Vizuál

150 éve született a derűs élet festője

2015.02.02. 14:00
Ajánlom
A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében a festő csaknem 70 alkotását és több személyes tárgyát felvonultató kiállítás nyílik február 14-én a Várkert Bazárban.

A válogatás öt nagyobb tematikus egység köré szerveződik: a műterem-ábrázolásokra és azon belül is elsősorban az aktokra, a népies zsánerképekre, a keleti tárgyakat megjelenítő festményeire, az eszményi otthon bemutatására, valamint a Balatont és a velencei Lidót ábrázoló, az idilli kertet megörökítő tájképeire fókuszál - mondta el Gartner Petra, a tárlat kurátora a tárlatot bemutató február 2-ai sajtótájékoztatón. Sárváry István, a Miniszterelnökség kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy "ez az első olyan tárlat, amelyet kifejezetten a Várkert Bazár számára szerveztek".

Gartner Petra emlékeztetett rá, hogy Csók István számos jelentős munkája több közgyűjtemény állandó kiállításának anyagát gazdagítja, a most nyíló tárlaton azonban ezek közül is többet bemutatnak olyan művek mellett, amelyek évtizedekig magángyűjtemények "rejtett" anyagát képezték. Így lesz látható például a Züzü a tükör előtt, vagy a Sokác lányok idős asszonnyal című munkák. Mint azt a kurátor kiemelte, a művész a kor divatjának hódolva, szívesen vette magát körül keleti és néprajzi tárgyakkal, ezeket a róluk készült festményekkel összefüggésbe hozva mutatják be a kiállításban, Csók István személyes bútoraival és a művészről készült archív felvételekkel együtt.

Rodics Eszter, a Csók 150 emlékév szervezője elmondta, hogy a 150 éve született festőről egy éven át zajló programsorozattal emlékeznek meg országszerte. Az emlékév eseményeit február 2-án Csók István sírjának megkoszorúzásával kezdik, majd a születésnapon, február 13-án megnyitják A derűs élet festője című tárlatot a Várkert Bazárban. Az események sora Csók István mellszobrának avatásával folytatódik a festő cecei emlékházánál, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet bocsájt ki, de lesz Csók-majális, kamarakiállítás a Szent István Király Múzeumban, vándorkiállítás is a számos egyéb program mellett. Rodics Eszter arról is beszélt, hogy az emlékév szervezésére a Nemzeti Kulturális Alap 35 millió forintos támogatást nyújtott, ebből 25 milliót a Várkert Bazárban július 5-ig látható kiállításra, 7,5 milliót a cecei emlékház megújítására fordítanak, a fennmaradó részt az év többi rendezvényének költségeire fordítják.

Csók István 1865. február 13-án született a Fejér megyei Sáregresen. A budapesti Mintarajz iskolában kezdte tanulmányait, művészete azonban a Münchenben és Párizsban töltött évek alatt bontakozott ki. Hosszú művészi pályafutása alatt magyarországi és nemzetközi színtéren egyaránt nagy sikereket aratott, alkotásaival számtalan díjat nyert. Főművei már életében közgyűjtemények megbecsült darabjaivá váltak, az Uffizi Képtár felkérte önarcképének megfestésére is. Munkáit számos kiállításon mutatták be és többször is eredményesen szerepelt a Velencei Biennálén és a világkiállításokon. A magyar művészeti élet nagyjait tömörítő Szinyei Merse Társaság 1920-ban elnökévé választotta, valamint a húszas évek elején a Képzőművészeti Főiskola rektoraként is tevékenykedett. Székesfehérváron még életében utcát és képtárat neveztek el róla.  96. évében hunyt el Budapesten, 1961. február 1-jén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Plusz

Őze Áron dadogással élő sorstársaival beszélget

A dadogás elfogadásának világnapján, október 22-én konferenciát szerveznek, amelyre a beszédhibában érintetteket és a témával foglalkozó pszichológusokat is várnak.
Könyv

Valamirevaló szerző előbb-utóbb szentel regényt a szüleinek

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal George Szirtes Előhívás – Anyám regénye című (ön)életrajzi ténykönyvét mutatja be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Látványtervezői díj a Valannak

A Valan – Az angyalok völgye című film látványtervezője, Damokos Csaba az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a kategória megosztott második díját nyerte el.
Vizuál mti

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Vizuál

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz kapta az 50 éves szolnoki filmfesztivál életműdíját

A rajzfilmrendezőt és a grafikusművészt a látványtervezők munkásságára fókuszáló szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon díjazták.
Vizuál

10 éve hunyt el Dargay Attila rajzfilmrendező

Vuk, Szaffi, Pom-Pom, a Nagy ho-ho-ho-horgász - a magyar animáció legismertebb karakterei kötődnek a nevéhez. Dargay Attila tíz éve, 2009. október 20-a óta nincs köztünk.
Vizuál portré

„Kell egy csapat” – Sándor Pál 80

Régi idők focija, Ripacsok, Szerencsés Dániel – csak néhány film Sándor Pál gazdag életművéből. A Kossuth-díjas filmrendező október 19-én ünnepli 80. születésnapját.