Vizuál

170 millióból újul meg a szentendrei művésztelep

2013.01.11. 10:08
Ajánlom
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és Sárváry István, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Szentendrén, január 9-én számolt be a rekonstrukció lépéseiről. Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak, ide költözött a MANK irodája is.

A szentendrei művésztelep műteremlakásai 1972-ben készültek el, azóta felújítás nem történt, így az elmúlt négy évtizedben az épületek rendkívül rossz állapotba kerültek. A mostani rekonstrukció első üteme 2012 októberében kezdődött, és ez év elejére a tizenkét műteremből öt teljes belső és külső, valamint kilenc épület tetőszerkezetének a felújítása megtörtént. A beruházás révén a műtermek egész évben használhatóak lesznek, és az egy hektáros park is teljesen megújul. A művésztelephez tartozó galéria ugyancsak felújított épületébe költözött az üzemeltető, száz százalékban állami tulajdonú MANK. Sárváry István elmondta, a munkálatok márciusban folytatódnak. A felújítás eddig százmillió forintba került, a befejezéshez szükséges hetvenmillió forint pedig rendelkezésre áll.

A tervek szerint júniusban adják át mind a tizenkét műtermet, és akkorra készül el a kert is. L. Simon László arról is beszélt, hogy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus a MANK részeként folytatja tevékenységét, és továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el, valamint kortárs művészeti dokumentációs és kutatói tevékenységet is végez. A jövőben a MANK koordinálásával hatékonyabban fog működni a különböző művészeti ösztöndíjak - Móricz Zsigmond-ösztöndíj, Kodály Zoltán-ösztöndíj, Fülöp Viktor-ösztöndíj - kiírása és lebonyolítása. A kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy az ösztöndíjak összege 2013-tól növekszik, időtartamuk pedig tizenegy hónapról egy évre módosul. A jelentkezési korhatár is emelkedik egy évvel, illetve a megítélt ösztöndíjat ezentúl nem egy összegben, hanem havonta fogják folyósítani. Továbbá az ösztöndíjak mellett ingyenes műteremhasználatra, alkotóházi tartózkodásra is lehetőséget kapnak a művészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.