Csilla, Noémi

Ismét Sziget!

2009.08.09. 13:09

Programkereső

Míg a Sziget Fesztivál pár éve még igazándiból csak a zene otthona volt, addig idén igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát.

Hogy a kultúra szeretete vagy a finanszírozási keretek bővítése vitte-e rá a szervezőket erre a váltásra, végül is nem lényeges, mert az eredmény magáért beszél. A tánc, színház és irodalmi programok mellett ráadásul egy olyan helyhez kötött művészeti ágat, mint a képzőművészet, is sikerült meghonosítani a Szigeten. Itt kell azonban megjegyeznünk, hogy ez nemcsak a Sziget szervezőinek nyitottságát, hanem az intézmények munkatársainak kreativitását is dicséri. Mindezen szándékok pedig odajutottak, hogy ha végig kívánjuk látogatni az összes képzőművészeti programot, akkor bizony érdemes a koncertek kezdése előtt jóval hamarabb kimenni a Hajógyári-szigetre.

A „klasszikus" vonalat képviseli a már korábban is sikeres Múzeumi Negyed. Idén tizennégy intézmény, az Aquincumi Múzeum, a Goethe Intézet, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Mai Manó Ház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM (amely egyben Debrecen városát is képviseli), a Petőfi Irodalmi Múzeum, az óbudai Zichy Kastély, az Országos Közlekedési és Műszaki Múzeum, a Műcsarnok, a Skanzen és a Szépművészeti Múzeum. Ez alkalommal is zömében kiállításaikat népszerűsítik a kivonuló múzeumok, így a Nemzeti Múzeum a szeptemberben nyíló „Királylányok messzeföldről - Nők a hatalom árnyékában", a Ludwig a Capa tárlatot, a MODEM pedig a frissen nyíló Messiásokat. Eme tendenciával szembe megy ugyan, de korunk egyik legfontosabb problémájára, a környezetszennyezésre próbál megoldást kínálni a Skanzen Mentsétek meg forrásainkat! programsorozata, amely arra keresi a választ, hogy miként lehet a felhalmozott paraszti tudást felhasználni a megújuló energiák tekintetében. A legszórakoztatóbbnak pedig a Műszaki Múzeum sátra ígérkezik, ahol mindenkit szeretettel várnak egy közös nagy alkotásra, melynek célja, hogy használhatatlan, semmirevaló tárgyak szülessenek.

Szintén a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az Octopus udvarán felállított Baobab (Majomkenyérfa) installáció, amely egy hosszú turné után decemberben Koppenhágába érkezik, ahol a Kyoto protokollt felváltó új klímaegyezményt írják majd alá a világ döntéshozói. Az elmélet mellett bőven jut szerep a gyakorlatnak is. Lesz Artshop, kézműves foglalkozások, ruha átalakító „szalon", képzőművészeti alkotásokká átlényegített Trabantok és az évek óta méltán sikeres Tarot Labirintus sem hiányzik a programból.

A részletes program a Sziget honlapján olvasható.