Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

2019.11.14. 16:15
Ajánlom
Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.

Novemberben nem csak a színházi élet pörög fel, egymást érik a filmes premierek is, ebben a hónapban megint van miért moziba menni, jobbnál-jobb filmekből válogathatunk. Szubjektív ajánlónkban egyaránt helyet kaptak a romantikus komédiák, köztük A magyar vámpírfilm, nagy történelmi tablók, thrillerek és thriller-szerű filmek, gengszterfilmek és magyar elsőfilmesek munkái is.

Drakulics elvtárs

Moszkva az örök életet akarja, Kádár János pedig mozgósítja apparátusát. A szárnyait bontogató állambiztonsági ügynök, Magyar Mária (Walters Lili) megkapja élete első komoly feladatát: alakítson ki kapcsolatot a véradómozgalom díszvendégével, Fábián elvtárssal (Nagy Zsolt), akin - régi harcostársaival ellentétben - úgy tűnik, nem fog az idő. Mária munka- és élettársát, Lacit (Nagy Ervin) mérsékelten lelkesíti a feladat természete és folyamatosan igyekszik szemmel tartani a lányt - akár hatáskörön túl is. 

Bodzsár Márk második nagyjátékfilmje a magyarok által hagyományosan magukénak érzett vámpír-legendakört (lásd Lugosi, Vámbéry Ármin, Erdély) remek érzékkel a most csúcsra járó retróhullámhoz kapcsolja, visszalőve nézőit a 70-es évekbe. A két világ pedig meglepő módon nemcsak remekül passzol, de erősíti is egymást - írtuk kritikánkban. 

Bemutató: október 31.
Forgalmazó: InterCom

Szerelemre kattintva

Juliette Binoch legújabb filmjében huszonéves lányként és ötvenes éveinek elején járó nőként is magával ragadó, őszinte és igaz. Akárcsak a történet, amely az öregedés, a magány és a lemondás filmje. Persze sokkal több is ennél. A kiindulóhelyzet meglehetősen kegyetlen, mégis ismerős. A Juliette Binoche által megformált, ötvenes évei elején járó Claire egyedül él, neveli a gyerekeit, a férje mást választott. Úgy dönt, hogy új Facebook profilt hoz létre magának és megteremti a 24 éves Clarát, hogy egy kis szeretet kapjon - még ha csupán a fantáziáján keresztül élheti is meg. Közben pszichiáterhez jár, akitől segítséget remél. Egyszóval: túlél.

Hazugság, csalás, igazság, manipuláció és szerelem: ezekből az összetevőkből szövődik az új francia film izgalmas labirintusa, és még valamiből: Párizs kevésbé ismert arcaiból. Safy Nebbou rendező a thriller-szerű történetvezetést romantikus drámával keveri, akár Hitchcock-ot, Truffaut-t is eszünkbe juttathatja. 

Bemutató: november 7.
Forgalmazó: Hungaricom

Kontroll nélkül

Nora Fingscheidt megrázó erejű filmje a gyerekkori agresszióról beszél – tabuk nélkül. A film idén februárban Ezüst Medve-díjat kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a miskolci CineFesten közönségdíjas lett, és ez Németország hivatalos Oscar-nevezése.

A történet szerint a kilencéves Benni szeretetéhes, rettenetesen nehezen kezelhető kislány – az állami szervek tanácstalanul adogatják egymás között, szélsőséges agressziójával ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig ő csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját, aki lemondott róla. A film Benni szemén keresztül azoknak a gyerekeknek a történetét meséli el, akikre minden igyekezet ellenére az ellátórendszer nincsen felkészülve, és azokét a szülőkét, akik nem tudnak megbirkózni az agresszió kihívásaival.

Bemutató: november 7.
Forgalmazó: Mozinet

Szép csendben

Nagy Zoltán első játékfilmje egy kényes téma bonyolultabb rétegeit tárja fel, az iskolai molesztálások világába vezet. Az elhallgatás, a tabusítás ellen emeli fel a hangját, de nem ítélkezik, inkább segítséget nyújt és történetet mesél, miközben bevezet egy nagyzenekar kulisszái mögé. 

