Vizuál

150 éve született a derűs élet festője

2015.02.02. 14:00
Ajánlom
A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében a festő csaknem 70 alkotását és több személyes tárgyát felvonultató kiállítás nyílik február 14-én a Várkert Bazárban.

A válogatás öt nagyobb tematikus egység köré szerveződik: a műterem-ábrázolásokra és azon belül is elsősorban az aktokra, a népies zsánerképekre, a keleti tárgyakat megjelenítő festményeire, az eszményi otthon bemutatására, valamint a Balatont és a velencei Lidót ábrázoló, az idilli kertet megörökítő tájképeire fókuszál - mondta el Gartner Petra, a tárlat kurátora a tárlatot bemutató február 2-ai sajtótájékoztatón. Sárváry István, a Miniszterelnökség kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy "ez az első olyan tárlat, amelyet kifejezetten a Várkert Bazár számára szerveztek".

Gartner Petra emlékeztetett rá, hogy Csók István számos jelentős munkája több közgyűjtemény állandó kiállításának anyagát gazdagítja, a most nyíló tárlaton azonban ezek közül is többet bemutatnak olyan művek mellett, amelyek évtizedekig magángyűjtemények "rejtett" anyagát képezték. Így lesz látható például a Züzü a tükör előtt, vagy a Sokác lányok idős asszonnyal című munkák. Mint azt a kurátor kiemelte, a művész a kor divatjának hódolva, szívesen vette magát körül keleti és néprajzi tárgyakkal, ezeket a róluk készült festményekkel összefüggésbe hozva mutatják be a kiállításban, Csók István személyes bútoraival és a művészről készült archív felvételekkel együtt.

Rodics Eszter, a Csók 150 emlékév szervezője elmondta, hogy a 150 éve született festőről egy éven át zajló programsorozattal emlékeznek meg országszerte. Az emlékév eseményeit február 2-án Csók István sírjának megkoszorúzásával kezdik, majd a születésnapon, február 13-án megnyitják A derűs élet festője című tárlatot a Várkert Bazárban. Az események sora Csók István mellszobrának avatásával folytatódik a festő cecei emlékházánál, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet bocsájt ki, de lesz Csók-majális, kamarakiállítás a Szent István Király Múzeumban, vándorkiállítás is a számos egyéb program mellett. Rodics Eszter arról is beszélt, hogy az emlékév szervezésére a Nemzeti Kulturális Alap 35 millió forintos támogatást nyújtott, ebből 25 milliót a Várkert Bazárban július 5-ig látható kiállításra, 7,5 milliót a cecei emlékház megújítására fordítanak, a fennmaradó részt az év többi rendezvényének költségeire fordítják.

Csók István 1865. február 13-án született a Fejér megyei Sáregresen. A budapesti Mintarajz iskolában kezdte tanulmányait, művészete azonban a Münchenben és Párizsban töltött évek alatt bontakozott ki. Hosszú művészi pályafutása alatt magyarországi és nemzetközi színtéren egyaránt nagy sikereket aratott, alkotásaival számtalan díjat nyert. Főművei már életében közgyűjtemények megbecsült darabjaivá váltak, az Uffizi Képtár felkérte önarcképének megfestésére is. Munkáit számos kiállításon mutatták be és többször is eredményesen szerepelt a Velencei Biennálén és a világkiállításokon. A magyar művészeti élet nagyjait tömörítő Szinyei Merse Társaság 1920-ban elnökévé választotta, valamint a húszas évek elején a Képzőművészeti Főiskola rektoraként is tevékenykedett. Székesfehérváron még életében utcát és képtárat neveztek el róla.  96. évében hunyt el Budapesten, 1961. február 1-jén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

A fürdődivat történelmét mutatja be a német bikinimúzeum

A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.