Vizuál

170 millióból újul meg a szentendrei művésztelep

2013.01.11. 10:08
Ajánlom
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és Sárváry István, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Szentendrén, január 9-én számolt be a rekonstrukció lépéseiről. Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak, ide költözött a MANK irodája is.

A szentendrei művésztelep műteremlakásai 1972-ben készültek el, azóta felújítás nem történt, így az elmúlt négy évtizedben az épületek rendkívül rossz állapotba kerültek. A mostani rekonstrukció első üteme 2012 októberében kezdődött, és ez év elejére a tizenkét műteremből öt teljes belső és külső, valamint kilenc épület tetőszerkezetének a felújítása megtörtént. A beruházás révén a műtermek egész évben használhatóak lesznek, és az egy hektáros park is teljesen megújul. A művésztelephez tartozó galéria ugyancsak felújított épületébe költözött az üzemeltető, száz százalékban állami tulajdonú MANK. Sárváry István elmondta, a munkálatok márciusban folytatódnak. A felújítás eddig százmillió forintba került, a befejezéshez szükséges hetvenmillió forint pedig rendelkezésre áll.

A tervek szerint júniusban adják át mind a tizenkét műtermet, és akkorra készül el a kert is. L. Simon László arról is beszélt, hogy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus a MANK részeként folytatja tevékenységét, és továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el, valamint kortárs művészeti dokumentációs és kutatói tevékenységet is végez. A jövőben a MANK koordinálásával hatékonyabban fog működni a különböző művészeti ösztöndíjak - Móricz Zsigmond-ösztöndíj, Kodály Zoltán-ösztöndíj, Fülöp Viktor-ösztöndíj - kiírása és lebonyolítása. A kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy az ösztöndíjak összege 2013-tól növekszik, időtartamuk pedig tizenegy hónapról egy évre módosul. A jelentkezési korhatár is emelkedik egy évvel, illetve a megítélt ösztöndíjat ezentúl nem egy összegben, hanem havonta fogják folyósítani. Továbbá az ösztöndíjak mellett ingyenes műteremhasználatra, alkotóházi tartózkodásra is lehetőséget kapnak a művészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: „Sajnos zárva vagyunk”

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt idézi fel, milyen volt, amikor még lehetett koncertre járni meghitt klubokba és jazzkocsmákba.
Vizuál ajánló

Műterembejárások, tárlatvezetések, városi séták – Jön az 5. Budapest Art Week

Hetvennél is több helyszínen rendezik meg idén október 16. és 25. között a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot.
Vizuál ajánló

Ezen a hétvégén elmerülhetünk a Zsolnayak világában

Rendhagyó idegenvezetés keretében engednek bepillantást a Zsolnay család titkaiba szeptember 19-én és 20-án Pécsett, a kulturális örökség napjai programsorozaton.
Vizuál ajánló

Ma kezdődik a Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.
Vizuál magazin

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!