Vizuál

150 évnyi tudomány hálózata

2020.11.13. 11:20
Ajánlom
Barabási Albert-László hálózatkutató több mint két évtizedes munkássága alatt számos különleges feladattal találkozott. Az egyik legmeglepőbb felkérés a Nature magazintól érkezett 2019-ben, amikor az újság szerkesztősége a lap alapításának 150 éves évfordulóját készült megünnepelni. Azzal a kéréssel keresték meg, hogy tervezze meg a magazin ünnepi számának címlapját. Mi került a címlapra, és hogyan zajlott a munka?

A 2019 tavaszán érkezett felkérés nagyon megtisztelő volt, hiszen a Nature magazin az egyik, ha nem a legfontosabb tudományos szaklap az egész világon. Kutatói karriereket indíthat el, ha valaki itt publikál. Hatalmas kihívás is volt ez a feladat, hiszen ilyen jellegű felkéréssel Barabási Albert-Lászlót még sosem keresték meg. A Nature magazin címlapján már többször is szerepeltek munkái, de ezek mindig az éppen megjelent lapszámban közölt tudományos értekezéshez tartozó ábrák voltak.

barabasi-ludwig-kiallitas_503381-111707.jpg

A Nature 150 hálózata (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

A BarabásiLab csapata munkához látott, összegyűjtötték és feltérképezték az összes szakcikket, amely a 150 év alatt megjelent.

Ezek között olyan jelentőségű mérföldkövek is szerepeltek, mint az elektronok vagy a DNS-háló felfedezése.

Összesen 88.000 írást gyűjtöttek össze, és megtervezték az ezeket bemutató óriási hálózatot, amelyben minden csomópont egy szakcikket mutat, ezeknek színei pedig a különféle területeket jelölik. A csomópontok akkor vannak összekötve, ha a tudományos közösség egyszerre hivatkozott rájuk, tehát ilyen módon kapcsolódnak, így lehet látni, hogy a legkülönbözőbb témák hogyan kötődnek egymáshoz. Barabási Albert-László szavaival élve:

„a létrejött vizualizáció nagyon tisztán mutatja, hogy hogyan születik az innováció a különböző tudományterületek találkozásánál.”

barabasi-ludwig-kiallitas_503383-111707.jpg

A Nature 150 hálózata (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Végül egy olyan gazdag anyag született, hogy a szerkesztők nem tudtak választani, így egy öt oldalas, kihajtható címlap született. Ezt láthatjuk a kiállításon, illetve egy látványos ábrát és videót, amely az adatok segítségével a folyóirat 150 éves történetét meséli el.

Született egy online felület is, amelynek segítségével a látogatók egyenként meg tudták vizsgálni mindazt a 88.000 cikket, amelyet a folyóirat publikált az elmúlt 150 évben, illetve a köztük található kapcsolatokat.

Ezek a rendkívül látványos anyagok azért is különlegesek, mert végül nem jelentek meg sehol, mivel nem volt számukra hely, tehát most a Ludwig Múzeum kiállításán láthatók először.

Fejléckép: Barabási Albert-László a Nature 150 hálózatokról mesél a kiállítás megnyitóján
Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Támogatott tartalom.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.