Vizuál

10 érdekesség a 25 éves Titanicról

2023.02.09. 12:15
Ajánlom
Február 9-én ismét a mozikba kerül James Cameron 11 Oscar-díjas drámája, a Titanic. Ez alkalomból összegyűjtöttünk tíz érdekességet a legendás filmről. Ki játszhatta volna még el a főszerepeket? Miért került bele egy részeg szakács a filmbe? Miért kellett a stáb ötven tagját kórházba szállítani a forgatás vége felé? Cikkünkből egyebek közt ezekre is válasz kaphatnak.

Huszonöt évvel ezelőtt mutatták be James Cameron legendás Titanic című filmjét, amely generációk szívét hódította meg lenyűgöző vizuális megoldásaival, történelmi hitelességével, nem utolsó sorban pedig Rose és Jack szerelmi szálával, amelyet nyugodtan nevezhetünk modernkori Rómeó és Júlia-történetnek. A több mint háromórás alkotás a bemutatása után minden létező rekordot megdöntött: 1998-ban minden idők legtöbb bevételt hozó filmje lett (ezt a rekordot végül Cameron döntötte meg tizenkét évvel később az Avatarral), és elsőként érte el az egymilliárd dolláros bevételt. Az Egyesült Államokban tíz hónapig tartották műsoron a hatalmas érdeklődés miatt.

A jubileum alkalmából a magyar mozik február 9-től ismét műsorra tűzik Cameron klasszikusát. Mi pedig összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amelyet csak a legnagyobb fanok ismerhettek. 

1. Jack szerepére több neves színész is pályázott, mint például Tom Cruise, Brad Pitt, Jeremy Sisto, Christian Bale vagy épp Matthew McConaughey. A női főszerepre ugyancsak erős mezőnyből választották ki Kate Winsletet: rajta kívül például Madonna, Nicole Kidman, Jodie Foster, Cameron Diaz, Sharon Stone és Gwyneth Platrow is versenybe szállt. Mi lett volna, ha? Értelmetlen kérdés, de azért érdekes belegondolni, milyen volna, ha a film ikonikus „Én vagyok a világ ura” mondatát például McConaughey kiáltaná jellegzetes texasi akcentusával.

2. Az időskori Rose-t alakító Gloria Stuart volt az egyetlen a stábban, aki élt az RMS Titanic katasztrófája idején. A színésznő 2 éves volt, amikor az óceánjáró elsüllyedt az Atlanti-óceánon. 

3. Több pénzbe került leforgatni a filmet, mint amennyiből megépítették az eredeti hajót. James Cameron 200 millió dolláros költségvetésből dolgozhatott, ezzel szemben az óceánjáró 7,5 millió dollárba került, amely a TIME számításai szerint, az inflációt beleszámolva, 2016-ban körülbelül 180 millió dollárt ért.

4. A filmben szereplő portrékat, amelyeket Jack készít különböző lányokról és Rose-ról, James Cameron rajzolta. Mivel azonban a rendező balkezes, a közeli felvételek, amelyeken csak Jack keze látható rajzolás közben, tükrözve kerültek be a végleges verzióba.

5. A forgatás vége felé történt egy kellemetlen incidens: 

valaki PCP-vel, vagy ismertebb nevén az angyalpor nevű hallucinogénnel szórta meg a felszolgált homárlevest.

A stáb tagjai közül mintegy ötven embert kellett kórházba szállítani. Bill Paxton így emlékezett vissza: „Az egyik percben még teljesen jól voltam. A következő percben pedig már olyan átkozottul szorongtam, hogy papírzacskóba akartam lélegezni. James Cameron is ugyanígy érezte magát.” Felmerült, hogy egy dühös séf lehet a felelős, aki azért állt bosszút, mert nem sokkal korábban kirúgták a forgatásról, de ezt sohasem bizonyították. Mindeközben Kate Winsletet hipotermiával kellett kezelni az utolsó, vízben töltött jelenetek miatt. A tartályok ugyanis olyan nagyok voltak, hogy nem tudták felmelegíteni a vizet.

