Vizuál

100 év után is Barabás-akvarellel indul a BÁV grafikai aukciója

2020.03.09. 12:20
Ajánlom
Amire a korabeli 1500 korona helyett idén 220000 forintért lehet licitálni. Az idén 100 éves aukciós működését ünneplő BÁV március 11-i évnyitó árverésén a magyar grafika meghatározó alakjai előtt tiszteleg.

A festményekkel szemben néhány száz vagy akár néhány tízezer forintért lehet megvenni Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Márffy Ödön, Barcsay Jenő, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Perlrott Csaba Vilmos, Kondor Béla vagy Maurer Dóra műveit. Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve, és Mund Hugó színezett litográfiája lesz.

BarabasMiklos-120636.jpg

Barabás Miklós akvarellje (Fotó/Forrás: BÁV)

1920-ban, idén 100 éve rendezte meg a BÁV jogelődje az első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. A neves szakemberek által összeállított kollekció első tétele Barabás Miklós egyik alkotása volt, amely 1500 koronás kikiáltási árról indult. Egy évszázaddal később ismét egy Barabás-akvarell lesz az első tétel, de erre már 220000 forintról licitálhatnak az érdeklődők. Az ünnepi év első aukciójára színes, széles vásárlóközönséget megszólító, változatos technikákat felvonultató anyaggal készültek a BÁV szakértői, ahová nem csupán gyűjtői, de befektetési szándékkal is érdemes lesz ellátogatni.

Ha a 100 évvel ezelőtti első katalógust lapozgatjuk, nyilvánvalóvá válik, hogy

a grafika, közte az egyedi rajz és a sokszorosított eljárások már akkor is méltánytalanul alulértékeltek voltak.

Egy Mednyánszky László alkotás esetében körülbelül tízszeres áron vásárolhattunk olajfestményt a rajzzal szemben. Ez a nemzetközi műkereskedelemben tapasztalható trendekkel ellentétes tendencia, a kezdő gyűjtők szerencséjére, hazánkban napjainkig változatlan, sőt, mostanra akár a százszoros szorzót is elérheti a különbség.

RothMiksa-120638.jpg

Róth Miksa ablakterve (Fotó/Forrás: BÁV)

Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve.

A századfordulón készült, akvarellel színezett egyedi tusrajzok hűen adják vissza a Mátyás-templom, az Országház vagy a Gresham-palota üvegablakait is megálmodó művész zsenialitását.

A kollekcióból kiemelkedik Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája. A 100 ezer forintról induló alkotás méltó módon képviseli a nagybányai művésztelep formakultúráját.

MundHugo1-120710.jpg

Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája (Fotó/Forrás: BÁV)

A méltán népszerű Európai Iskola képviselői közül most is licitálhatnak Gyarmathy Tihamér három egyedi absztrakt művére. Ezen felül az Iparterves generáció alkotóitól Nádler István egyedi Fekete gesztusa vagy Hencze Tamás ugyanakkor készült Sötét gesztusa is minden bizonnyal népszerű lesz.

Az absztrakt alkotások közül a szakértők egy nagyméretű Hincz Gyula rajzra hívják fel a figyelmet,

de a statement darabokat kedvelőknek érdemes lesz licitálni Angyalföldi Szabó Zoltán Mosakodó című pasztelljére is. A kortárs alkotók sorából természetesen nem hiányozhat Maurer Dóra sem, akinek életműkiállítása jelenleg is látogatható a londoni Tate Modernben.

A Grafikai aukció kiállítását február 29. - március 9. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az árverést március 11-én, 18 órakor tartjuk a BÁV Apszistermében. További információk és katalógus idekattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Slow Art Day a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a koronavírus-járvány miatt csak később lesz látható. A veszélyhelyzet miatt a szombati nemzetközi Slow Art Day múzeumba meghirdetett programjai is elmaradnak, a Ludwig azonban két online programot kínál, amelyek a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódnak.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.