Vizuál

150 évnyi tudomány hálózata

2020.11.13. 11:20
Ajánlom
Barabási Albert-László hálózatkutató több mint két évtizedes munkássága alatt számos különleges feladattal találkozott. Az egyik legmeglepőbb felkérés a Nature magazintól érkezett 2019-ben, amikor az újság szerkesztősége a lap alapításának 150 éves évfordulóját készült megünnepelni. Azzal a kéréssel keresték meg, hogy tervezze meg a magazin ünnepi számának címlapját. Mi került a címlapra, és hogyan zajlott a munka?

A 2019 tavaszán érkezett felkérés nagyon megtisztelő volt, hiszen a Nature magazin az egyik, ha nem a legfontosabb tudományos szaklap az egész világon. Kutatói karriereket indíthat el, ha valaki itt publikál. Hatalmas kihívás is volt ez a feladat, hiszen ilyen jellegű felkéréssel Barabási Albert-Lászlót még sosem keresték meg. A Nature magazin címlapján már többször is szerepeltek munkái, de ezek mindig az éppen megjelent lapszámban közölt tudományos értekezéshez tartozó ábrák voltak.

barabasi-ludwig-kiallitas_503381-111707.jpg

A Nature 150 hálózata (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

A BarabásiLab csapata munkához látott, összegyűjtötték és feltérképezték az összes szakcikket, amely a 150 év alatt megjelent.

Ezek között olyan jelentőségű mérföldkövek is szerepeltek, mint az elektronok vagy a DNS-háló felfedezése.

Összesen 88.000 írást gyűjtöttek össze, és megtervezték az ezeket bemutató óriási hálózatot, amelyben minden csomópont egy szakcikket mutat, ezeknek színei pedig a különféle területeket jelölik. A csomópontok akkor vannak összekötve, ha a tudományos közösség egyszerre hivatkozott rájuk, tehát ilyen módon kapcsolódnak, így lehet látni, hogy a legkülönbözőbb témák hogyan kötődnek egymáshoz. Barabási Albert-László szavaival élve:

„a létrejött vizualizáció nagyon tisztán mutatja, hogy hogyan születik az innováció a különböző tudományterületek találkozásánál.”

barabasi-ludwig-kiallitas_503383-111707.jpg

A Nature 150 hálózata (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Végül egy olyan gazdag anyag született, hogy a szerkesztők nem tudtak választani, így egy öt oldalas, kihajtható címlap született. Ezt láthatjuk a kiállításon, illetve egy látványos ábrát és videót, amely az adatok segítségével a folyóirat 150 éves történetét meséli el.

Született egy online felület is, amelynek segítségével a látogatók egyenként meg tudták vizsgálni mindazt a 88.000 cikket, amelyet a folyóirat publikált az elmúlt 150 évben, illetve a köztük található kapcsolatokat.

Ezek a rendkívül látványos anyagok azért is különlegesek, mert végül nem jelentek meg sehol, mivel nem volt számukra hely, tehát most a Ludwig Múzeum kiállításán láthatók először.

Fejléckép: Barabási Albert-László a Nature 150 hálózatokról mesél a kiállítás megnyitóján
Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Támogatott tartalom.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.