titanic_rerelease_trailer_pulls_still1300000000-110959.jpg

Leonardo DiCaprio a Titanicban (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

6. Az ikonikus jelenet, amely miatt nők százezrei (milliói?) szerettek bele Leonardo DiCaprióba, egy baki miatt alakult úgy, ahogy. Arról van szó, amikor Rose megkéri Jacket, hogy rajzolja le „úgy, ahogy azt a francia lányt”. DiCapriónak nem sokkal később a forgatókönyv szerint csak annyit kellett volna mondania: „Feküdj arra a kanapéra.” A színész talán tényleg zavarban lehetett, mert egyszerűen elrontotta a szövegét. A filmbe mégis ez a verzió került be, Cameron ugyanis imádta:

Feküdj arra az ágyra… úgy értem, a kanapéra.

7. A Titanic volt az első film, amelynek két színészét is – Kate Winsletet és Gloria Stuartot – Oscar-díjra jelölték ugyanazért a szerepért, jelen esetben a fiatal és az időskori Rose megformálásáért. Gloria Stuart ráadásul ezzel rekordod is döntött, ő volt a legidősebb ember, akit valaha a díjra jelölték. (Ezt a rekordot ma John Williams tartja.) Az arany szobrocskát végül egyiküknek sem sikerült elhódítania, alul maradtak Kim Basingerrel szemben. A film azonban így is 11 díjat söpört be a 70. Oscar-gálán. 

8. A filmben látható felvételek az óceán fenekére süllyedt Titanicról valódiak. Cameron és a stábja összesen tizenkét alkalommal merült le, és minden alkalommal 15-17 órát töltöttek az óceánjárónál. Ez végső soron több idő, mint amennyi a Titanic utasainak jutott a hajó fedélzetén.

9. Célin Dion betétdalától sokakat ráz ki a hideg: vagy azért, mert beleborzonganak az énekesnő hihetetlen hangjába, vagy egyszerűen csak nyálasnak, unalmasnak, patetikusnak tartják. Az azonban biztos, hogy a film ma már elképzelhetetlen lenne a My Heart Will Go On nélkül. Pedig a rendező eredetileg nem akarta, hogy a főcímzenében bármilyen ének elhangozzon. A zeneszerző, James Horner bár tudta ezt, mégis felkérte Will Jenningset, hogy írjon szöveget az egyik műre. Ebből készített egy demót is, amelyen Célin Dion énekli a jól ismert dalt. Horner hetekig magánál hordozta a felvételt, a megfelelő pillanatra várva, hogy jó hangulatban találja a rendezőt, ami jó ötletnek bizonyult: Cameron ugyanis rögtön rábólintott a dologra. A többi pedig, ahogy mondják, történelem.

10. A séf, akit a süllyedő hajón látunk egy flaskából inni Rose és Jack mellett, nem véletlenül került bele a filmbe. Őt Charles John Joughinről mintázták, a hajó egyik szakácsáról, aki arról vált híressé, hogy a túlélők közül ő hagyta el utolsóként a hajót. Illetve nem csak erről: bár a férfi több mint két órát töltött a jeges vízben – ami messze elég lett volna a halálos mértékű kihűléshez –, mégis sikerült élve felszállnia egy mentőcsónakra. Elmondása szerint nem érezte annyira a hideg hatásait, feltehetően a jelentős mennyiségű alkohol miatt, amit még a hajón fogyasztott el.

Fejléckép: Jelenet a Titanicból (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

Ezt a dalt játszotta a zenekar a Titanic elsüllyedésekor

Kapcsolódó

Ezt a dalt játszotta a zenekar a Titanic elsüllyedésekor

Talán nincs még egy olyan hajókatasztrófa a történelemben, amelyhez annyi mítosz és legenda kötődne, mint a Titanic elsüllyedéséhez. 1912. április 15-én az elsüllyeszthetetlennek hitt óceánjáró végleg hullámsírba merült, a túlélők beszámolója szerint pedig a zenekar az utolsó percekig játszott a fedélzeten.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.