Konrád, Tivadar

Ellophatatlan

2009.06.29. 21:05

Programkereső

Új kortárs művészeti színtérrel bővült a budapesti galéria kínálat.

Vasárnap este nyitotta meg kapuit a Present kortárs művészeti színtér a Práter utca 28. szám alatt. A nyitó kiállítás címe, Llophatatlan, azonban nem annyira szervezők kreativitásának mint a kiállítótér tulajdonságainak szülötte. Az alig pár négyzetméteres kiállítótermet ugyanis nincs aki őrizze, így a tárgyaknak könnyen lába kelhet.

Vagy mégsem?

A kiállító művészek (Előd Ágnes, Gábor Éva Mária, Schneemeier Andrea, Fuchs Tamás, Gyarmati Zsolt, Mátrai Erik, Pauer Gyula, Kecskés P.Éter, Radics Márk, Steiner Villő, Szuharevszki Mihály, Szentjóbi Tamás, Antal Balázs, Shandor Hassan, MKKP, SEESIDES, Björn Molnár) ugyanis igen szellemes válaszokat adtak a körülmények szülte kényszerre. Az egyik leghatásosabb mű kétségtelenül egy NATO szögesdrótból készült feszület, amely szó szerint a látogatók fölé magasodik. Elviteléhez azonban nem árta, ha nemcsak kosárlabdázói magassággal, de betonkezekkel is rendelkezik a tolvaj.

A furcsa kereszt mellett hagyományosnak nevezhető képek is helyet kaptak a falakon, emellett számos falra rajzolt (épp ezért mozdíthatatlan) kép és vers. A tárlat gondolatiságát legfilozofikusabban talán a Buddhákkal tűzdelt homokvár jelenítette meg, míg a legmókásabb egy miniatűr hologram szobor volt, melyet nem meglepő módon, egy olyan művész alkotott, akinek ellopták egy szobrát.

A megnyitót borkóstoló és zenei események kísérték, így DJ-zés egy szomszédos foghíj telken, illetve egy utcai beugróban a Budapesti Fesztivál Zenekar mini koncertje Fischer Iván vezényletével. Ez utóbbi program megvalósulásáról pontos információink nincsenek, mivel távoztunkkor még áramkeresésben voltak a zenészek.

A szervezők szándéka szerint a tárlatot rejtő helyiséget nem fogják zárni, ha mégis, akkor az épülettel szemközti hajléktalan szálló lakói látnák el az ügyeletet.

Llophatatlan

Kurátor: Paksi Endre Lehel

Present kortárs művészeti helyszín

Nyitva: szeptember 1-ig