Márk

Az Aranyszív Napja

2009.06.15. 12:10

Programkereső

Egyedülálló kezdeményezésbe fogott a százhalombattai Matrica Múzeum, melynek célja, hogy az intézmény hozzájáruljon a sérült emberek felépüléséhez.

A százhalombattai Sérültekért Alapítvány együttműködési megállapodást kötött a százhalombattai „Matrica" Múzeummal és szándéknyilatkozatot írt alá a Százhalom Egészségügyi Központtal.   

A Sérültekért Alapítvány évek óta kiemelkedően jó munkakapcsolatot ápol a „Matrica" Múzeummal, amely a kezdetekben csupán egy-egy konkrét közös feladatban nyilvánult meg. Az alapítvány munkatársai kosárfonást és szövést tanítottak a múzeum dolgozóinak,  a sérült fiatalok pedig részt vettek a Régészeti Park gondozásában, a szakmai gyakorlat keretén belül.

A sikeres közös munka tapasztalatain alapul a mostani hosszú távú megállapodás, melynek keretében az alábbi területeken működnek együtt az intézmények:

  1. textilkészítés az alapítvány házi szövőszékein, a múzeum régészetileg feltárt, Százhalombattához köthető, autentikus szín- és motívumkincse alapján
  2. kísérleti kiskert kialakítása, gondozása a Régészeti Parkban az alapítvány sérültjeinek és dolgozóinak részvételével
  3. a kiskertben gondozott növények felhasználása textíliák festéséhez, szövéshez az alapítvány szövőműhelyében a múzeum szakmai irányítása mellett

A cél, hogy egy olyan társadalmi rehabilitációs program szülessen meg, amely  a baleset illetve betegség következtében sérült emberek felépülését segíti. Ennek legfőbb eleme a folyamatos tanulás mind a mozgásos, mind a pszichés és mentális képességek terén. A fejlesztést szakmai team segíti, majd az alapítvány telephelyén, a sérültek között, velük együtt folytatódik a rehabilitáció.

Mint a szervezők elmondták, tapasztalataik szerint a balesetet szenvedett, stroke vagy egyéb betegség miatt sérült embereknek hatalmas lelki erőt nyújt a születetten sérültek jelenléte, együttműködése, életöröme, elfogadása és mindaz a különleges képessége, amely az ép emberek körében kevésbé tapasztalható.