Vizuál

160 éve született a bécsi szecesszió mestere

2022.07.14. 09:55
Ajánlom
Ezen a napon, 160 éve született a bécsi szecesszió nagy mestere, Gustav Klimt. Az osztrák festőművészt kora lázadójának tartották: szembe ment az árral, szakított az akadémista hagyományokkal és új, modern irányzatot teremtett.

A kornak a maga művészetét, a művészetnek a maga szabadságát”

– hangzott a Klimt és társai (Kolo Moser, Josef Hoffmann és Joseph Maria Olbrich) által 1897-ben alapított új mozgalom jelmondata. A bécsi közönség nekik köszönhetően ismerhette meg az impresszionizmust és a belga modernek művészetét. A bécsi szecesszió, az „Art Nouveau", vezéralakjának karrierjét ettől a ponttól kezdve botrányok kísérték. 1894-ben a bécsi egyetem dísztermének falfestményein dolgozott, ám a festő ahelyett, hogy a filozófia, az orvostudomány és az igazságszolgáltatás alakjait örökítette volna meg,

inkább meztelenséget ábrázoló műveket alkotott.

Gustav_Klimt-Danae-1907_ok-093642.jpg

Gustav Klimt, Danaé (1907) (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A munkákat végül nem állították ki, sőt visszakövetelték a korábban kifizetett előleget is a művésztől.

Később azonban népszerű és sikeres festőként élte kalandos életét: egyik leghíresebb alkotását, A csók (1908) című festményt már azelőtt megvette a Belvedere Galéria, hogy a művész befejezte volna. A képen szereplő Emilie Flöge divattervezőhöz élete végéig szoros viszony fűzte, ám kapcsolatukat hivatalosan soha nem vállalták fel.

2153px-The_Kiss_-_Gustav_Klimt_a-csok-1908_ok-093513.jpg

Gustav Klimt, A csók (1908) (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A legenda szerint halálos ágyán is Emilie-t hívatta magához.

A festő egyébként soha nem házasodott meg, ám a szóbeszéd szerint kapcsolataiból tizennégy gyermeke született, akik közül csak hármat ismert el hivatalosan. Munkái közül a legismertebbek női portréi, ám számos falfestményt és tájképet is alkotott. Összesen kétszázötven festményt és háromezer grafikát készített élete során. A festőművész 1918-ban agyvérzést kapott, majd elkapta a spanyolnáthát is, végül tüdőgyulladásban hunyt el 1918. február 6-án. 

Fejléckép: Gustav Klimt: Szüzek, 1913 (részlet)/Wikipédia

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.
Klasszikus

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

De ki az a Banksy? – öt dolog, amit érdemes tudni a világhírű graffitiművészről

Férfi, nő, egy csapat? Profin felépített brand? Miben rejlik a zsenialitása, ami miatt a klasszikus grafikusból korunk egyik legdrágábban eladott képeiről és akcióiról híres kortárs művész lett? Tesztelje magát, mennyire van képben a Banksy-titokkal!
Vizuál ajánló

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek idén is, a Múzeumok Éjszakáján!

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül idén az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménysorozatára. Június 22-én országszerte kitárulnak a múzeumok kapui.
Vizuál ajánló

Repülő krokodilok, alakváltó házak és furcsa felhők – díjnyertes animációs film látható mától a mozikban

Június 13-ától az ADS Service forgalmazásában vetítik itthon Benoît Chieux Sirocco és a szelek királysága című alkotását, amely a producer szerint a mainstream és az arthouse animációk tökéletes keveréke.
Vizuál ajánló

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.
Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.