek, szobrok, fegyverek és katonai sisak mellett olyan pepecselős apróságok is felbukkantak, mint a két pár barokk cipellő, vagy a házipatikát tartalmazó ládikó. Utóbbinak több titkos fiókja is előkerült, egyik üvegcséjét azonban nem sikerült kinyitni, így csak találgathatnak a szakemberek, hogy mi lehet az a halvány rózsaszínes anyag, ami belülről kissé megmarta az üveget. 

barokkcipo-102018.jpg

Barokk cipellők restaurálás előtt és után (Fotó/Forrás: magyar nemzeti múzeum)

Az idei tárlat kuriózumai azonban a modern darabok voltak. Kiderült, hogy restaurálható egy fényreklám is: az 1960-as évekből származó Lottó-figura nyerte vissza a színeit. Kemény György pop-art stílusban készített 1970-71-es alkotása csak jelképesen volt jelen a tárlaton, miután a védett falkép egy belvárosi lakás cselédszobájában található. A restaurálás –, ami több festőrestaurátor hallgató közös diplomamunkája – folyamatosan zajlik a helyszínen. Ezt a munkát az is különlegessé tette, hogy az eredeti alkotó tanácsaival tudta segíteni a restaurátorok munkáját. 

6. Balatoni nyár

Lipták Gábor író balatonfüredi villájában nyaranta megfordult szinte az egész magyar irodalomi élet. Megesett, hogy a teljes magyar PEN club itt pihent. Az ide látogató írókról, költőkről készült 23 albumnyi fényképből válogatott ki a Petőfi Irodalmi Múzeum egy tárlatra valót, a képaláírások pedig a nyaraláson született művekből és a ház vendégkönyvének bejegyzéseiből kerültek ki. Az 1950-es, ’60-as, ’70-es években készült, több mint száz fotón felfedezhetjük többek közt az evező Ottlik Gézát, a vitorlázó Mészöly Miklóst és Örkény Istvánt, vagy a szódát készítő Németh László.

OrkenyesRadnotiZsuzsa-095528.jpg

Örkény István és Radnóti Zsuzsa (Fotó/Forrás: petőfi irodalmi múzeum)

7. Mit vásárolt Jucika?

A mondás szerint nőkkel mindent el lehet adni. Hogy a gondolat mennyire nem új keletű, azt bizonyítja a szocializmus időszakának (1947-1989) reklámtermése. A női ideál és szerepkör változásait tükröző hirdetések mellett az egyes évtizedekre jellemző árucikkek is feltűnnek a berendezett kirakatokban és boltbelsőkben. Itt a nosztalgia faktor mellett – bonbonos dobozok, amikben mindenki nagymamája varrókészletet tartott – a rácsodálkozás – mire való a kimérős szalon petróleum? - a meghatározó. 

forras_mkvm_befott_MIT_VASAROL_JUCIKA-214157.jpg

Konzerv reklám

8. Határtalan Design

Kilenc ország bútor-, textil- és tárgytervezőinek munkáit állítják ki a Bálnában. A magyar dizájnerekre fókuszáló 13. madeinhungary és a 2012 óta a nemzetközi alkotókat bemutató 6. MeeD közös válogatásában több mint 150 alkotó tárgyai kaptak helyet. A cseh, lengyel és szlovák tervezők munkái mellett első alkalommal láthatók német, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók művei. Ahogy a korábbi években, idén is csatlakoznak munkáikkal a tárgy- és formakultúrához kötődő fotósok és ékszertervezők.

forras_katharina_mischer_and_thomas_traxler_HATARTALAN_DESIGN-214927.jpg

Katharina Mischer és Thomas: Traxler

9. Pillantás a mába – Hemző-díj 2014–2017

Göbölyös Luca és Korniss Péter nyitották meg a Hemző Károly és tizenhárom fiatal kortárs alkotó közös kiállítását július 17-én. A Hemző Károly-díj harmincöt év alatti fiatal magyar fotográfusok számára teremt megmutatkozási lehetőséget. A tárlaton Hemző ikonikus és kevésbé ismert vintage képeiből válogattak, illetve bemutatják Hajdú D. András, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon és Pályi Zsófia Hemző-díjasokat. Emellett a finalistáktól – Bielik István, Forgács Zsuzsa, Hirling Bálint, Kaszás Tamás, Kállai Márton, Németh Sz. Péter, Sivák Zsófia, Stiller Ákos és Végh László – is látható lesz egy képsorozat. A kiállításon lapunk munkatársának, Kaszás Tamásnak a Fidelio számára készített Hogy telik egy artistaképzős egy napja? című sorozat darabjai is láthatóak majd.

Szoó Regina

Éjfél, a kutya segít a bemelegítésben a folyosón. (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

10. Isten – Nő

A kiállítás a hindu Istennő, Dévi különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutatja be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A klasszikus művészeti alkotásoktól a kortárs képregényig találhatóak alkotások, ezzel is kiemelve a régi és új hindu művészet állandó témáit és formavilágát. A kiállítás mellett a hindu kalendárium ünnepeihez kapcsolódó családi napok, filmklubok, kertmozi és exkluzív tárlatvezetések várják az indiai kultúra és művészet iránt érdeklődőket.

forras_hopp_ferenc_muzeum_ISTENNO1-220938.jpg

Isten/nő (Fotó/Forrás: Hopp Ferenc Múzeum )

11. Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából

Az Egyesült Államokból utaztak Szegedre a Móra Múzeum legújabb kiállításának főszereplői. Egy életnagyságú Tyrannosaurus – aminek, mint kiderült egyetlen természetes ellensége a vám - útját földön és vízen követhették a látogatók. A dino különböző testrészeit mozogva, pislogva riogatja majd a látogatókat, amint a kínai szakemberek beüzemelik. Az mozgó, hangot kiadó „robot-dinók” mellett méretarányos csontváz-rekonstrukciókat és eredeti fosszíliákat is bemutat a tárlat. A gyerekek interaktív eszközökkel, játékos formában tanulhatnak a dinoszauruszok világáról.

forras_mora_ferenc_muzeum_DINO-214215.jpg

Dinók érkeztek a Móra Ferenc Múzeumba

12. Impressziók. Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig

Monet, Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol, Lichtenstein és Francis Bacon művei a Johannesburgi Művészeti Galéria gyűjteményéből. Több mint ötven műalkotás, köztük olajfestmények, akvarellek és grafikák, melyek több mint egy évszázad nemzetközi művészettörténetén vezetnek keresztül, a 19. századtól a 20. század második feléig, a legjelentősebb alkotók műveivel Courbet-tól Corot-ig, Monet-tól Degas-ig, Rossettitől Millais-ig, Picassótól Baconig, Lichtensteintől Warholig.

8DanteGabrielRossetti-ReginaCordium-143904.jpg

Dante Gabriel Rossetti: Regina Cordium

13. Yoko Ono: Yes, You!

Yoko Ono Liverpoolban és a New York-i MoMa után most Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban állít ki. A tárlatra érkező munkái a nyolcvanas, kilencvenes évekből valók. A kiállítás részeként érkezik interakvít alkotása a Wish Tree, vagyis Kívánságfa. A 1996-ban készült alkotást Ono gyerekkori élményei inspirálták. Japánban a templomok udvarán álló fákra kötözik az emberek a kis cetlikre írt kéréseiket. Ugyanerre invitálja nézőit a művész. A fát a világ számos pontján kiállították már, és a rá kerülő kívánságokat – eddig több, mint egy millió érkezett – Yoko Ono összegyűjti és Kívánságkútban helyezi el.

YokoOno_Bastet1988bronz-220553.jpg

Yoko Ono: Bastet

14. Mutassak remekül, Madame d'Ora! 

1907-ben nyitotta meg fényképész műtermét Dora Kallmus (1881-1963), az első nő, aki Bécsben ebbe az üzletbe belefogott. A hölgy remek összeköttetései révén hamarosan az osztrák, német és a francia társaság krémje is hozzá járt portrét készíttetni. Az első művész, akit fotózott Gustav Klimt volt 1908-ben, az utolsó pedig Pablo Picasso 1956-ban. Az impozáns kezdett és vég között nem kevésbé neves művészek, arisztokraták, politikusok, hírességek fordultak meg a bécsi, majd később a párizsi műtermében is, köztük a Rothschild család, Coco Chanel és Josephine Baker, Marc Chagall vagy Maurice Chevalier.

1916-ban d’Orát kérték fel I. Károly osztrák császár (IV. Károly magyar király) koronázásának megörökítésére. Ez a megrendelés a bécsi elit kedvencévé emelte a stúdiót.  A fotós remek érzékkel fordult az újdonságok felé is, mint a tánc modern irányzatai vagy a divat. Kitanulta a divatfotózás fogásait és több rangos külföldi és hazai magazinnak is dolgozott. D’Ora technikája nem számított forradalminak, az azonban igen, hogy a portrékon a kliensek egyéniségét ragadta meg. A korábban a fotókon megszokott merev, előírásos beállításokkal szemben természetes pózokban fényképezte alanyait.

júl. 13–2018. okt. 29. Leopold Museum, Bécs / MACHEN SIE MICH SCHÖN, MADAME D'ORA!

15. Klimt-villa

Klimt és a szecessziós Bécs arculatát meghatározó kollégái, Egon Schiele, Otto Wagner, valamint Koloman Moser halálának 100. évfordulója tiszteletére az egész városban egymást érik a kiállítások és rendezvények. Klimt villáját, benne a művész társalgószobáját és műhelyét nemrég újították fel és nyitották meg ismét a nagyközönség előtt. A festő 1912-től haláláig, 1918-ig élt és alkotott itt, különösen a kertre fordított nagy gondot. Különlegesen szép növényeiről és a gazdag kertről a hozzá látogató művészek és barátok még évekkel később is ódákat zengtek. A ház mostani formája természetesen nagyon más, mint mikor még műteremként szolgált, többször kibővítették az épületet. A kissé kieső helyszín - Bécs 13. kerülete - és a szűkös nyitvatartás ellenére, aki teheti, nézze meg, hol dolgozott az aranyműves fia, aki képeire vitte át örökségét

NordfassadeKlimtVillaCBarisAlakus2014-220126.jpg

Klimt villa (Fotó/Forrás: Baris Alakus)

 

Bécs, Feldmühlgasse 11. 

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Megfoghatatlan szabadság – Pályatársak a 100 éve született Jancsó Miklósról

Példakép, mester, csodálatos ember – így jellemzik Jancsó Miklóst azon pályatársai, akik ismerhették és együtt dolgozhattak vele. Munkamódszerében kiemelik egyedi látásmódját, a forgatások kapcsán pedig rendre visszatérő emlék, hogy név szerint ismert mindenkit, és mindig megadta a tiszteletet munkatársainak. Szeptember 27-én ünnepeljük Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját, az alábbi személyes visszaemlékezésekkel tisztelgünk szellemisége előtt.
Vizuál videó

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Vizuál hír

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál hír

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.