Vizuál

150 kalandos év – A Néprajzi Múzeum története

2022.11.16. 14:00
Ajánlom
A Néprajzi Múzeum a 150. születésnapjára egy új épületet kapott, most pedig ők viszonozzák ezt a közönségnek a „150 éves a Néprajzi” programsorozattal. Dr. Granasztói Péter főigazgató helyettest kérdeztük arról, miként lakja be az intézmény az új otthonát, és milyen út vezetett idáig.

A Napur Architect tervei alapján megvalósult épület meglepően rövid idő alatt vált a Városliget egyik fő látványosságává, sőt a részévé. Tömegek sétálnak a tetején, a változatos növényfajtákkal beültetett tetőkertet a turisták mellett a városlakók is használják pihenésre, feltöltődésre. Kávézójában beszélgetnek, felfedezik a kerámiakiállítását, hiszen nemcsak az épület teteje bejárható, hanem belülre is szabadon besétálhatnak a látogatók, ahol megnézhetik a Budapest makettet, a könyvesbolt és múzeumi shop kínálatát.

„Ez egy fontos üzenete a múzeumnak, hogy ennyire nyitott, átjárható, átlátható. Az épület minden szeglete azt jelzi, várjuk a látogatókat – erősíti meg dr. Granasztói Péter főigazgató helyettes –, az egész építészeti koncepció a transzparenciáról szól, és arról, hogy szeretnénk a Liget részévé válni.

Valahogy azonnal megtaláltuk itt a helyünket, gőzerővel készítjük elő az állandó kiállításunkat, és bízunk benne, hogy a közönségük értékeli, szereti azt az új, kortárs muzeológiai nyelvet, etnográfiai gondolkodást, amelyet kialakítottunk.”

granasztoip_web-110939.jpg

dr. Granasztói Péter, a Néprajzi Múzeum főigazgató helyettese (Fotó/Forrás: Néprajzi Múzeum)

Az intézmény fennállásának 150 éves évfordulója szerencsésen egybeesik egy új kezdettel. Mielőtt minden a helyére kerül az épületben, és megnyílik a korszerű állandó kiállítás, a Néprajzi Múzeum egy programsorozaton keresztül visszatekint a múltjára. Arra a hosszú vándorlásra, amikor teljesen eltérő célokból épült, eredetileg más funkcióval rendelkező épületekben kellett megoldania a működését.

A múzeum korábban helyet kapott gimnáziumban, bírósági épületben, a Várkert Bazárban, egy nagy kiállítási pavilonban, sőt egy pesti bérházban is, a jelenlegi Lónyay utca–Gönczi Pál utca sarkán.

A Gönczi Pál utcát akkoriban Csillag utcának hívták, itt nyílt meg az első állandó kiállítás 1898-ban. 1893-ban költözött ide a múzeum, fokozatosan egyre több lakást béreltek a házban, ezeket egybenyitották, vitrineket helyeztek el benne, és berendezték a magyar és nemzetközi anyagukat felvillantó tárlatot. 1904-ben átköltöztek az Iparcsarnok nagyobb és látványosabb, de múzeumnak teljesen alkalmatlan helyszínére. A kifűtetlen, poros, patkányokkal teli épületből a sorozatos beázások után átmenekültek a Könyves Kálmán körúti, tisztviselőtelepi gimnáziumba.

A Néprajzi Múzeum jelentős nemzetközi anyaggal rendelkezik, eleve úgy indult, hogy az osztrák-magyar kelet-ázsiai expedíció résztvevőjeként Xantus János Kínában, Japánban, Borneóban gyűjtött tárgyakat, majd hazahozta, és 1871-ben kiállította ezeket, majd 1872. március 5-én létrehozták a Nemzeti Múzeum etnográfiai osztályát. Ennek lett Xantus a vezetője, tulajdonképpen innen számítjuk a Néprajzi Múzeum létezését. „A kezdet kezdetén eldőlt, hogy a Néprajzi Múzeum nem pusztán magyarországi gyűjteményekkel fog rendelkezni. – meséli dr. Granasztói. – Az első húsz évben a nemzetközi gyűjtemények voltak dominánsak, csak az ezredéves kiállítás készítése során jöttek rá a korabeli néprajzkutató tudósok, hogy nincs magyar anyag, ekkor kezdtek erős hazai gyűjtésbe. Az ezredéves kiállítás több ezer tárgyát azért gyűjtötték, hogy megalapozzák a múzeum magyarországi gyűjteményét. Ennek a két nagy extenzív átfogó gyűjtésnek a bemutatásával kezdődött az előadássorozatunk, s

ahogy az időben haladunk előre, úgy váltogatjuk majd a magyarországi és külföldi helyszíneket, amik meghatározó jelentőségűek a múzeum gyűjteményeiben, kutatásaiban.”

