Konstantin

Éjszaka járunk legszívesebben múzeumba

2009.12.30. 14:05

Programkereső

Az éjszaka és a bulihangulat még az unalmas múzeumlátogatást is képes vonzóvá tenni a fiatalok körében - derül ki a múzeumi nagyrendezvények statisztikáit böngészve.

A Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, és az idén első alkalommal megszervezett Múzeumok Őszi Éjszakája együtt több mint 600 ezer vendéget vonzott a közgyűjtemények falai közé - adta hírül az OKM. A június 20-i Múzeumok Éjszakája idén is látogatói rekordott döntött. A vacak idő ellenére a tavalyinál néhány százzal több, csaknem 381.000 érdeklődő kereste fel a közgyűjteményeket. A tíz vezető helyszínen készült felmérés szerint a vendégek fele 14 és 28 év közötti, és többségük ezen az estén 3-4 múzeumba jut el - több intézménybe, mint egész évben összesen. A hat hetes Múzeumok Őszi Fesztiváljára ehhez képest mindössze 130.000-en látogattak el, ami különösen az őszi programsorozatot lezáró újabb éjszakai kampány fényében tűnik kevésnek, hiszen a Múzeumok Őszi Éjszakája csaknem ugyanennyi érdeklődőt vonzott.

Az illetékesek megfogalmazása szerint a tendencia egyértelmű: "A múzeum gyűjtő, feltáró, feldolgozó, megőrző és bemutató tevékenységében a múzeumpedagógiai és közművelődési feladatok egyre hangsúlyosabbá válnak, az interaktivitás, az élményszerzés és az élményadás felé tolódnak el. Maguk a kiállítások és a múzeumok által kínált szolgáltatások is jelentősen megváltoztak az utóbbi években. Egy-egy ilyen különleges eseményen a múzeumok szokatlan módon mutatkozhatnak be, ezzel is bizonyítva: modern és látogatóbarát intézmények."

A kérdés már csak az, hogy a szürke hétköznapok vonzóbbá tételét megcélozva nem volna-e időszerű a múzeumok jobbára csak iskolai csoportok, nyugdíjasok és turisták számára kedvező nyitvatartási idejét felülvizsgálni?