Vizuál

10 érdekesség a 40 éve bemutatott Vukról

2021.12.10. 13:35
Ajánlom
1981. december 10-én vetítették először a Corvin moziban Dargay Attila egész estés rajzfilmjét, a Fekete István műve alapján készült Vukot. A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttünk tíz érdekességet a generációk által szeretett rajzfilm-klasszikusról.

1.) Dargay Attila először egy nyolcrészes képregényben adaptálta a Vukot, amely 1972-ben a Füles Újságban jelent meg.

2.) 1973-ban Dargay elkészítette a rajzfilmadaptáció forgatókönyvét, ám ideológiai okokra hivatkozva a filmterv nem kapott zöld utat. 1981-ben a Pannónia Stúdió televíziós filmekre szakosodott III. műtermének vezetője, Imre István közbenjárására a Magyar Televízió rendelte meg Dargaytól a filmet, sorozat formájában.

Lapozzon bele Dargay Attila vázlatfüzetébe:

3.) A Vuk a magyar animáció legtermékenyebb időszakában született. Először 1981 áprilisában vetítették le négy rövidebb részben.

Kiürültek a játszóterek, amikor a tévében ment.

Egész estés filmként 1981. december 10-én mutatták be a mozikban.

4.) A Vuk az 1980 utáni magyar filmgyártás legnézettebb alkotása, 2,4 millióan látták a bemutatását követően.

Vuk-133734.jpg

A Vuk című rajzfilm egyik képkockája (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmarchívum)

5.) Az eredeti regényből kimaradnak az erőszakos mozzanatok, a hosszas tájleírások és bölcselkedő intelmek, helyettük viszont túlsúlyba kerültek a kalandok, és felerősödött a komikum szerepe. A forgatókönyvet Dargay Attila Tarbay Edével és Imre Istvánnal közösen jegyzi.

6.) Dargayék az eredeti kisregény számos elemét felerősítették, vagy azt akár új szereplőkkel is kiegészítették, hogy még több lehetőségük legyen a groteszken karikírozott figurák, komikus jelenetek, szellemes párbeszédek sorjázására. Legemlékezetesebbek közülük a vadász két házőrzője, Vahur és Fickó felsülésein harsányan kárörvendő kutyafalka pletykálkodásai, valamint a cefrétől részegen dülöngélő gúnárok párosa.

7.) A rajzfilm készítőinek zseniális ötlete volt, hogy az embert, vagyis a Simabőrűt csak deréktól lefelé, a lába, csizmája magasságában láttatják – ezzel is hangsúlyozva a vadon élő állatok szemszögét.

8.) A Vuk operatőri munkálatai Dargay Attila özvegyét, hagyatékának gondos ápolóját, Henrik Irént dicsérik. „Gyakran elmondtam a véleményemet, és ha úgy érezte, hogy valamiben igazam van, mindig azt felelte, »Miért csak most szólsz?«. Hallgatott rám” – emlékezett vissza korábban lapunk érdeklődésére Irénke, aki olyannyira hatással volt a megszülető rajzokra, hogy férje az ő kérésére örökítette meg kedvenc kutyafajtájukat, az airedale terriert Az erdő kapitányának főkarakterében.

„Dargay elvtárs, remek! Csak...”

Kapcsolódó

„Dargay elvtárs, remek! Csak...”

Dargay Attila a hazai animációs filmgyártás egyik legnagyobb hatású alakja, olyan, mindannyiunk által ismert és szeretett rajzfilmfigurák megteremtője, mint Szaffi, Vuk vagy Lúdas Matyi. A rajzfilmrendező emlékét özvegye, Henrik Irén ápolja fáradhatatlanul. A rajzfilmklasszikusok egykori operatőre otthonában fogadta stábunkat, ahol az ismert figurák eredetije mellett sosem látott Dargay-rajzokat is elénk tárt, és mesélt idei terveiről is.

Fürge rókalábak...

9.) 1981-ben a Pepita hanglemezkiadónál jelent meg a Vuk című kislemez. A főcímdalt Wolf Kati énekelte hétévesen édesapja, Wolf Péter és zenekarának közreműködésével. A dalszöveget Szenes Iván írta.

10.) Dargay Attila emlékére pár éve tematikus Vuk-játszóteret adtak át a Gellért-hegyen, ahol izgalmas rókavár, mászókás csúszda és erdei kötélpálya is várja a gyerekeket.

Vuk

színes magyar animációs film, 1981, rendező: Dargay Attila

író: Fekete István, forgatókönyvíró: Dargay Attila, Imre István, Tarbay Ede, operatőr: Henrik Irén, vágó: Hap Magda, Czipauer János, zeneszerző: Wolf Péter, hangmérnök: Bársony Péter, 70 perc

(forrás: Fidelio, Filmarchívum, Wikipédia)

Több mint 40 év után film készülhet Dargay Csongor és Tündéjéből

Kapcsolódó

Több mint 40 év után film készülhet Dargay Csongor és Tündéjéből

A Nemzeti Filmintézet támogatásának köszönhetően sok évtized után megkezdődhettek a filmterv fejlesztési munkálatai.

Vuk filmszalag lett egy panelből

Vuk filmszalag lett egy panelből

A Színes Város Csoport sorozatában, ahol mesekarakterekkel dobják fel az unalmas házfalakat ezúttal a Szaffi szereplői mellé további Vuk képkockák kerültek fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Vizuál ajánló

Dívák és némafilmsztárok a XV. kerületben

Február 9-én, a Hollywood a Csokonaiban!-sorozat második alkalmán izgalmas részleteket tudhatunk meg a hollywoodi némafilmkorszak magyar sztárjairól a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.
Vizuál ajánló

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Vizuál ajánló

A geometria ösvényein – Konok Tamás munkáiból nyílik kiállítás a Molnár Ani Galériában

Egy átfogó kiállítás keretein belül, Architektúra címmel mutatja be a nemrégiben elhunyt Konok Tamás életművét február 10-től a Molnár Ani Galéria.