Konstantin

Újabb képeket loptak el Franciaországban

2010.01.04. 15:53

Programkereső

Múlt hét csütörtökön kelt lába a Cantini Múzeumból Edgar Degas Kóristák című rajzának, de aznap nem ez volt az egyetlen nagy értékű lopás Franciaországban.

Edgar Degas 1,15 millió dollárra becsült képének eltűnését a marseilles-i múzeum csütörtöki nyitásakor vették észre. A rendőrség egy előző éjszaka szolgálatban levő éjjeli őrt bent is tartott kihallgatásra, de végül vádemelés nélkül másnap szabadon bocsátotta. A nyomozásról egyelőre nem tudni többet, mint hogy nem találtak betörésre utaló nyomokat, és hogy a nyomozás lezárásáig a múzeum zárva tart.
Ugyanezen napon további harminc képet loptak el, a szintén Provansz tartományban található La Cadiére d'Azur nevű faluból. A képek egy villából tűntek el, melynek tulajdonosa éppen szabadságát töltötte Svédországban. A mintegy 1,4 millió dollárra becsült festmények között Picasso és Rousseau alkotásai is megtalálhatóak, tulajdonosuk pedig szabadságát megszakítva visszatért Franciaországba, hogy segítse a rendőrség munkáját.

A rendőrség állítása szerint nem találtak egyértelmű bizonyítékot, ami összekötné a két rablást, de mindenképpen érdekesnek mondható, hogy egy napon, egymástól csupán 40 kilométer távolságra ennyi remekmű tűnt el.

Forrás: New York Times