Márk

Árvíz fenyegeti Michelangelót

2009.06.25. 10:23

Programkereső

Az esőzések nemcsak minket hanem nyugati szomszédunkat is megviseli. A bécsi Albertina Múzeum 950 ezer mű áthelyezésére kényszerül.

Ausztria az elmúlt ötven évben nem látott olyan felhőszakadást mint amilyennel a napokban kellett megküzdenie. A lezúduló víz mennyisége pedig nemcsak Bécs lakosait, hanem az Albertina alsó traktusait is megviselte, ahol 950 ezer darab műtárgyat tárolnak. A beszivárgó víz miatt olyan mesterek munkái kerültek veszélybe mint Rubens vagy Michelangelo. A galéria egyik legfontosabb darabját, Albrecht Dürer Nyúl című 1502-ben készült akvarelljét már biztonságba helyezték.

A műveket szerencsére nem érte kár, de a gyűjteményt elszállították Bécs központjából. Az alkotások egyéb osztrák intézményekben kapnak helyet, ám hogy kényszerű vendégeskedésük meddig tart, egyelőre nem tudni.

Az Albertina Múzeum, amely Bécs egyik fő turista látványossága, évente egymillió látogató fogad. Ezzel együtt nemcsak az árvíz okoz problémát az intézmény életében, hanem a pénzügyi válság is nehezíti működését.

Forrás Reuters UK