Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

2021.09.16. 16:20
Ajánlom
Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

Az elmúlt időszakban számos megkeresés érkezett a Médiatanácshoz, melyben műsorsugárzók és alkotók egyaránt aggodalmukat fejezték ki a pedofiltörvény egyes részei miatt, mivel azok többféleképpen is értelmezhetőek. Ezt próbálja most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyértelműsíteni, több oldalon részletezve a besorolásra vonatkozó ajánlásokat.

A dokumentum kitér arra is, hogy mikor kell 18-as karikát tenni egy homoszexualitást ábrázoló vagy nemváltoztatást népszerűsítő tartalomra, ám kiemelik, hogy ezek nem mereven értelmezett, szigorú szabályok.

Az NMHH megfogalmazása szerint olyan alkotásokról van szó, „melyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatást propagálják”.

A besorolásnál nem a homoszexualitás vagy nemváltoztatás megemlítése vagy az azonosíthatóság dönt, hanem a közvetlenül megjelenített kontaktus és kapcsolat milyensége, illetve hogy mennyire központi elemként jelenik meg a filmben.

Nem tartják például problematikusnak a gyengédséget kifejező általános gesztusokat, a puszit, az ölelést, a kézen fogva sétálást, sőt a csókot sem, ha az nem öncélú és nem a tartalom meghatározó eleme vagy fő témája.

A szervezet konkrét példákat is hoz, melyeket véleménye szerint a 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszám kategóriájába kell sorolni. Ezek között több, mára már klasszikusnak számító alkotás is megtalálható:

Adéle élete
A fiúk a klubból
Ez bűn
X generáció
Szólíts a neveden
L (The L Word)
Lip Service
Shameless – Szégyentelenek
Skin I live in

De ilyen alkotás Almodóvar Mindent anyámról című filmje is.

(via HVG)

Fejléckép: Jelenet Almodóvar Mindent anyámról című filmjéből (forrás: PORT.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.
Vizuál ajánló

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál ajánló

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.