Vizuál

15 érdekesség az Oscar-díjas Zsigmond Vilmosról

2016.11.03. 12:17
Ajánlom
November 3-tól több budapesti és vidéki mozi is műsorra tűzi az Oscar-díjas magyar filmes pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia dokumentumfilmet. Ennek apropóján 15 érdekességgel emlékszünk vissza az idén januárban elhunyt operatőrre.
 1. Véletlenül kezdett el fényképezéssel foglalkozni: 17 évesen egy betegség miatt hetekig az ágyat nyomta, ekkor kapott egy könyvet nagybátyjától. Dulovits Jenő: Művészi fényképezés című kötete volt az - azonnal megfogta Zsigmondod, és rengeteget tanult belőle a világításról, a fényekről.
 2. Azért nem tanulhatott tovább, mert szüleit burzsoának tartották. Kocsmájuk volt, amiről azt tartották a szocializmusban, hogy megrontja és kifosztja a munkásokat.
  GettyImages-77842899

  GettyImages-77842899 (Fotó/Forrás: Chad Buchanan / Getty Images Hungary)

 3. Tanulás helyett egy fonógyárba kezdett dolgozni. Azt tanácsolták neki, mutassa meg, hogy szereti a munkásosztályt. Fényképezést kezdett el tanítani neki - később ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetően is került be a Filmművészeti Főiskolára.
 4. Első munkáiban saját bevallása szerint tanárait kopírozta. A föld-ben Eiben István, a Hajnal előtt című filmjében pedig Illés György képeit látta.
 5. 1956-ban a forradalom kitörésekor Kovács Lászlóval járta az utcákat és filmezte az eseményeket. Előhívni viszont nem tudták a tekercseket, ezért kalandos körülmények között csempészték ki azokat Bécsbe.
 6. Amerikába emigrálva kezdetben fotólaborban dolgozott, majd kisebb filmeket fényképezett: főképp rendezvényeket és táncmulatságokat. Egyik ilyen fennmaradt filmje A magyar ifjúság bálja Los Angelesben. Ha Magyarországon marad, ekkor már nagyjátékfilmeken dolgozhatott volna.  
 7. Akkor kaphatott először valódi filmes lehetőséget, mikor az első, a filmezést egyetemen tanuló ifjú rendezők színre léptek. Őket az akkori amerikai filmesekkel és nézőkkel ellentétben már érdekelték az európai filmes újhullámok, az innovatív megoldások. Ezeket Zsigmond testközelből ismerte, és filmen is meg tudta valósítani. Az akkori rendezőnemzedék Új Hollywood néven került be a filmtörténelembe, és olyan nevek köthetőek hozzá, mint Steven Spielberg, George Lucas vagy Francis Ford Coppola.
 8. Kovács László, akivel együtt rögzítette az 1956-os eseményeket, majd együtt emigráltak Amerikába, már megkapta első nagy dobását a Szelíd motorosokkal, mikor Zsigmond Vilmos még mindig a lehetőségre várt.
 9. Robert Altman McCabe és Mrs. Miller című filmjéhez Kovácsot akarta felkérni operatőrnek, ő viszont egy másik projekt miatt nem tudta vállalni a munkát. Maga helyett ajánlotta Zsigmondot. A film a formával mindig kísérletező Altman egyik legkülönlegesebb alkotása, nagyban Zsigmond képeinek köszönhetően.  
 10. A Harmadik típusú találkozások című filmre úgy emlékezett, mint nehéz munkára, amit megszenvedett - de mindez megérte, Oscar-díjat kapott munkájáért.
 11. Spielberg filmjét eredetileg alacsony költségvetésű produkciónak tervezték, de a színészek és a speciális képi effektusok felvitték az árát. A producerek Zsigmondot tették ezért felelőssé, és megpróbálták kirúgni a készülő filmből. Nem találtak viszont helyette senkit, aki vállalná a munkát. Még Ernest László, Oscar-díjas, szintén magyar származású operatőrt is felkérték, aki akkor épp Vancouverben dolgozott az Olimpián. Ő se vállalta a feladatot.
 12. Zsigmond az Oscarját Goldie Hawn-tól és Jon Voight-tól vette át. Mindkettővel dolgozott együtt korábban, ezért tűntek olyan boldognak Zsigmond nevének kimondásakor.
  GettyImages-77842929

  GettyImages-77842929 (Fotó/Forrás: Chad Buchanan / Getty Images Hungary)

 13. Nem készült rá, hogy ő nyeri az Oscart, így nem is készült köszönőbeszéddel. Arra számított viszont, hogy rajta kívül mindenki, így Spielberg is nyerni fog. Ezért is nem említette meg őt köszönőbeszédet.
 14. Zsigmond azt a legendát cáfolta, hogy Spielberg megsértődött, hogy kihagyta őt köszönőbeszédéből. Úgy vélekedett, egyszerűen azért nem dolgoztak többet együtt, mert Spielberg más fajta filmezést folytatott ezek után, és nem volt már szüksége olyan önálló stílusú, a filmbe is beleszóló operatőrre, mint ő.
 15. Michael Cimino, legendásan nehéz természetű rendezőre jó emlékekkel gondolt vissza. Olyan alkotóként idézte fel, aki mindenkinek megadja a lehetőségét filmjében, hogy megmutassa tehetségét. A szarvasvadásszal Cimino Oscar-díjat nyert és Zsigmond Vilmost is díjra jelölték, A mennyország kapuja viszont minden idők egyik legnagyobb bukása volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.