Vizuál

10 érdekesség a 25 éves Titanicról

2023.02.09. 12:15
Ajánlom
Február 9-én ismét a mozikba kerül James Cameron 11 Oscar-díjas drámája, a Titanic. Ez alkalomból összegyűjtöttünk tíz érdekességet a legendás filmről. Ki játszhatta volna még el a főszerepeket? Miért került bele egy részeg szakács a filmbe? Miért kellett a stáb ötven tagját kórházba szállítani a forgatás vége felé? Cikkünkből egyebek közt ezekre is válasz kaphatnak.

Huszonöt évvel ezelőtt mutatták be James Cameron legendás Titanic című filmjét, amely generációk szívét hódította meg lenyűgöző vizuális megoldásaival, történelmi hitelességével, nem utolsó sorban pedig Rose és Jack szerelmi szálával, amelyet nyugodtan nevezhetünk modernkori Rómeó és Júlia-történetnek. A több mint háromórás alkotás a bemutatása után minden létező rekordot megdöntött: 1998-ban minden idők legtöbb bevételt hozó filmje lett (ezt a rekordot végül Cameron döntötte meg tizenkét évvel később az Avatarral), és elsőként érte el az egymilliárd dolláros bevételt. Az Egyesült Államokban tíz hónapig tartották műsoron a hatalmas érdeklődés miatt.

A jubileum alkalmából a magyar mozik február 9-től ismét műsorra tűzik Cameron klasszikusát. Mi pedig összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amelyet csak a legnagyobb fanok ismerhettek. 

1. Jack szerepére több neves színész is pályázott, mint például Tom Cruise, Brad Pitt, Jeremy Sisto, Christian Bale vagy épp Matthew McConaughey. A női főszerepre ugyancsak erős mezőnyből választották ki Kate Winsletet: rajta kívül például Madonna, Nicole Kidman, Jodie Foster, Cameron Diaz, Sharon Stone és Gwyneth Platrow is versenybe szállt. Mi lett volna, ha? Értelmetlen kérdés, de azért érdekes belegondolni, milyen volna, ha a film ikonikus „Én vagyok a világ ura” mondatát például McConaughey kiáltaná jellegzetes texasi akcentusával.

2. Az időskori Rose-t alakító Gloria Stuart volt az egyetlen a stábban, aki élt az RMS Titanic katasztrófája idején. A színésznő 2 éves volt, amikor az óceánjáró elsüllyedt az Atlanti-óceánon. 

3. Több pénzbe került leforgatni a filmet, mint amennyiből megépítették az eredeti hajót. James Cameron 200 millió dolláros költségvetésből dolgozhatott, ezzel szemben az óceánjáró 7,5 millió dollárba került, amely a TIME számításai szerint, az inflációt beleszámolva, 2016-ban körülbelül 180 millió dollárt ért.

4. A filmben szereplő portrékat, amelyeket Jack készít különböző lányokról és Rose-ról, James Cameron rajzolta. Mivel azonban a rendező balkezes, a közeli felvételek, amelyeken csak Jack keze látható rajzolás közben, tükrözve kerültek be a végleges verzióba.

5. A forgatás vége felé történt egy kellemetlen incidens: 

valaki PCP-vel, vagy ismertebb nevén az angyalpor nevű hallucinogénnel szórta meg a felszolgált homárlevest.

A stáb tagjai közül mintegy ötven embert kellett kórházba szállítani. Bill Paxton így emlékezett vissza: „Az egyik percben még teljesen jól voltam. A következő percben pedig már olyan átkozottul szorongtam, hogy papírzacskóba akartam lélegezni. James Cameron is ugyanígy érezte magát.” Felmerült, hogy egy dühös séf lehet a felelős, aki azért állt bosszút, mert nem sokkal korábban kirúgták a forgatásról, de ezt sohasem bizonyították. Mindeközben Kate Winsletet hipotermiával kellett kezelni az utolsó, vízben töltött jelenetek miatt. A tartályok ugyanis olyan nagyok voltak, hogy nem tudták felmelegíteni a vizet.

