Vizuál

130 éve halt meg Manet

2013.04.30. 12:00
Ajánlom
Az évforduló alkalmából a francia festő, grafikus, a realizmus és az impresszionizmus közötti korszak kiemelkedő képviselője nyolcvan festményéből és rajzából nyílt kiállítás Velencében. A tárlaton látható Olympia című festmény másfél évszázad után először hagyta el Franciaországot, a francia államfő külön engedélyével.

Édouard Manet 1832. január 23-án született Párizsban tehetős jogászcsalád sarjaként. Apja komoly jogi karriert futott be, fiára is hasonló elvárással tekintett. A festészet iránti érdeklődését az ifjú a nagybátyjának köszönhette, aki rendszeresen magával vitte a Louvre-ba. Biztatására rajztanfolyamra is beiratkozott, ahol megismerkedett és életre szóló barátságot kötött Antonin Prousttal, a későbbi, szépművészetekért felelős miniszterrel. Apja még ekkor sem adta fel a reményt, hogy fiából "tisztességes kenyérkeresőt" faragjon, ám amikor Manet kétszer is megbukott a tengerésztiszti vizsgákon, a családnak be kellett látnia: a fiúból festő lesz.

Tanulóidejét a történelmi témájú képeiről híres Thomas Couture irányításával töltötte, gyakran utazgatott vele. Így jutott el Németországba, Itáliába és Hollandiába, közben egy életre beleszeretett Diego Velázquez és Francisco José de Goya képeibe. 1856-ban önálló stúdiót nyitott. Az abszintivó című képe révén vált ismertté, egyben botrányhőssé, hiszen rendszeresen választott olyan merész témákat, amelyeket kora közönsége nem értett vagy nem fogadott el. Az alkoholizmus, a koldusok és énekesek, a kávéházi jelenetek ábrázolása megbotránkoztatta az emelkedett témákhoz szokott közönséget.

Korai munkáinak egyike a nagy vihart kavart Reggeli a szabadban, amelynek kiállításához az akadémiai művészetet képviselő párizsi Szalon nem járult hozzá. Végül pár napig mégis láthatta a közönség, mert III. Napóleon nagylelkűen engedélyezte, hogy a Visszautasítottak Szalonja bemutassa azt. Amikor 1863-ban kiállította az Olympiát, Manet a női test sajátos felfogású ábrázolása miatt került újra a figyelem és a viták kereszttüzébe. A képen egy a kor elvárásaitól gyökeresen különböző, vékony, kihívó tekintetű kurtizán látható, erős szexuális kisugárzással. Pablo Picasso, Paul Gauguin, Gustave Courbet, Paul Cézanne és Claude Monet azonnal korszakalkotó jelentőségűnek nevezték a munkát technikája és témaválasztása miatt.

Manet legtermékenyebb korszaka az 1860-as évek végére tehető, művészete ekkor már egyre szélesebb körben elfogadottá vált. 1863-ban feleségül vette egykori zongoratanárnőjét, több mint tíz éven át hű szerelmét, Suzanne Leenhoffot. Az 1870-71-es porosz-francia háborúban hadnagyként szemtanúja volt Párizs ostromának, és bár műtermét szétdúlták, képeit sikerült megmentenie. 1874-től évekig együtt dolgozott Claude Monet-val a Szajna partján. Leginkább ezeket az éveket tartják Manet impresszionista korszakának. A Csónakban, az Argenteuil és a Monet csónakban című képei a plein air stílusában készültek. Később visszatért legkedvesebb témáihoz, a szobabelsőkhöz és a vendéglői, kávéházi életképekhez (Álarcosbál az Operaházban, a Zola-regény ihlette Nana, A Folies-Bergeres bárjában).

Élete utolsó éveiben szifilisz és lábszárfekély kínozta, bal lábát amputálni kellett. 1883. április 30-án Párizsban halt meg. 1884-ben az École des Beaux Arts Manet-kiállításán műveit Émile Zola méltatta. Napjainkban a londoni Királyi Művészeti Akadémia szentelt kiállítást Manet portréinak, az erről készített dokumentumfilmet, a Manet: Portraying Life-ot szerte a világban, így Magyarországon is bemutatják.

Édouard Manet és az itáliai festészet kapcsolatát mutatja be az a kiállítás, amely a velencei Dózse-palotában nyílt a francia művész halálának 130. évfordulója alkalmából. A Manet - Visszatérés Velencébe címet viselő, augusztus 18-ig látható tárlat Manet nyolcvan festményét és rajzát mutatja be.

A francia festő műveinek nagy része a Musée d'Orsay párizsi múzeumból érkezett a Dózse-palota időszaki tárlatára. A kiállításon azok a Manet-alkotások láthatók, melyeket a 15-16. századi itáliai festészet ihletett, például olyan mesterek, mint Antonello da Messina (1430-1479), Vittore Carpacccio (1460-1520) vagy Lorenzo Lotto (1480-1557).

A kiállítás központi darabja Manet 1863-ban festett Olympia című képe, mely Tiziano 1538-as Urbinói Vénuszát "utánozza" - írta a Corriere della Sera napilap. Manet először 1853-ban járt Velencében, majd Firenzébe is ellátogatott. Itt az Uffizi-képtárat is gyakran felkereste. Ezt követően 1874-ben tért vissza a lagúnák városába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.