Konstantin

Sohasem ártatlan

2009.05.16. 22:42

Programkereső

Idén 53. alkalommal rendezik meg a Velencei Biennálét. A június 7-én nyitó eseményen Magyarországot Forgács Péter médiaművész és Rényi András kurátor „Col Tempo” – A W. Projekt című alkotása képviseli.

biennale
biennale

A kétévente megrendezett kortárs művészeti seregszemlének Velencéban a Giardini di Castello ad otthont, ezen belül a magyar művészek a Maróti Géza (1875-1941) tervezte szecessziós pavilonban tárhatják a szakmai és nagyközönség elé alkotásaikat. Az idei év alkotópárosa az emberi arc köré építette fel művét. Az elsőre közhelyesnek tűnő motívum azonban az ő értelmezésükben jóval messzebbre mutat. A tekintet természetét vizsgálja, amellyel a másik embert felmérjük, azonosítjuk, megértjük. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy miféle vizuális sztereotípiák és automatizmusok szerint ítéljük meg azt, akiről valójában semmit sem tudunk? Milyen kulturális kódok és intézmények iráányítják tekintetünket a Másik arcának spontán megértése során?  Másként látjuk, ha szembe nézetben, mintegy személyesen pillantjuk meg, másként, ha hatalmasra növelt gigászként magasodik fölénk és megint másként, ha csöppnyivé zsugorodott tárgyként vehetjük kézbe. Forgács totálinstallációja nem egyszerűen arcokat mutat be változó kontextusokban: inkább a néző pillantását „állítja ki", azt viszi színre. Mert a látás sosem puszta tudomásulvétele a látottnak, hanem identitásképzõ cselekvés: igazodás vagy alávetés, azonosulás vagy tárgyiasítás. Lehet odaadó vagy figyelmetlen, szenvtelen vagy szenvedélyes, érzelmes vagy racionális - de sohasem ártatlan.

A projektet november 22-ig tekinthetjük meg, ha pedig nem áll módunkban Velencébe látogatni, akkor marad a virtuális valóság: a www.coltempo.hu oldalon nemcsak az alkotókról és a projektről tudhatunk meg többet, hanem a látványtervek segítségével a kiállításról is képet alkothatunk, ártatlanság nélkül.