Hella

„Nem a Karib-tenger kalózai vagyunk”

2009.12.15. 20:04

Programkereső

Öt vitatott eredetű egyiptomi freskót adott vissza a Louvre Egyiptomnak.

Az öt darab, mindössze 15-ször 30 centiméteres freskó részlet a feltételezések szerint a Luxor melletti Királyok Völgyéből származik és Tetati pap 3200 éves sírját díszítette. A sztélék visszaszolgáltatása azért is bír különös jelentőséggel, mert fontos fordulópont lehet az antik műtárgyak forrás országai és a nyugati múzeumok között évek óta dúló tárgy-elhelyezési csatározásban. Mind Görögország, mind Egyiptom szeretné visszakapni ókori tárgyait, melyek jelenleg a nagy múzeumok gyűjteményét gazdagítják, és nem mellesleg, több ezer látogatót vonzanak egy évben.

Nofertiti
Nofertiti

Az egyiptomi kultúrpolitika ez irányú törekvése nem új keletű, de mindenképpen fordulatot hozott a tárgyalások kimenetelében Dr. Zahi Hawass, jelenlegi egyiptomi főrégész, 2002-es kinevezése. Hawass tevékenysége révén az elmúlt években 5 ezer műtárgy került vissza Egyiptomba. Ez a mennyiség azonban nem azt jelenti, hogy Egyiptomnak nincs több követelése a világ nagy intézményei felé. Hawass „kívánság listáján", többek között szerepel a Rosetta kő, melyet jelenleg a British Múzeumban őriznek, a Berlinben látható Nofertiti büszt, Hemiunu, a gízai piramis építőjének szobra (ami szintén Németországban van) és egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor, ami jelenleg a Torinói Múzeum birtokában van.
A fent említett kultúrdiplomáciai bonyodalmaknak további súlyt ad, hogy a tervek szerint 2013-ban nyitja meg kapuit a Gízai Nagy Egyiptomi Múzeum, amely vonzerejét jelentősen növelné, ha a fent említett világhírű tárgyak az egyiptomi kormány tulajdonában lennének. Bár Hawass több esetben megelégedne a kölcsönzéssel, a műalkotásokat birtokló intézmények nem hajlanak erre a megoldásra sem. Ódzkodásuk hátterében azon aggodalmuk lehet, hogy tartanak tőle, hogy a kölcsönadott művek többé nem kerülnek vissza a falaik közé. Ez utóbbi feltételezésre Hawass úgy reagált, hogy „mi nem a Karib-tenger kalózai vagyunk, hanem egy civilizált ország".

Forrás: BBC News