Vizuál

15 érdekesség az Oscar-díjas Zsigmond Vilmosról

2016.11.03. 12:17
Ajánlom
November 3-tól több budapesti és vidéki mozi is műsorra tűzi az Oscar-díjas magyar filmes pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia dokumentumfilmet. Ennek apropóján 15 érdekességgel emlékszünk vissza az idén januárban elhunyt operatőrre.
 1. Véletlenül kezdett el fényképezéssel foglalkozni: 17 évesen egy betegség miatt hetekig az ágyat nyomta, ekkor kapott egy könyvet nagybátyjától. Dulovits Jenő: Művészi fényképezés című kötete volt az - azonnal megfogta Zsigmondod, és rengeteget tanult belőle a világításról, a fényekről.
 2. Azért nem tanulhatott tovább, mert szüleit burzsoának tartották. Kocsmájuk volt, amiről azt tartották a szocializmusban, hogy megrontja és kifosztja a munkásokat.
  GettyImages-77842899

  GettyImages-77842899 (Fotó/Forrás: Chad Buchanan / Getty Images Hungary)

 3. Tanulás helyett egy fonógyárba kezdett dolgozni. Azt tanácsolták neki, mutassa meg, hogy szereti a munkásosztályt. Fényképezést kezdett el tanítani neki - később ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetően is került be a Filmművészeti Főiskolára.
 4. Első munkáiban saját bevallása szerint tanárait kopírozta. A föld-ben Eiben István, a Hajnal előtt című filmjében pedig Illés György képeit látta.
 5. 1956-ban a forradalom kitörésekor Kovács Lászlóval járta az utcákat és filmezte az eseményeket. Előhívni viszont nem tudták a tekercseket, ezért kalandos körülmények között csempészték ki azokat Bécsbe.
 6. Amerikába emigrálva kezdetben fotólaborban dolgozott, majd kisebb filmeket fényképezett: főképp rendezvényeket és táncmulatságokat. Egyik ilyen fennmaradt filmje A magyar ifjúság bálja Los Angelesben. Ha Magyarországon marad, ekkor már nagyjátékfilmeken dolgozhatott volna.  
 7. Akkor kaphatott először valódi filmes lehetőséget, mikor az első, a filmezést egyetemen tanuló ifjú rendezők színre léptek. Őket az akkori amerikai filmesekkel és nézőkkel ellentétben már érdekelték az európai filmes újhullámok, az innovatív megoldások. Ezeket Zsigmond testközelből ismerte, és filmen is meg tudta valósítani. Az akkori rendezőnemzedék Új Hollywood néven került be a filmtörténelembe, és olyan nevek köthetőek hozzá, mint Steven Spielberg, George Lucas vagy Francis Ford Coppola.
 8. Kovács László, akivel együtt rögzítette az 1956-os eseményeket, majd együtt emigráltak Amerikába, már megkapta első nagy dobását a Szelíd motorosokkal, mikor Zsigmond Vilmos még mindig a lehetőségre várt.
 9. Robert Altman McCabe és Mrs. Miller című filmjéhez Kovácsot akarta felkérni operatőrnek, ő viszont egy másik projekt miatt nem tudta vállalni a munkát. Maga helyett ajánlotta Zsigmondot. A film a formával mindig kísérletező Altman egyik legkülönlegesebb alkotása, nagyban Zsigmond képeinek köszönhetően.  
 10. A Harmadik típusú találkozások című filmre úgy emlékezett, mint nehéz munkára, amit megszenvedett - de mindez megérte, Oscar-díjat kapott munkájáért.
 11. Spielberg filmjét eredetileg alacsony költségvetésű produkciónak tervezték, de a színészek és a speciális képi effektusok felvitték az árát. A producerek Zsigmondot tették ezért felelőssé, és megpróbálták kirúgni a készülő filmből. Nem találtak viszont helyette senkit, aki vállalná a munkát. Még Ernest László, Oscar-díjas, szintén magyar származású operatőrt is felkérték, aki akkor épp Vancouverben dolgozott az Olimpián. Ő se vállalta a feladatot.
 12. Zsigmond az Oscarját Goldie Hawn-tól és Jon Voight-tól vette át. Mindkettővel dolgozott együtt korábban, ezért tűntek olyan boldognak Zsigmond nevének kimondásakor.
  GettyImages-77842929

  GettyImages-77842929 (Fotó/Forrás: Chad Buchanan / Getty Images Hungary)

 13. Nem készült rá, hogy ő nyeri az Oscart, így nem is készült köszönőbeszéddel. Arra számított viszont, hogy rajta kívül mindenki, így Spielberg is nyerni fog. Ezért is nem említette meg őt köszönőbeszédet.
 14. Zsigmond azt a legendát cáfolta, hogy Spielberg megsértődött, hogy kihagyta őt köszönőbeszédéből. Úgy vélekedett, egyszerűen azért nem dolgoztak többet együtt, mert Spielberg más fajta filmezést folytatott ezek után, és nem volt már szüksége olyan önálló stílusú, a filmbe is beleszóló operatőrre, mint ő.
 15. Michael Cimino, legendásan nehéz természetű rendezőre jó emlékekkel gondolt vissza. Olyan alkotóként idézte fel, aki mindenkinek megadja a lehetőségét filmjében, hogy megmutassa tehetségét. A szarvasvadásszal Cimino Oscar-díjat nyert és Zsigmond Vilmost is díjra jelölték, A mennyország kapuja viszont minden idők egyik legnagyobb bukása volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: Madárlesen

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki olyan profi, hogy még azokat a madarakat is lencsevégre kapja, amelyek ott sincsenek.
Vizuál ajánló

A budapesti mozikban vetítik Ennio Morricone western-klasszikusait

A számtalan filmtörténeti klasszikus zenéjét jegyző legendás zeneszerző, Ennio Morricone előtt tisztelegve július 11-én egyszeri alkalommal látható lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat a Pólus Moziban, július 16-tól pedig két héten át műsoron szerepel A Jó, a Rossz és a Csúf a Corvin Moziban.
Vizuál galéria

Kovászt festettek a Tűzoltóság falára

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.
Vizuál interjú

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Vizuál ajánló

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.