Hella

Ingyenes szoftverek

2010.01.05. 18:53

Programkereső

Manapság egy műalkotás létrehozásához nem feltétlen ecset és vászon kell, hanem drága szoftverek. De ez ne szegje senki kedvét, létezik ingyenes Photoshop!

Az alábbi kis válogatásban négy weboldalt ajánlunk leendő médiaművészek, és hétköznapi felhasználók figyelmébe, ahonnét nyílt forráskódú, ingyenes kép-, hang- és videoszerkesztő programokat tölthetnek le.

GIMP

A GIMP (más néven GNU képszerkesztő program) egy kiforrott digitális képszerkesztő program, amely alkalmas fotóretusálásra, továbbá a képek kompozícióinak és mélységének alakítására. Tökéletes ingyenes megoldás a Photoshopra, Linux, Unix, Microsoft és Apple Mac OS X platformok esetén.

A program innét tölthető le.

Inkscape
Az Inkscape egy ingyenes vektoros grafikai szerkesztő program, amit SVG kiterjesztésű, azaz vektor-grafikus fájlokat készíthetünk és szerkeszthetünk. A program kiválóan alkalmas logók tervezésére, szöveg-, desig- és web-alapú képek létrehozására. Használatával kiválthatóak az Illustrator, a CorelDraw és a Xara X programok, Linux, Windows (2000/2003/XP) Apple Mac OS X háttér esetén.

A program innét tölthető le.

Blender 
A Blender egy háromdimenziós animációs és számítógépes grafikai program, amely segítségével létrehozhatunk, alakíthatunk és bemutathatunk grafikákat 3D-ben. Ingyenes alternatíva (az összes nagyobb operációs rendszer esetében) a következő programokra: Softimage XSI, 3S Studio Max, Maya és Cinema 4D.

A program innét tölthető le.

Jahshaka  
A Jahshaka egy szabad-forráskódú hang- és videoszerkesztő program, amellyel nemcsak vághatunk, de komplex valósidejű videoeffekteket és animációkat készíthetünk. Ingyenes megoldás (az összes nagyobb operációs rendszer esetében) a következő programokra: Final Cut Pro, Premier Pro és After Effects.

A program innét tölthető le.

Forrás: The Independent