Béla

A géniusz ragyogása

2010.02.04. 14:23

Programkereső

Az emberiség legfényesebb csillagóráinak egyike az a különleges tünemény, amelyet reneszánsznak nevezünk.
Baán László
Baán László
Az elmúlt ezredévben talán sehol másutt és máskor olyan intenzitással és ragyogó fénnyel nem lobogott a teremtő európai géniusz, mint a quattrocento és a cinquecento Itáliájának földjén.

Az emberi szabadság és alkotóerő, a lázas kíváncsiság és tettvágy, az egyén méltóságának és az élet teljességének újbóli diadala volt ez, az antik Róma fáklyájának kilobbanása után majd ezer évvel. Mindaz, ami akkor újjászületett és megszületett Itália földjén, azóta is a része, biztos fundamentuma európai öntudatunknak: míg az emberi történelem e fényes csillaga itt ragyog felettünk és bennünk, addig, és csak addig lesz Európa önmaga. S van-e igazán más dolgunk itt, a Földön, mint hogy önmagunk legyünk - egyénenként és mindannyian?

A Szépművészeti Múzeumban most látható kiállítás a világ több mint ötven múzeumából - köztük a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a madridi Pradóból érkező remekművekkel - a korszak több mint nyolcvan kiemelkedő mesterének százharminc alkotásán keresztül, Magyarországon eddig még soha nem látott átfogó erővel és minőségben teremti újra elénk a reneszánsz Itáliáját. Botticelli, Leonardo, Giorgione, Raffaello, Tiziano, Veronese vagy Tintoretto géniusza haláluk után félezer évvel is ragyog, és megidézi a reneszánsz varázslatos világát. A 15-16. századi olasz festészetet bemutató kiállítás nemcsak gyönyörködtet és lélekben gyarapít, de lehetőséget nyújt arra is, hogy nyomon követhessük a legjelentősebb itáliai kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születését és fejlődését.

Persze magától érthetően mégiscsak az alkotások kézzelfogható kisugárzása jelenti az élményt és adja a felfedezés örömét. Márpedig most olyan művekkel találkozhat Budapesten a közönség, amelyeknek ittléte önmagában is ünnep: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfi képmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere-képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio La Bellája mind-mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak, de Leonardo da Vinci Hermelines hölgye önmagában esszenciája annak, amit reneszánsznak nevezünk.


Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Botticellitől Tizianóig – Az itáliai festészet két évszázadának remekművei
Nyitva: 2009. október 28. - 2010. február 14.


(Megjelent: a Fidelio Est februári számában)