Ervin

Nyilvánosságra hozták az AVIVA-díj jelöltjeit

2009.06.12. 16:10

Programkereső

Új képzőművészeti díj van a láthatáron, köszönhetően a Műcsarnok és az AVIVA Életbiztosító együttműködésének.

Az ötmillió forintos díjat olyan alkotó nyerheti el, aki nem töltötte be a negyvenedik életévét, legalább már három éve a pályán van és már legalább egyszer volt figyelemreméltó, önálló kiállítása. Míg az első két szempont tekintetében könnyű eldönti, hogy belefér-e valaki a keretbe vagy sem, addig az utolsóra már nehezebb választ adni. Ezt a nem könnyű feladatot vállalta magára a hattagú zsűri, melynek mindegyik tagja jelölt egy-egy művészt.

Somlói Zsolt műgyűjtő Benczúr Emesét (1969), Mélyi József műkritikus Csákány Istvánt (1978), Lázár Eszter, a Képzőművészeti Egyetem munkatársa Kaszás Tamás Tibort (1976), Szoboszlai János művészettörténész a Gálik András (1970) és Havas Bálint (1971) alkotta Kis Varsó alkotócsoportot, Sasvári Edit a Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum munkatársa Kokesch Ádámot (1973), Készman József művészettörténész pedig a legfiatalabb jelöltet állította Mécs Miklós Pál (1981) médiaművész személyében.

Mint Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója elmondta, „a hat művész alkotásaiból szeptember elején nyílik tárlat a Műcsarnokban, melynek összes termét rendelkezésre bocsátjuk, ezzel is jelezve, hogy mennyire örülünk és támogatjuk ezt a kezdeményezést." Az Aviva Képzőművészeti Díj nyertesét a jelölteket állító hattagú zsűri konszenzusos döntése alapján a kiállítás végén hozza nyilvánosságra a szakmai grémium. Ezzel egy időben adják át azt a félmillió forint értékű közönségdíjat is, amelyet a látogatók szavazatai alapján legjobbnak ítélt művész vihet haza.