CLIGETBUDAPEST_PalkoGyorgy_0522_92_print-114203.jpg

A Néprajzi Múzeum épülete (Fotó/Forrás: Palkó György / Néprajzi Múzeum)

A főigazgató helyettes hangsúlyozza, hogy a 150 éves évfordulót megünneplő, 2022 októbere és 2023 márciusa közt zajló előadássorozat leginkább arról szól, hogy a költözés után végre olyan szakmai programokkal tud jelentkezni a múzeum, amelyben a száraz tudománytörténeti megközelítést meghaladva a nagyközönségnek is be tudják mutatni a Néprajzi Múzeum nagy gyűjtőit, kutatóit és azokat a földrajzi helyeket, amelyekre a múzeum története során valamiért nagyobb figyelem, erős hangsúly helyeződött.

„Számba vettük azokat a helyszíneket, ahonnan sok tárgyunk származik, vagy ahová többször visszatértek kutatóink. Ilyen például Nyugat-Szibéria, a finnugor nyelvrokonsági és az őstörténeti kutatások miatt, de itthon is vannak meghatározó jelentőségű területek, mint a Heves megyei Átány, ahol az egyik legjelentősebb parasztságkutatás valósult meg, aminek az eredményei idegen nyelven is publikálásra kerültek.

Szerintem azok az előadások a legérdekesebbek, ahol képet kapunk arról, miként változtak meg egyes területek az idők során, illetve amikor több előadó beszél ugyanarról a kutatási területről.

Például izgalmas keresztmetszetet kapunk Nyugat-Szibériáról a Néprajzi Múzeum gyűjtésein belül. Ugyanez érvényes Kalotaszegre, amelynek változásait 1885-től követjük, az ezredéves kiállításra házat hoznak el onnan, gyűjtenek tárgyakat, és attól fogva folyamatosan járnak a néprajzkutatók Kalotaszegre. Most is van ott gyűjtést végző munkatársunk, gyakorlatilag 150 évet átívelő keresztmetszetet tudunk adni, ami egyben arra is rávilágít, miként alakult a néprajzi kutatások iránya, a nagy, extenzív gyűjtésekből hogyan lettek intenzív, monografikus, egy helyre fókuszáló néprajzi terepmunkák.”

CLIGETBUDAPEST_PalkoGyorgy_0522_125_print-114820.jpg

A Kerámiatér részlete a Néprajzi Múzeumban (Fotó/Forrás: Palkó György / Néprajzi Múzeum)

Az előadássorozatból dr. Granasztói Péter várakozásai szerint az is kiviláglik majd, melyik helyszín miért vált fontossá. Előfordult, hogy a puszta véletlen miatt járt három magyar kutató is a századfordulón Óceániában, Pápua-Új-Guineában. Festetics Rudolf a nászútját töltötte ott, Bíró Lajos tudatosan ment oda kutatni, míg Fenichel Sámuelt egy német ornitológiai-természetrajzi expedíció munkatársának hívták meg. Kalotaszegen egy helyi értelmiségi szorgalmazta, hogy jöjjenek a tudósok, és persze benne van ebben Kalotaszeg sajátos népi kultúrája, viselete, lakáskultúrája is.

A néprajznak erős a történeti meghatározottsága és identitásformáló ereje is van, de a Néprajzi Múzeum hosszú évtizedek óta működő jelenkor kutatási programja, a kulturális antropológiához hasonlóan, napjaink életmódját és jelenségeit kutatja. „Ugyanakkor anyagaink jelentős része történeti anyag, és sokat foglalkozunk az értelmezésükkel. Korábban sok időt töltöttek a muzeológusaink terepmunkával, most az anyagaink feldolgozása került előtérbe. Rengeteg gyűjtemény került úgy a múzeumba, hogy nem ismerjük a történetét, összetételét és az értelmezése se történt meg. Elődeink fantasztikus munkát végeztek, nekünk az a feladatunk most, hogy értelmezzük a gyűjtésüket, és bemutassuk a nagyközönségnek.”

Szerző: Jankó Judit

Támogatott tartalom.

Boszorkányszékek és lókoponyák nyomában – Interjú Zsoldos Anna kurátorral

Kapcsolódó

Boszorkányszékek és lókoponyák nyomában – Interjú Zsoldos Anna kurátorral

Öregszék, bábos szék, lassú deszkaszék – a Néprajzi Múzeum legújabb, Székátiratok című, időszaki kiállítása a kortárs építészet és design kifejezési formáit ötvözi a gyűjteményes tudással és a hagyománnyal. A tárlat egyik kurátorával, Zsoldos Annával beszélgettünk egyebek mellett arról, hogy milyen szerepet játszik a rítus a kiállítás koncepciójában, hogyan kerülhetett lucaszék a gyűjteménybe, ha azt el kellett égetni, és mit keres egy lókoponya a műanyagszék mellett.

Tudás- és közösségépítés az új Néprajzi Múzeumban

Tudás- és közösségépítés az új Néprajzi Múzeumban

A nyár egyik szenzációja volt a Néprajzi Múzeum új épületének bejárása, a tetőkert felfedezése. Ősszel új korszak kezdődött, elindult a szakmai munka az intézményben. Molnár József múzeumpedagógussal és Koltay Erika néprajzos muzeológussal arról beszélgettünk, milyen programokkal várják a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.