Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

2021.09.16. 16:20
Ajánlom
Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

Az elmúlt időszakban számos megkeresés érkezett a Médiatanácshoz, melyben műsorsugárzók és alkotók egyaránt aggodalmukat fejezték ki a pedofiltörvény egyes részei miatt, mivel azok többféleképpen is értelmezhetőek. Ezt próbálja most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyértelműsíteni, több oldalon részletezve a besorolásra vonatkozó ajánlásokat.

A dokumentum kitér arra is, hogy mikor kell 18-as karikát tenni egy homoszexualitást ábrázoló vagy nemváltoztatást népszerűsítő tartalomra, ám kiemelik, hogy ezek nem mereven értelmezett, szigorú szabályok.

Az NMHH megfogalmazása szerint olyan alkotásokról van szó, „melyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatást propagálják”.

A besorolásnál nem a homoszexualitás vagy nemváltoztatás megemlítése vagy az azonosíthatóság dönt, hanem a közvetlenül megjelenített kontaktus és kapcsolat milyensége, illetve hogy mennyire központi elemként jelenik meg a filmben.

Nem tartják például problematikusnak a gyengédséget kifejező általános gesztusokat, a puszit, az ölelést, a kézen fogva sétálást, sőt a csókot sem, ha az nem öncélú és nem a tartalom meghatározó eleme vagy fő témája.

A szervezet konkrét példákat is hoz, melyeket véleménye szerint a 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszám kategóriájába kell sorolni. Ezek között több, mára már klasszikusnak számító alkotás is megtalálható:

Adéle élete
A fiúk a klubból
Ez bűn
X generáció
Szólíts a neveden
L (The L Word)
Lip Service
Shameless – Szégyentelenek
Skin I live in

De ilyen alkotás Almodóvar Mindent anyámról című filmje is.

(via HVG)

Fejléckép: Jelenet Almodóvar Mindent anyámról című filmjéből (forrás: PORT.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Zavarba ejtően jó filmekkel jön a Skandináv Filmfesztivál

A kilencvenes évek közepétől tart a skandináv mozi újjászületése, krimiben, társadalomkritikában, magánéleti krízisben a legerősebbek között vannak – fej-fej mellett a román újhullámmal. Premierekkel, Best of válogatással és dokumentumfilmekkel jön a 8. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában. 
Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.