Júlia, Rita

Megy a gőzös, megy a gőzös

2009.12.14. 13:06

Programkereső

Állítólag a játékvasút a kisfiúk legkedvesebb játéka. Állítólag.

Mert ahogy a klasszikus viccekből is tudjuk, lehet, hogy a kisfiúk legkedvesebb játéka, de az apukájuk veszi meg, és épp ezért jó ideig az ő legkedvesebb játékuk. Ugyanakkor nincs ezen mit csodálkozni; a mini városok, falvak és hegyek között futó kisvasút kortól, nemtől függetlenül mindenkit levesz a lábáról. A műfaj igazi sztárja pedig a Märklin vasút, aminek a nevét még az ismeri, aki soha életében egy játék vasutat sem vett.
A cég 150 éves lett, ennek alkalmából egy 300 darabot felvonultató csoda kállítást szerveztek a Közlekedési Múzeumba, működő vasutakkal és igazi ritkaságokkal. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Märklin 1890-ben gyártott, Storhenbein azaz Gólyaláb becenévre hallgató mozdonya, a szintén beszédes nevű Krokodil mozdony és az amerikai Commodore Vanderbilt vasút kicsinyített mása. A nemzetközi csodák mellett magyar vonatok mása is szerepel a tárlaton, így a '60-as évektől közlekedő, és kultikusnak számító, NOHAB (hivatalos neve MÁV M61) mozdony, amely modellje nemcsak kinézetében teljesen élethű, de még a mozdonykürt hangját is képes utánozni. A másik magyar mozdony a MÁV Taurus, amely modellje szintén képes az eredeti óriás mozdony fényeinek és hangjainak előállítására.

A kiállított vonatok H0-s (1:87) méretűek, de megtekinthető a világon sorozatban gyártott legkisebb, Z (1:220) méretű járgány is.

150 éves a Märklin

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Nyitva: január 24-ig