titanic_rerelease_trailer_pulls_still1300000000-110959.jpg

Leonardo DiCaprio a Titanicban (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

6. Az ikonikus jelenet, amely miatt nők százezrei (milliói?) szerettek bele Leonardo DiCaprióba, egy baki miatt alakult úgy, ahogy. Arról van szó, amikor Rose megkéri Jacket, hogy rajzolja le „úgy, ahogy azt a francia lányt”. DiCapriónak nem sokkal később a forgatókönyv szerint csak annyit kellett volna mondania: „Feküdj arra a kanapéra.” A színész talán tényleg zavarban lehetett, mert egyszerűen elrontotta a szövegét. A filmbe mégis ez a verzió került be, Cameron ugyanis imádta:

Feküdj arra az ágyra… úgy értem, a kanapéra.

7. A Titanic volt az első film, amelynek két színészét is – Kate Winsletet és Gloria Stuartot – Oscar-díjra jelölték ugyanazért a szerepért, jelen esetben a fiatal és az időskori Rose megformálásáért. Gloria Stuart ráadásul ezzel rekordod is döntött, ő volt a legidősebb ember, akit valaha a díjra jelölték. (Ezt a rekordot ma John Williams tartja.) Az arany szobrocskát végül egyiküknek sem sikerült elhódítania, alul maradtak Kim Basingerrel szemben. A film azonban így is 11 díjat söpört be a 70. Oscar-gálán. 

8. A filmben látható felvételek az óceán fenekére süllyedt Titanicról valódiak. Cameron és a stábja összesen tizenkét alkalommal merült le, és minden alkalommal 15-17 órát töltöttek az óceánjárónál. Ez végső soron több idő, mint amennyi a Titanic utasainak jutott a hajó fedélzetén.

9. Célin Dion betétdalától sokakat ráz ki a hideg: vagy azért, mert beleborzonganak az énekesnő hihetetlen hangjába, vagy egyszerűen csak nyálasnak, unalmasnak, patetikusnak tartják. Az azonban biztos, hogy a film ma már elképzelhetetlen lenne a My Heart Will Go On nélkül. Pedig a rendező eredetileg nem akarta, hogy a főcímzenében bármilyen ének elhangozzon. A zeneszerző, James Horner bár tudta ezt, mégis felkérte Will Jenningset, hogy írjon szöveget az egyik műre. Ebből készített egy demót is, amelyen Célin Dion énekli a jól ismert dalt. Horner hetekig magánál hordozta a felvételt, a megfelelő pillanatra várva, hogy jó hangulatban találja a rendezőt, ami jó ötletnek bizonyult: Cameron ugyanis rögtön rábólintott a dologra. A többi pedig, ahogy mondják, történelem.

10. A séf, akit a süllyedő hajón látunk egy flaskából inni Rose és Jack mellett, nem véletlenül került bele a filmbe. Őt Charles John Joughinről mintázták, a hajó egyik szakácsáról, aki arról vált híressé, hogy a túlélők közül ő hagyta el utolsóként a hajót. Illetve nem csak erről: bár a férfi több mint két órát töltött a jeges vízben – ami messze elég lett volna a halálos mértékű kihűléshez –, mégis sikerült élve felszállnia egy mentőcsónakra. Elmondása szerint nem érezte annyira a hideg hatásait, feltehetően a jelentős mennyiségű alkohol miatt, amit még a hajón fogyasztott el.

Fejléckép: Jelenet a Titanicból (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

Ezt a dalt játszotta a zenekar a Titanic elsüllyedésekor

Kapcsolódó

Ezt a dalt játszotta a zenekar a Titanic elsüllyedésekor

Talán nincs még egy olyan hajókatasztrófa a történelemben, amelyhez annyi mítosz és legenda kötődne, mint a Titanic elsüllyedéséhez. 1912. április 15-én az elsüllyeszthetetlennek hitt óceánjáró végleg hullámsírba merült, a túlélők beszámolója szerint pedig a zenekar az utolsó percekig játszott a fedélzeten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.