Vizuál

170 millióból újul meg a szentendrei művésztelep

2013.01.11. 10:08
Ajánlom
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és Sárváry István, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Szentendrén, január 9-én számolt be a rekonstrukció lépéseiről. Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak, ide költözött a MANK irodája is.

A szentendrei művésztelep műteremlakásai 1972-ben készültek el, azóta felújítás nem történt, így az elmúlt négy évtizedben az épületek rendkívül rossz állapotba kerültek. A mostani rekonstrukció első üteme 2012 októberében kezdődött, és ez év elejére a tizenkét műteremből öt teljes belső és külső, valamint kilenc épület tetőszerkezetének a felújítása megtörtént. A beruházás révén a műtermek egész évben használhatóak lesznek, és az egy hektáros park is teljesen megújul. A művésztelephez tartozó galéria ugyancsak felújított épületébe költözött az üzemeltető, száz százalékban állami tulajdonú MANK. Sárváry István elmondta, a munkálatok márciusban folytatódnak. A felújítás eddig százmillió forintba került, a befejezéshez szükséges hetvenmillió forint pedig rendelkezésre áll.

A tervek szerint júniusban adják át mind a tizenkét műtermet, és akkorra készül el a kert is. L. Simon László arról is beszélt, hogy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus a MANK részeként folytatja tevékenységét, és továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el, valamint kortárs művészeti dokumentációs és kutatói tevékenységet is végez. A jövőben a MANK koordinálásával hatékonyabban fog működni a különböző művészeti ösztöndíjak - Móricz Zsigmond-ösztöndíj, Kodály Zoltán-ösztöndíj, Fülöp Viktor-ösztöndíj - kiírása és lebonyolítása. A kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy az ösztöndíjak összege 2013-tól növekszik, időtartamuk pedig tizenegy hónapról egy évre módosul. A jelentkezési korhatár is emelkedik egy évvel, illetve a megítélt ösztöndíjat ezentúl nem egy összegben, hanem havonta fogják folyósítani. Továbbá az ösztöndíjak mellett ingyenes műteremhasználatra, alkotóházi tartózkodásra is lehetőséget kapnak a művészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egyik galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.
Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.