Vizuál

100 év után is Barabás-akvarellel indul a BÁV grafikai aukciója

2020.03.09. 12:20
Ajánlom
Amire a korabeli 1500 korona helyett idén 220000 forintért lehet licitálni. Az idén 100 éves aukciós működését ünneplő BÁV március 11-i évnyitó árverésén a magyar grafika meghatározó alakjai előtt tiszteleg.

A festményekkel szemben néhány száz vagy akár néhány tízezer forintért lehet megvenni Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Márffy Ödön, Barcsay Jenő, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Perlrott Csaba Vilmos, Kondor Béla vagy Maurer Dóra műveit. Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve, és Mund Hugó színezett litográfiája lesz.

BarabasMiklos-120636.jpg

Barabás Miklós akvarellje (Fotó/Forrás: BÁV)

1920-ban, idén 100 éve rendezte meg a BÁV jogelődje az első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. A neves szakemberek által összeállított kollekció első tétele Barabás Miklós egyik alkotása volt, amely 1500 koronás kikiáltási árról indult. Egy évszázaddal később ismét egy Barabás-akvarell lesz az első tétel, de erre már 220000 forintról licitálhatnak az érdeklődők. Az ünnepi év első aukciójára színes, széles vásárlóközönséget megszólító, változatos technikákat felvonultató anyaggal készültek a BÁV szakértői, ahová nem csupán gyűjtői, de befektetési szándékkal is érdemes lesz ellátogatni.

Ha a 100 évvel ezelőtti első katalógust lapozgatjuk, nyilvánvalóvá válik, hogy

a grafika, közte az egyedi rajz és a sokszorosított eljárások már akkor is méltánytalanul alulértékeltek voltak.

Egy Mednyánszky László alkotás esetében körülbelül tízszeres áron vásárolhattunk olajfestményt a rajzzal szemben. Ez a nemzetközi műkereskedelemben tapasztalható trendekkel ellentétes tendencia, a kezdő gyűjtők szerencséjére, hazánkban napjainkig változatlan, sőt, mostanra akár a százszoros szorzót is elérheti a különbség.

RothMiksa-120638.jpg

Róth Miksa ablakterve (Fotó/Forrás: BÁV)

Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve.

A századfordulón készült, akvarellel színezett egyedi tusrajzok hűen adják vissza a Mátyás-templom, az Országház vagy a Gresham-palota üvegablakait is megálmodó művész zsenialitását.

A kollekcióból kiemelkedik Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája. A 100 ezer forintról induló alkotás méltó módon képviseli a nagybányai művésztelep formakultúráját.

MundHugo1-120710.jpg

Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája (Fotó/Forrás: BÁV)

A méltán népszerű Európai Iskola képviselői közül most is licitálhatnak Gyarmathy Tihamér három egyedi absztrakt művére. Ezen felül az Iparterves generáció alkotóitól Nádler István egyedi Fekete gesztusa vagy Hencze Tamás ugyanakkor készült Sötét gesztusa is minden bizonnyal népszerű lesz.

Az absztrakt alkotások közül a szakértők egy nagyméretű Hincz Gyula rajzra hívják fel a figyelmet,

de a statement darabokat kedvelőknek érdemes lesz licitálni Angyalföldi Szabó Zoltán Mosakodó című pasztelljére is. A kortárs alkotók sorából természetesen nem hiányozhat Maurer Dóra sem, akinek életműkiállítása jelenleg is látogatható a londoni Tate Modernben.

A Grafikai aukció kiállítását február 29. - március 9. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az árverést március 11-én, 18 órakor tartjuk a BÁV Apszistermében. További információk és katalógus idekattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.