A történet szerint 18 éves Dávid egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája. Az országos versenyre készülés finisében a zenekarhoz csatlakozik az elsőéves Nóri. Dávid hamarosan megsejti, hogy a 60 éves karmesterük "bizalmas" viszonyt próbál építeni az egyik 14 éves csellista lánnyal. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, a fiú megszállott nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. A film főszerepeit Máté Gábor, Major Erik és Bognár Lulu játsszák, mellettük fiatal, többnyire még egyetemista színészek tűnnek fel, mint Lengyel Benjámin és Antóci Dorottya, és olyan klasszisok, mint Schell Judit, Szamosi Zsófia, Láng Annamária, Varga Mária. Az operatőr szintén elsőfilmes, Gulyás Nándor.

Bemutató: november 14.
Forgalmazó: Vertigo Média

Cseng mester konyhája

Mika Kaurismäki új romantikus vígjátéka nem titokzatoskodik, nem grandiózus, hanem a néző számára könnyen befogadható, ráérősen folydogáló történetmesélés. Talán éppen az egyszerűsége válik meglepővé. Elszoktunk a lassabb ritmusú filmektől, Kaurismäki szinte természetfilmes szemmel mutatja be a lappföldi életet, elidőz a tájakon, és ott felejtkezik az emberi arcokon, miközben pontos arányérzékkel szórakoztat.

A történet szerint egy eldugott kis lappföldi faluba kínai séf érkezik a kisfiával. Felesége halála után úgy dönt, hogy felkeresi régi barátját, de kiderül, hogy a faluban senki sem ismeri az illetőt. Mégis szerencséje van, mert a helyi kávézó barátságos tulajdonosa, Sirkka a segítségére siet. Szállást kínál neki a végtelen erdőkkel és tavakkal körülvett tájon, amely egészen más, mint hátrahagyott nagyvárosi otthona. Cseng cserébe beavatja a kínai konyha titkaiba, és ezzel gyorsan feldobja a falu gasztronómiai palettáját. A konyhaművészet segítségével egyre közelebb kerülnek az eleinte távolinak hitt kultúrák, és Cseng hamar a közösség egyik fontos és megbecsült tagjává válik. Eljön azonban a pillanat, amikor turistavízumának lejárata vészes közelségbe kerül, és a falu lakóinak össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák új barátjuk elvesztését.

Bemutató: november 14.
Forgalmazó: Cirko Film 

Amudsen

A nagyszabású skandináv történelmi tabló nemcsak a kivételes kutató, Roald Amundsen élettörténetét és korát mutatja be, de az expedíciói mellett megismerhetjük a magánemberként is ellentmondásos személyiségét. A skandináv film legjobb hagyományait nyomon követő alkotásban az északi történelem újabb fontos állomását dolgozza a film rendezője Espen Sandberg, Amundsen szerepében Pål Sverre Hagen, a a női főszerepben Katherine Waterston látható.

1911 decemberében a norvég felfedező és sarkkutató, Roald Amundsen a világon elsőként érte el a Déli-sarkot. A huszadik század első évtizedében versenyfutás indult, hogy a kutatók megtalálják a Föld legzordabb régióiban a legészakabbi és legdélebbi pontot és az oda vezető utat. A dicsőségesen végződő déli-sarki expedíciónál jóval többet ért el a 20. század egyik legnagyobb felfedezője, akit folyamatosan hajtott a kalandvágy, az ismeretlen felfedezése. 

Bemutató: november 14.
Forgalmazó: Vertigo Média

Valan – Az angyalok völgye

Újabb magyar elsőfilmes rendező filmbemutatóját hozza a november. Bagota Béla a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, éjfekete és sokkoló thrillert rendezett. A film fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya, de Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is forgatott a stáb. A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan Balánbánya tökéletes terep Bagota titkokkal teli krimijéhez.

A történet főszereplője Péter, aki nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Péter szerepében Krisztik Csaba egy karizmatikus, komoly kvalitásokkal bíró színész, további főbb szerepet játszik Nyakó Júlia és az erdélyi magyar színjátszás legnagyobbjai: Hatházi András, Pál Emőke, Tollas Gábor, Mátray László. A filmet Garas Dániel fényképezte, producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert, vágója Szalai Károly.

Bemutató: november 21.
Forgalmazó: Mozinet

Az ír

A hónap végén érkezik a mozikba (és a streaming csatornára) az évad egyik legjobban várt filmje, Martin Scorsese legújabb alkotása. A kritikusok által ünnepelt maffiatörténet egy merengő, retrospektív gengszterfilm, az Oscar-díjas Robert De Niró, Al Pacino és Joe Pesci főszereplésével. 

