Zita, Mariann

Fényre érzékenyen

2009.08.12. 09:22

Programkereső

A fénnyel való kísérletezés, bár a fotográfiai eljárás sajátja, képes önálló képi témává fejlődni.

Pácser Attila tárlatának címe egyszerre titokzatos és sokatmondó. Titokzatos, mert e két latin szó olyan széles asszociációs körrel bír, mely a könnyedséget, az eleganciát, de még a jelentéktelenséget és halványságot is magába foglalja. Sokatmondó, mert egy művészi attitűdöt, a fényviszonyokkal kapcsolatos elmélyült munkát jelez.

Lux2
Lux2

A fotózás fő helyszíne egy Kossuth Lajos utcai, XIX. századi napfényműterem, mely egyszerre ad lehetőséget az elvonulásra és tartja fent a kapcsolatot a külvilággal. Az ablakból budapesti háztetőket látni, az idő múlása tökéletesen mérhető a beszűrődő természetes fény erősségén. Pácser nem is ad lehetőséget a napszakokat illető találgatásra, a címadás minimumát a pontos óra és perc feltüntetésében határozta meg. Ezt a mérnöki precizitást egészíti ki, ha nem is minden esetben, egy elvontabb címadás. Az „Angelus" egy akasztón lógó fehér trikóra, míg a „Citatum" három, földön heverő citromra utal, folytatva a latin rájátszások sorát.

Nem csupán a címkézés, a fotók szerkesztése is átgondolt. A letisztult, sok esetben szimmetrikus kompozíciók illeszkednek a klasszikus festészeti és fotográfiai hagyományba. A fényképészet egyik klasszikusát, André Kertészt idézik például a villa árnyékát fekete-fehérben és színesben is megörökítő képek.

Lux1
Lux1

Pácser akkor is egy megszokott téma mellett dönt, amikor az üvegdarabok fénytörését vizsgálja, bár a végeredmény igazolja, hogy a játékos, érdekes megoldások tárháza kimeríthetetlen. Az anyag egészére jellemző, hogy apró részleteket egyedi módon ragad meg, makrofelvételei új értelmet adnak a hétköznapi formáknak. A narancsos, lágy fénybe helyezett használati tárgyak úgy kelnek életre a képen, hogy ennek nyomán átélhető a szinte sztoikus nyugalom. Korábbi, fekete-fehér csendéletei ennél szigorúbb vonalakkal dolgoznak, ám néhány közös motívum, például a könyv ábrázolása áthidalja a hangvételbeli váltást.

Egyedül a Galéria nagyméretű ablakai okozta tükröződések lehetnek zavaróak, de jobban belegondolva, a fénnyel való játék koncepciójába ez is belefér.

Pácser Attila: Lux, lucis

Budapest Galéria Kiállítóterme

Nyitva: augusztus 23-ig