Vizuál

10 érdekesség a 40 éve bemutatott Vukról

2021.12.10. 13:35
Ajánlom
1981. december 10-én vetítették először a Corvin moziban Dargay Attila egész estés rajzfilmjét, a Fekete István műve alapján készült Vukot. A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttünk tíz érdekességet a generációk által szeretett rajzfilm-klasszikusról.

1.) Dargay Attila először egy nyolcrészes képregényben adaptálta a Vukot, amely 1972-ben a Füles Újságban jelent meg.

2.) 1973-ban Dargay elkészítette a rajzfilmadaptáció forgatókönyvét, ám ideológiai okokra hivatkozva a filmterv nem kapott zöld utat. 1981-ben a Pannónia Stúdió televíziós filmekre szakosodott III. műtermének vezetője, Imre István közbenjárására a Magyar Televízió rendelte meg Dargaytól a filmet, sorozat formájában.

Lapozzon bele Dargay Attila vázlatfüzetébe:

3.) A Vuk a magyar animáció legtermékenyebb időszakában született. Először 1981 áprilisában vetítették le négy rövidebb részben.

Kiürültek a játszóterek, amikor a tévében ment.

Egész estés filmként 1981. december 10-én mutatták be a mozikban.

4.) A Vuk az 1980 utáni magyar filmgyártás legnézettebb alkotása, 2,4 millióan látták a bemutatását követően.

Vuk-133734.jpg

A Vuk című rajzfilm egyik képkockája (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmarchívum)

5.) Az eredeti regényből kimaradnak az erőszakos mozzanatok, a hosszas tájleírások és bölcselkedő intelmek, helyettük viszont túlsúlyba kerültek a kalandok, és felerősödött a komikum szerepe. A forgatókönyvet Dargay Attila Tarbay Edével és Imre Istvánnal közösen jegyzi.

6.) Dargayék az eredeti kisregény számos elemét felerősítették, vagy azt akár új szereplőkkel is kiegészítették, hogy még több lehetőségük legyen a groteszken karikírozott figurák, komikus jelenetek, szellemes párbeszédek sorjázására. Legemlékezetesebbek közülük a vadász két házőrzője, Vahur és Fickó felsülésein harsányan kárörvendő kutyafalka pletykálkodásai, valamint a cefrétől részegen dülöngélő gúnárok párosa.

7.) A rajzfilm készítőinek zseniális ötlete volt, hogy az embert, vagyis a Simabőrűt csak deréktól lefelé, a lába, csizmája magasságában láttatják – ezzel is hangsúlyozva a vadon élő állatok szemszögét.

8.) A Vuk operatőri munkálatai Dargay Attila özvegyét, hagyatékának gondos ápolóját, Henrik Irént dicsérik. „Gyakran elmondtam a véleményemet, és ha úgy érezte, hogy valamiben igazam van, mindig azt felelte, »Miért csak most szólsz?«. Hallgatott rám” – emlékezett vissza korábban lapunk érdeklődésére Irénke, aki olyannyira hatással volt a megszülető rajzokra, hogy férje az ő kérésére örökítette meg kedvenc kutyafajtájukat, az airedale terriert Az erdő kapitányának főkarakterében.

„Dargay elvtárs, remek! Csak...”

Kapcsolódó

„Dargay elvtárs, remek! Csak...”

Dargay Attila a hazai animációs filmgyártás egyik legnagyobb hatású alakja, olyan, mindannyiunk által ismert és szeretett rajzfilmfigurák megteremtője, mint Szaffi, Vuk vagy Lúdas Matyi. A rajzfilmrendező emlékét özvegye, Henrik Irén ápolja fáradhatatlanul. A rajzfilmklasszikusok egykori operatőre otthonában fogadta stábunkat, ahol az ismert figurák eredetije mellett sosem látott Dargay-rajzokat is elénk tárt, és mesélt idei terveiről is.

Fürge rókalábak...

9.) 1981-ben a Pepita hanglemezkiadónál jelent meg a Vuk című kislemez. A főcímdalt Wolf Kati énekelte hétévesen édesapja, Wolf Péter és zenekarának közreműködésével. A dalszöveget Szenes Iván írta.

10.) Dargay Attila emlékére pár éve tematikus Vuk-játszóteret adtak át a Gellért-hegyen, ahol izgalmas rókavár, mászókás csúszda és erdei kötélpálya is várja a gyerekeket.

Vuk

színes magyar animációs film, 1981, rendező: Dargay Attila

író: Fekete István, forgatókönyvíró: Dargay Attila, Imre István, Tarbay Ede, operatőr: Henrik Irén, vágó: Hap Magda, Czipauer János, zeneszerző: Wolf Péter, hangmérnök: Bársony Péter, 70 perc

(forrás: Fidelio, Filmarchívum, Wikipédia)

Több mint 40 év után film készülhet Dargay Csongor és Tündéjéből

Kapcsolódó

Több mint 40 év után film készülhet Dargay Csongor és Tündéjéből

A Nemzeti Filmintézet támogatásának köszönhetően sok évtized után megkezdődhettek a filmterv fejlesztési munkálatai.

Vuk filmszalag lett egy panelből

Vuk filmszalag lett egy panelből

A Színes Város Csoport sorozatában, ahol mesekarakterekkel dobják fel az unalmas házfalakat ezúttal a Szaffi szereplői mellé további Vuk képkockák kerültek fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.