Emil, Csanád

A Louvre 2009 leglátogatottabb múzeuma

2010.01.20. 13:47

Programkereső

A neves intézményt 8,5 millióan látogatták meg tavaly, akárcsak 2008-ban, amivel kivívta az igen megtisztelő, a világ leglátogatottabb múzeuma címet.
Louvre
Louvre

Ez már a második rekord látogatószámmal bíró éve a múzeumnak, és ha az elmúlt négy év számainak átlagát vesszük, akkor is évi 8 millió vendéggel büszkélkedhet a Louvre. Az időszaki kiállítások különösen sok látogatót vonzottak. A Menny kapui című egyiptomi tárlatot 250 ezren tekintették meg, míg a Tiziano, Tintoretto, Veronese - Vetélkedés Velencében című tárlatra 400 ezren voltak kíváncsiak.

Egy ilyen összesítésnél azonban a második vagy harmadik hely sem lebecsülendő. A dobogó második helyét mind 2009-ben, mind 2008-ban a British Museum tudhatta a magáénak, tavaly több mint 5,5 millió látogatóval, míg egy évvel korábban kis híján 6 millió jegyet váltottak az intézmény tárlataira. A harmadik helyet a New York-i Metropolitan Museum vívta ki 4,8 millió látogatóval. Ez utóbbi szám különösen érdekes, tekintve, hogy ez 2008-ban csupán az ötödik helyre volt elég a listán.

Bár nem valószínű, de a rangsor még változhat, mivel a világ nagy kiállítóhelyei közül még jó pár nem nyilatkozott a tavalyi látogatószámokat illetően. Nem valószínű, hogy a Louvre elveszítené első helyét, de az elképzelhető, hogy a dobogós helyek tekintetében lesz változás. Tekintve, hogy a „trónkövetelők" között olyanintézményeket találunk mint a washingtoni National Gallery, ami 2008-ban szűk 5 millió nézőt vonzott, akárcsak a londoni Tate Modern.

Forrás: Independent