Vizuál

150 évnyi tudomány hálózata

2020.11.13. 11:20
Ajánlom
Barabási Albert-László hálózatkutató több mint két évtizedes munkássága alatt számos különleges feladattal találkozott. Az egyik legmeglepőbb felkérés a Nature magazintól érkezett 2019-ben, amikor az újság szerkesztősége a lap alapításának 150 éves évfordulóját készült megünnepelni. Azzal a kéréssel keresték meg, hogy tervezze meg a magazin ünnepi számának címlapját. Mi került a címlapra, és hogyan zajlott a munka?

A 2019 tavaszán érkezett felkérés nagyon megtisztelő volt, hiszen a Nature magazin az egyik, ha nem a legfontosabb tudományos szaklap az egész világon. Kutatói karriereket indíthat el, ha valaki itt publikál. Hatalmas kihívás is volt ez a feladat, hiszen ilyen jellegű felkéréssel Barabási Albert-Lászlót még sosem keresték meg. A Nature magazin címlapján már többször is szerepeltek munkái, de ezek mindig az éppen megjelent lapszámban közölt tudományos értekezéshez tartozó ábrák voltak.

barabasi-ludwig-kiallitas_503381-111707.jpg

A Nature 150 hálózata (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

A BarabásiLab csapata munkához látott, összegyűjtötték és feltérképezték az összes szakcikket, amely a 150 év alatt megjelent.

Ezek között olyan jelentőségű mérföldkövek is szerepeltek, mint az elektronok vagy a DNS-háló felfedezése.

Összesen 88.000 írást gyűjtöttek össze, és megtervezték az ezeket bemutató óriási hálózatot, amelyben minden csomópont egy szakcikket mutat, ezeknek színei pedig a különféle területeket jelölik. A csomópontok akkor vannak összekötve, ha a tudományos közösség egyszerre hivatkozott rájuk, tehát ilyen módon kapcsolódnak, így lehet látni, hogy a legkülönbözőbb témák hogyan kötődnek egymáshoz. Barabási Albert-László szavaival élve:

„a létrejött vizualizáció nagyon tisztán mutatja, hogy hogyan születik az innováció a különböző tudományterületek találkozásánál.”

barabasi-ludwig-kiallitas_503383-111707.jpg

A Nature 150 hálózata (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Végül egy olyan gazdag anyag született, hogy a szerkesztők nem tudtak választani, így egy öt oldalas, kihajtható címlap született. Ezt láthatjuk a kiállításon, illetve egy látványos ábrát és videót, amely az adatok segítségével a folyóirat 150 éves történetét meséli el.

Született egy online felület is, amelynek segítségével a látogatók egyenként meg tudták vizsgálni mindazt a 88.000 cikket, amelyet a folyóirat publikált az elmúlt 150 évben, illetve a köztük található kapcsolatokat.

Ezek a rendkívül látványos anyagok azért is különlegesek, mert végül nem jelentek meg sehol, mivel nem volt számukra hely, tehát most a Ludwig Múzeum kiállításán láthatók először.

Fejléckép: Barabási Albert-László a Nature 150 hálózatokról mesél a kiállítás megnyitóján
Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Támogatott tartalom.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.