Szilárda

Ultramodern Chopin múzeum nyílt Varsóban

2010.03.08. 10:44

Programkereső

Új Chopin múzeum nyílt a zeneszerző születésének kétszáz éves évfordulójának alkalmából.
fiatal Chopin
fiatal Chopin

Az újonnan nyílt múzeumot a megnyitón „a világ egyik legmodernebb intézményeként" jellemezte Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter - írta a The Independent.

A múzeum a Visztulához közeli domb tetején trónoló, 17. században épült Ostrogski Palotában kapott helyet, közel Varsó belvárosához, ahol Chopin élete első húsz évét töltötte. Az egyben a Chopin Intézetnek is otthont adó épületet azonban nem egyszerűen felújították, hanem a legfejlettebb audiovizuális és interaktív technológiákkal látták el, hogy minél szakszerűbben vezethessék be a látogatókat a Chopin univerzumba.

A technikai arzenál azt is lehetővé teszi, hogy minden látogató maga válassza meg a látogatás útvonalát, igényei és befogadói képességei függvényében. Minden látogató egy speciális, chippel ellátott kártyát kap, aminek segítségével válogathat a tárlat különböző kép- és hanganyagai között, a gyerekeket pedig egy párnákkal és érintőképernyőkkel teli terem várja, ahol játékosan szerezhetnek ismereteket a zeneszerzőről és koráról.

A múzeum, a fentiek mellett, számos Chopinhez kapcsolódó tárgyat birtokol, így kéziratokat, első kiadású kottákat, leveleket, portrékat és személyes vonatkozású tárgyakat.

A múzeum nyitva tartásáról bővebben az intézmény honlapján olvashatnak.