Vizuál

100 év után is Barabás-akvarellel indul a BÁV grafikai aukciója

2020.03.09. 12:20
Ajánlom
Amire a korabeli 1500 korona helyett idén 220000 forintért lehet licitálni. Az idén 100 éves aukciós működését ünneplő BÁV március 11-i évnyitó árverésén a magyar grafika meghatározó alakjai előtt tiszteleg.

A festményekkel szemben néhány száz vagy akár néhány tízezer forintért lehet megvenni Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Márffy Ödön, Barcsay Jenő, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Perlrott Csaba Vilmos, Kondor Béla vagy Maurer Dóra műveit. Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve, és Mund Hugó színezett litográfiája lesz.

BarabasMiklos-120636.jpg

Barabás Miklós akvarellje (Fotó/Forrás: BÁV)

1920-ban, idén 100 éve rendezte meg a BÁV jogelődje az első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. A neves szakemberek által összeállított kollekció első tétele Barabás Miklós egyik alkotása volt, amely 1500 koronás kikiáltási árról indult. Egy évszázaddal később ismét egy Barabás-akvarell lesz az első tétel, de erre már 220000 forintról licitálhatnak az érdeklődők. Az ünnepi év első aukciójára színes, széles vásárlóközönséget megszólító, változatos technikákat felvonultató anyaggal készültek a BÁV szakértői, ahová nem csupán gyűjtői, de befektetési szándékkal is érdemes lesz ellátogatni.

Ha a 100 évvel ezelőtti első katalógust lapozgatjuk, nyilvánvalóvá válik, hogy

a grafika, közte az egyedi rajz és a sokszorosított eljárások már akkor is méltánytalanul alulértékeltek voltak.

Egy Mednyánszky László alkotás esetében körülbelül tízszeres áron vásárolhattunk olajfestményt a rajzzal szemben. Ez a nemzetközi műkereskedelemben tapasztalható trendekkel ellentétes tendencia, a kezdő gyűjtők szerencséjére, hazánkban napjainkig változatlan, sőt, mostanra akár a százszoros szorzót is elérheti a különbség.

RothMiksa-120638.jpg

Róth Miksa ablakterve (Fotó/Forrás: BÁV)

Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve.

A századfordulón készült, akvarellel színezett egyedi tusrajzok hűen adják vissza a Mátyás-templom, az Országház vagy a Gresham-palota üvegablakait is megálmodó művész zsenialitását.

A kollekcióból kiemelkedik Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája. A 100 ezer forintról induló alkotás méltó módon képviseli a nagybányai művésztelep formakultúráját.

MundHugo1-120710.jpg

Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája (Fotó/Forrás: BÁV)

A méltán népszerű Európai Iskola képviselői közül most is licitálhatnak Gyarmathy Tihamér három egyedi absztrakt művére. Ezen felül az Iparterves generáció alkotóitól Nádler István egyedi Fekete gesztusa vagy Hencze Tamás ugyanakkor készült Sötét gesztusa is minden bizonnyal népszerű lesz.

Az absztrakt alkotások közül a szakértők egy nagyméretű Hincz Gyula rajzra hívják fel a figyelmet,

de a statement darabokat kedvelőknek érdemes lesz licitálni Angyalföldi Szabó Zoltán Mosakodó című pasztelljére is. A kortárs alkotók sorából természetesen nem hiányozhat Maurer Dóra sem, akinek életműkiállítása jelenleg is látogatható a londoni Tate Modernben.

A Grafikai aukció kiállítását február 29. - március 9. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az árverést március 11-én, 18 órakor tartjuk a BÁV Apszistermében. További információk és katalógus idekattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.
Vizuál

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.
Vizuál galéria

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!