Scorsese legújabb eposza a háború után Amerikát mutatja be Frank Sheeran, egy második világháborús veterán, és a XX. század leghírhedtebb alakjainak dolgozó simlis és bérgyilkos szemén át. Az évtizedeket átölelő történet az amerikai történelem egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyének, a legendás szakszervezeti vezető, Jimmi Hoffa eltűnésének krónikája. Felejthetetlen monumentális utazás a szervezett bűnözés machinációinak, viszályainak és a nagypolitikához fűződő kapcsolatainak rejtett bugyrain át.

Bemutató: november 27.
Forgalmazó: Netflix

Árva Brooklyn

Mit tehet egy brooklyni árva az ’50-es években, ha megölik a mentorát, az ócska magándetektívet, aki valaha befogadta, felnevelte és a munkatársául fogadta? Természetesen a titokzatos elkövetők nyomába ered: és különös, veszélyes meg furcsa kalandjai közben észreveszi, hogy lassanként igazi kemény magándetektívvé válik.

Lionel Essrog (Edward Norton) felnő a feladathoz. Minden az ellen szól, hogy bármi is sikerüljön neki az életben, és mégis kiállja a próbát. Életben marad, miközben keresztülverekszi magát Brooklyn dzsungelén: a különféle maffiákon, kábítószerárusokon, titokzatos jazzklubokon, elegáns éttermeken és furcsa embereken. Olyan titkokat fedez fel, amelyeket addig senki nem tudott – és néha még azt is eléri, hogy végighallgassák, amit nagyon el akar mondani. Mert New York legfurcsább és legelszántabb magándetektívje ráadásul Tourette-szindrómás: megállíthatatlan beszédgörcsök gyötrik. Edward Norton igazi szerzői filmesként ezúttal bűnügyi drámát írt, rendezett és a főszerepet is maga játssza, partnerei közt találjuk Bruce Willist, Alec Baldwint, Willem Dafoet és Gugu Mbatha-Rawt is.

Bemutató: november 28.
Forgalmazó: InterCom

Egy esős nap New Yorkban

Woody Allen visszatért New Yorkba, imádott városába, egykori nagy sikereinek színhelyére, hogy új romantikus vígjátékban meséljen a városról, a szerelemről, az élet bonyolultságáról. A film egy főiskolás szerelmespár, Gatsby és Ashleigh történetét meséli el. A pár tervei a New Yorkban töltött romantikus hétvégéről egy csapásra füstbe mennek, amikor a napos idő esősbe fordul. Hamarosan elsodródnak egymás mellől, ami csak a kezdete a véletlen találkozások és furcsa kalandok hosszú sorának, amit külön-külön megélnek.

A négyszeres Oscar-díjas Woody Allen romantikus komédiája újabb fejezet a szerelemről. Legújabb filmje ismét igazi sztárparádé: Jude Law, Liev Schreiber, Diego Luna és Serena Gomez mellett főszereplőinek az új generáció legnagyobbjait, a Szólíts a nevedennel berobbanó Timothée Chalamet-t és a huszonegy évesen már hatvan szerepet maga mögött tudó Elle Fanninget teszi meg.

Bemutató: november 28.
Forgalmazó: Cinetel

 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Nemzeti Filmintézet

A filmes pályáztatásban egyelőre nincs fennakadás

A Nemzeti Filmintézet tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos, legutóbb hét pályázat támogatásáról döntöttek.
Vizuál galéria

Utazási plakátok – könyvekbe és filmekbe

Unod a bezártságot? Kimozdulnál már? Mutatunk néhány csábító uticélt, ahova még most is el lehet jutni!
Vizuál Film

Hitchcock Hátsó ablakának titkai

Eláruljuk, milyen magyar vonatkozása van a filmnek, kiderül, miért volt feszültség a forgatáson Grace Kelly miatt és milyen valós gyilkosságokból merített ötleteket Hitchcock.
Vizuál vincent van gogh

Elloptak egy Van Gogh-képet

A sajátos humorérzékkel rendelkező tolvajok a neves festő születésnapján lovasították meg a festményt.
Vizuál Film

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.