Vizuál

15 érdekesség az Oscar-díjas Zsigmond Vilmosról

2016.11.03. 12:17
Ajánlom
November 3-tól több budapesti és vidéki mozi is műsorra tűzi az Oscar-díjas magyar filmes pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia dokumentumfilmet. Ennek apropóján 15 érdekességgel emlékszünk vissza az idén januárban elhunyt operatőrre.
 1. Véletlenül kezdett el fényképezéssel foglalkozni: 17 évesen egy betegség miatt hetekig az ágyat nyomta, ekkor kapott egy könyvet nagybátyjától. Dulovits Jenő: Művészi fényképezés című kötete volt az - azonnal megfogta Zsigmondod, és rengeteget tanult belőle a világításról, a fényekről.
 2. Azért nem tanulhatott tovább, mert szüleit burzsoának tartották. Kocsmájuk volt, amiről azt tartották a szocializmusban, hogy megrontja és kifosztja a munkásokat.
  GettyImages-77842899

  GettyImages-77842899 (Fotó/Forrás: Chad Buchanan / Getty Images Hungary)

 3. Tanulás helyett egy fonógyárba kezdett dolgozni. Azt tanácsolták neki, mutassa meg, hogy szereti a munkásosztályt. Fényképezést kezdett el tanítani neki - később ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetően is került be a Filmművészeti Főiskolára.
 4. Első munkáiban saját bevallása szerint tanárait kopírozta. A föld-ben Eiben István, a Hajnal előtt című filmjében pedig Illés György képeit látta.
 5. 1956-ban a forradalom kitörésekor Kovács Lászlóval járta az utcákat és filmezte az eseményeket. Előhívni viszont nem tudták a tekercseket, ezért kalandos körülmények között csempészték ki azokat Bécsbe.
 6. Amerikába emigrálva kezdetben fotólaborban dolgozott, majd kisebb filmeket fényképezett: főképp rendezvényeket és táncmulatságokat. Egyik ilyen fennmaradt filmje A magyar ifjúság bálja Los Angelesben. Ha Magyarországon marad, ekkor már nagyjátékfilmeken dolgozhatott volna.  
 7. Akkor kaphatott először valódi filmes lehetőséget, mikor az első, a filmezést egyetemen tanuló ifjú rendezők színre léptek. Őket az akkori amerikai filmesekkel és nézőkkel ellentétben már érdekelték az európai filmes újhullámok, az innovatív megoldások. Ezeket Zsigmond testközelből ismerte, és filmen is meg tudta valósítani. Az akkori rendezőnemzedék Új Hollywood néven került be a filmtörténelembe, és olyan nevek köthetőek hozzá, mint Steven Spielberg, George Lucas vagy Francis Ford Coppola.
 8. Kovács László, akivel együtt rögzítette az 1956-os eseményeket, majd együtt emigráltak Amerikába, már megkapta első nagy dobását a Szelíd motorosokkal, mikor Zsigmond Vilmos még mindig a lehetőségre várt.
 9. Robert Altman McCabe és Mrs. Miller című filmjéhez Kovácsot akarta felkérni operatőrnek, ő viszont egy másik projekt miatt nem tudta vállalni a munkát. Maga helyett ajánlotta Zsigmondot. A film a formával mindig kísérletező Altman egyik legkülönlegesebb alkotása, nagyban Zsigmond képeinek köszönhetően.  
 10. A Harmadik típusú találkozások című filmre úgy emlékezett, mint nehéz munkára, amit megszenvedett - de mindez megérte, Oscar-díjat kapott munkájáért.
 11. Spielberg filmjét eredetileg alacsony költségvetésű produkciónak tervezték, de a színészek és a speciális képi effektusok felvitték az árát. A producerek Zsigmondot tették ezért felelőssé, és megpróbálták kirúgni a készülő filmből. Nem találtak viszont helyette senkit, aki vállalná a munkát. Még Ernest László, Oscar-díjas, szintén magyar származású operatőrt is felkérték, aki akkor épp Vancouverben dolgozott az Olimpián. Ő se vállalta a feladatot.
 12. Zsigmond az Oscarját Goldie Hawn-tól és Jon Voight-tól vette át. Mindkettővel dolgozott együtt korábban, ezért tűntek olyan boldognak Zsigmond nevének kimondásakor.
  GettyImages-77842929

  GettyImages-77842929 (Fotó/Forrás: Chad Buchanan / Getty Images Hungary)

 13. Nem készült rá, hogy ő nyeri az Oscart, így nem is készült köszönőbeszéddel. Arra számított viszont, hogy rajta kívül mindenki, így Spielberg is nyerni fog. Ezért is nem említette meg őt köszönőbeszédet.
 14. Zsigmond azt a legendát cáfolta, hogy Spielberg megsértődött, hogy kihagyta őt köszönőbeszédéből. Úgy vélekedett, egyszerűen azért nem dolgoztak többet együtt, mert Spielberg más fajta filmezést folytatott ezek után, és nem volt már szüksége olyan önálló stílusú, a filmbe is beleszóló operatőrre, mint ő.
 15. Michael Cimino, legendásan nehéz természetű rendezőre jó emlékekkel gondolt vissza. Olyan alkotóként idézte fel, aki mindenkinek megadja a lehetőségét filmjében, hogy megmutassa tehetségét. A szarvasvadásszal Cimino Oscar-díjat nyert és Zsigmond Vilmost is díjra jelölték, A mennyország kapuja viszont minden idők egyik legnagyobb bukása volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.
Vizuál ajánló

Találmányok és felfedezések a Pesti Vigadóban

Tematikus séták szakértőkkel a Pesti Vigadóhoz kötődő technikai vívmányokról a XIX. századtól napjainkig – telefonos operaközvetítés, villanyvilágítás, Bleriot monoplán, Bogányi zongora.