Eszter, Eliza

Aki belezúgott Picassóba

2010.01.27. 13:15

Programkereső

A Metropolitan Múzeum egyik tárlatvezetője belezúgott Publo Picasso egyik festményébe. Szó szerint.
Publo Picasso: A művész (1904-05)
Publo Picasso: A művész (1904-05)

A Metropolitan Múzeum egyik női dolgozója éppen felnőtt művészeti órát tartott péntek délután a New York-i intézményben, amikor elvesztette egyensúlyát és beleesett Picasso A művész című festményébe. A kép különösen értékes, nemcsak az alkotó és a kora (a spanyol mester 1904-ben vagy 1905-ben festette) okán, hanem azért is, mert Picasso igen rövid rózsaszín korszakában készült. Az eset következtében viszont egy 15 centimétert meghaladó függőleges szakadás keletkezett a vászon jobb sarkában.
A balesetet követően a képet azonnal átvitték a múzeum konzerváló műhelyébe, ahol neki is kezdtek a probléma orvosolásának. Mint a múzeum egyik képviselője elmondta, szerencsére a sérülés nem érinti a kompozíció központi részét, nem feltűnő és reményeik szerint sikerül teljes egészében helyre állítaniuk a képet.
Az intézmény ugyan beazonosította a nőt, de nem nevezte meg, mivel nem szándékos károkozás történt.

A képet 23 évesen festette Picasso. Ekkor még nem volt befutott művész, így egy ilyen méretű (183cm x 122 cm) kép elkészítése komoly anyagi terhet jelentett neki. Ebből a korszakából nem is maradt fenn sok munkája, de abból a kevésből is A művész a legnagyobb méretű, értékét pedig 100 millió dollárra becsülik.

Forrás: The New York Times