Vizuál

10 érdekesség a 40 éve bemutatott Vukról

2021.12.10. 13:35
Ajánlom
1981. december 10-én vetítették először a Corvin moziban Dargay Attila egész estés rajzfilmjét, a Fekete István műve alapján készült Vukot. A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttünk tíz érdekességet a generációk által szeretett rajzfilm-klasszikusról.

1.) Dargay Attila először egy nyolcrészes képregényben adaptálta a Vukot, amely 1972-ben a Füles Újságban jelent meg.

2.) 1973-ban Dargay elkészítette a rajzfilmadaptáció forgatókönyvét, ám ideológiai okokra hivatkozva a filmterv nem kapott zöld utat. 1981-ben a Pannónia Stúdió televíziós filmekre szakosodott III. műtermének vezetője, Imre István közbenjárására a Magyar Televízió rendelte meg Dargaytól a filmet, sorozat formájában.

Lapozzon bele Dargay Attila vázlatfüzetébe:

3.) A Vuk a magyar animáció legtermékenyebb időszakában született. Először 1981 áprilisában vetítették le négy rövidebb részben.

Kiürültek a játszóterek, amikor a tévében ment.

Egész estés filmként 1981. december 10-én mutatták be a mozikban.

4.) A Vuk az 1980 utáni magyar filmgyártás legnézettebb alkotása, 2,4 millióan látták a bemutatását követően.

Vuk-133734.jpg

A Vuk című rajzfilm egyik képkockája (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmarchívum)

5.) Az eredeti regényből kimaradnak az erőszakos mozzanatok, a hosszas tájleírások és bölcselkedő intelmek, helyettük viszont túlsúlyba kerültek a kalandok, és felerősödött a komikum szerepe. A forgatókönyvet Dargay Attila Tarbay Edével és Imre Istvánnal közösen jegyzi.

6.) Dargayék az eredeti kisregény számos elemét felerősítették, vagy azt akár új szereplőkkel is kiegészítették, hogy még több lehetőségük legyen a groteszken karikírozott figurák, komikus jelenetek, szellemes párbeszédek sorjázására. Legemlékezetesebbek közülük a vadász két házőrzője, Vahur és Fickó felsülésein harsányan kárörvendő kutyafalka pletykálkodásai, valamint a cefrétől részegen dülöngélő gúnárok párosa.

7.) A rajzfilm készítőinek zseniális ötlete volt, hogy az embert, vagyis a Simabőrűt csak deréktól lefelé, a lába, csizmája magasságában láttatják – ezzel is hangsúlyozva a vadon élő állatok szemszögét.

8.) A Vuk operatőri munkálatai Dargay Attila özvegyét, hagyatékának gondos ápolóját, Henrik Irént dicsérik. „Gyakran elmondtam a véleményemet, és ha úgy érezte, hogy valamiben igazam van, mindig azt felelte, »Miért csak most szólsz?«. Hallgatott rám” – emlékezett vissza korábban lapunk érdeklődésére Irénke, aki olyannyira hatással volt a megszülető rajzokra, hogy férje az ő kérésére örökítette meg kedvenc kutyafajtájukat, az airedale terriert Az erdő kapitányának főkarakterében.

„Dargay elvtárs, remek! Csak...”

Kapcsolódó

„Dargay elvtárs, remek! Csak...”

Dargay Attila a hazai animációs filmgyártás egyik legnagyobb hatású alakja, olyan, mindannyiunk által ismert és szeretett rajzfilmfigurák megteremtője, mint Szaffi, Vuk vagy Lúdas Matyi. A rajzfilmrendező emlékét özvegye, Henrik Irén ápolja fáradhatatlanul. A rajzfilmklasszikusok egykori operatőre otthonában fogadta stábunkat, ahol az ismert figurák eredetije mellett sosem látott Dargay-rajzokat is elénk tárt, és mesélt idei terveiről is.

Fürge rókalábak...

9.) 1981-ben a Pepita hanglemezkiadónál jelent meg a Vuk című kislemez. A főcímdalt Wolf Kati énekelte hétévesen édesapja, Wolf Péter és zenekarának közreműködésével. A dalszöveget Szenes Iván írta.

10.) Dargay Attila emlékére pár éve tematikus Vuk-játszóteret adtak át a Gellért-hegyen, ahol izgalmas rókavár, mászókás csúszda és erdei kötélpálya is várja a gyerekeket.

Vuk

színes magyar animációs film, 1981, rendező: Dargay Attila

író: Fekete István, forgatókönyvíró: Dargay Attila, Imre István, Tarbay Ede, operatőr: Henrik Irén, vágó: Hap Magda, Czipauer János, zeneszerző: Wolf Péter, hangmérnök: Bársony Péter, 70 perc

(forrás: Fidelio, Filmarchívum, Wikipédia)

Több mint 40 év után film készülhet Dargay Csongor és Tündéjéből

Kapcsolódó

Több mint 40 év után film készülhet Dargay Csongor és Tündéjéből

A Nemzeti Filmintézet támogatásának köszönhetően sok évtized után megkezdődhettek a filmterv fejlesztési munkálatai.

Vuk filmszalag lett egy panelből

Vuk filmszalag lett egy panelből

A Színes Város Csoport sorozatában, ahol mesekarakterekkel dobják fel az unalmas házfalakat ezúttal a Szaffi szereplői mellé további Vuk képkockák kerültek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.
Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.