Gertrúd, Patrik

Ellopták Picasso vázlatfüzetét

2009.06.11. 18:50

Programkereső

Krimibe illő történet körvonalazódik Párizsban: ellopták Pablo Picasso 32 rajzot tartalmazó vázlatfüzetét. Értékét 11 millió dollárra becsülik.

A lopást kedd délután fedezték fel a párizsi Picasso Múzeumban, azonban annak körülményei és pontos időpontja még tisztázatlanok. Az első vizsgálatok szerint a vázlatkönyvet az első emeleten, egy nyitott zárú vitrinből vitték el. Az Agence France-Presse hírügynökség szerint - rendőrségi forrásokra hivatkozva - a lopást feltehetően valamikor hétfő éjjel és kedd délután között követhették el. Betörés nyomaira utaló jeleket nem találtak, az intézményt időben bezárták, ugyanakkor kedden egy privát tárlatvezetést is tartottak a múzeumban. A múzeum vezetése nem kommentálta az esetet, melyben a francia Belügyminisztérium egy speciális egysége vezeti a nyomozást.

A párizsi Picasso Múzeum 1973-ban nyitotta meg kapuit, falai a spanyol mester több mint 250 festményét és 1500 rajzát őrzik. Múlt hónapban két Picasso festmény is gazdát cserélt, a Pipázó muskétásért 14,6 millió, míg a Nő kalappal című képéért 7,7 millió dollárt fizetettek.

Forrás: BBC News