Konrád, Tivadar

Múzeumok Éjszakája 2009

2009.06.18. 12:01

Programkereső

Június 20-a éjszakája idén a múzeumoké és persze a tűzugrásé!

A francia kezdeményezésre indult Múzeumok Éjszakája immár hazánkban is egyértelműen népszerű és szokványos eseménynek mondható. Az egész országban több mint kétszáz intézmény várja egész nap és egész éjjel a látogatókat, azonban nem csak ettől más ez a nap. Az állandó és időszaki kiállítások mellett rengeteg különleges program és szórakozási lehetőség közül választhatunk. A programokat felsorolni szinte lehetetlenség, azonban a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapján az összes program megtalálható.

Ehelyütt csupán egy rövid válogatásra szorítkoznánk, ám mielőtt ebbe belevágunk, lássunk pár alapvető és igen fontos információt.

A belépőjegy ára felnőttek részére 1300, a diákjegy 600 forint (6-18 éves korig), 6 éves kor alatt a programok látogatása ingyenes. A jegyek megvásárolhatók a programban résztvevő intézményekben, emellett Budapesten a BKV jegypénztárakban is.

A belépőjegy karszalagja egész éjjel ingyenes utazást biztosít a BKV járataira és az ez alkalomból indított múzeumi járatokra.

A népi hagyományok hívei pedig ne feledjék, hogy az év legrövidebb éjszakája, Szent Iván éjjele, június 24-én (szerda) van, így a bő termés és a boldog szerelem érdekében tett varázslatokkal várni kell még pár napot.

Ludwig Múzeum

ludwig múzeumok éjszakája
ludwig múzeumok éjszakája

A Ludwig múzeumban Anton Corbijn művészetével ismerkedhetünk meg alaposabban. Egyrészt a szakértő tárlatvezetések révén, melyeket Lugosi Lugo László és Winkler Nóra tartanak, hanem a Corbijn filmjeiből (Control, Anton Corbijn - No Still Life) tartott vetítéseknek köszönhetően. Emellett ingyen juthatunk képzőművészeti kiadványokhoz, ha itt vásároljuk meg az Éjszakára érvényes jegyünket.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

A Magyar Képzőművészeti Egyetem először csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. A programok délután öt órakor kezdődnek, lesz epreskerti séta, intermédia diploma tárlatvezetés Enyedi Ildikó filmrendezővel és Szegedy-Maszák Zoltán médiaművésszel, performanszok és koncertek.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

mezőgazd múzeumok éjszakája
mezőgazd múzeumok éjszakája

A Mezőgazdasági Múzeumban fellép Szőke Nikoletta, Ferenczi György és a Rackajam, alkalom nyílik a tűz ugrás kipróbálására, a legjobban azonban a gyerekek járnak. Kézműves foglalkozások, játszóház, gólyalábas kikiáltók és kovácsműhely, míg az idősebb „gyerekeket" szerelmi varázslással és bájital kóstolással várják a szervezők. A kulináris élvezetek kedvelőire pedig pálinkák és borok várnak, s nem utolsó sorban, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje által helyben készített finomságok.

Magyar Nemzeti Galéria

mng múzeumok éjszakája
mng múzeumok éjszakája

A Nemzeti Galéria nem véletlenül a Művészetek éjszakája mottóval jelöli programjait. A tárlatvezetések mellett színházi programok, újrahasznosított anyagokból készült ruhákat felvonultató divatbemutató és koncertek várják úgy a komoly-, mint a könnyű zene kedvelőit.

VAM Design Center

Szent Efrém férfikar
Szent Efrém férfikar

Szintén a programsorozat debütáló résztvevői között üdvözölhetjük a VAM Design Centert. Programjaik a II. János Pál pápa életét bemutató tárlat köré csoportosulnak, így nem meglepő, hogy a fellépők (Sotto Voce együttes, Szent Efrém férfikar) repertoárjában a klasszikus zenei művek mellett liturgikus énekek is helyet kaptak.