Sándor, Ede

Öko-logó

2009.06.22. 21:41

Programkereső

Új ökológiai logó tervezésére írt ki pályázatot az Európai Unió.

Az ökológiai logó azon előrecsomagolt termékeken szerepelhet, melyek megfelelnek az EU által meghatározott termelési előírásoknak és a 27 tagállam valamelyikéből származnak. Feltüntetése kötelező, de önkéntes alapon az EU-ból származó vagy harmadik országokból behozott, nem előre csomagolt ökológiai termékeken is feltüntethető. 

öko logó
öko logó

Hogy az éppen létező logóval mi a probléma, nehéz megfejteni, minden esetre meg van az az előnye a pályázatnak, hogy kiváló bemutatkozási lehetőséget jelent a felsőfokú képzőművészeti és tervezőgrafikai intézmények hallgatóinak és frissdiplomásainak.

Bár már eddig is 500 pályaművel jelentkeztek, a pályázat eredeti nevezési határidejét 2009. július 6-ig meghosszabbították. Így ha valaki versenybe szállna, még megteheti. A kész műveket www.ec.europa.eu/organic-logo internetes oldalon keresztül lehet feltölteni.

A pályaműveket előbb nemzetközi zsűri bírálja majd, de az Európai Unió állampolgárai is szavazhatnak a nekik legszimpatikusabb művekre az interneten.

A szavazás végén három pályamű részesülhet díjazásban. Az első helyezett - amellett, hogy az általa készített terv lesz az EU-s ökológiai termékeken általánosan feltüntetett logó -, 6000 eurós pénzdíjnak örülhet majd, míg a második és a harmadik helyezett 3500, illetve 2500 euró összegű díjat kap. A pályázat nyertesének, valamint a második és a harmadik helyezettnek a nevét 2010 júliusában hirdetik ki, a díjakat ünnepélyes keretek között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési biztos adja át Brüsszelben.