Luca, Ottilia

Új Van Gogh képet azonosítottak

2010.03.01. 09:02

Programkereső

Harmincöt év után, végül Van Gogh műveként azonosítottak egy párizsi szélmalmot ábrázoló 19. századi festményt.
Van Gogh: Le Blut
Van Gogh: Le Blut

A festményt az amszterdami Van Gogh múzeum hitelesítette egy 2007-ben kezdődött átfogó vizsgálat eredményeképp. Az 1886-ra datált, Le Blut - fin Mill című kép hitelességét Ralph Keuning, a Museum de Fundatie in Zwolle igazgatója is megerősítette.

Az 55, 2 centiméter magas és 38 centiméter széles képet még a múzeum alapítója, Dirk Hannema, vásárolta 1975-ben egy párizsi műkereskedőtől, azzal a szent meggyőződéssel, hogy a festmény Van Gogh alkotása. Mint Ralph Keuning megjegyezte, kitartáa nem volt hiába való, hisz az idő őt igazolta.
A képet, több kései van Gogh művel együtt, július 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Alapítvány múzeumában.

Vincent van Gogh 1853-ban született Hollandiában. Mielőtt 27 évesen a festészet felé fordult volna műkereskedőként is dolgozott. A vastag, lendületes ecsetkezeléséről ismert festő legismertebb tette azonban csak közvetetten kötődik képeihez, hiszen ez nem más, mint saját fülének levágása. 1886-ban Párizsba költözött, ahol nagy hatást gyakoroltak rá az impresszionista festők mint azt a most azonosított kép is jól mutatja. Itt élt 1890-ig, amikor is a Párizs közeli Auvers-sur-Oise-ben mellbe lőtte magát és meghalt.

Forrás: Independent