Fábián, Sebestyén

Egzotikus szépségek

2010.03.19. 08:49

Programkereső

Egyedülálló arany tárgyakat láthatunk a Néprajzi Múzeum új tárlatán.
Aranymaszk2
Aranymaszk2

Az egyedülálló ez esetben nemcsak retorikai fordulat vagy szimpla utalás a kiállított tárgyak szépségére. A 24 arany és három ezüst maszk származási helye és születési ideje egyaránt tág határok között mozog, és vannak köztük olyanok is (például a páros Skorpió maszk), melynek valóban nincs párja a világon. Ebből az egyediségből fakad, hogy bár több szakember bevonásával próbálják azonosítani a maszkok funkcióját és származási helyét, sok esetben még mindig csak találgatnak a szakemberek.

A tárlat misztikus, titokzatos hangulata azonban nem ebből a fajta információ hiányból fakad. A Zelnik István magángyűjteményéből származó maszkokat a Néprajzi Múzeum saját tárgyai egészítik ki, így nemcsak ázsiai, hanem óceániai maszkok is láthatóak a vitrinekben, amik a Néprajzi Múzeum 19. századot idéző falai között szinte a gyarmati időkbe repítik a látogatókat.

A megnyitón egy rövid beszélgetés erejéig sikerült Zelnik Istvánnal, az aranymaszkok tulajdonosával is beszélgetnünk. Mint kiderült a maszkok ugyan valóban kivételes jelentőségűek, de csupán egy részét alkotják Zelnik 16 ezer darabos gyűjteményének, melyet nemcsak maszkok, hanem 11 dél-kelet ázsiai ország, Japán és Kína műtárgyai alkotnak. „A maszkok az ázsiai kultúrában igen jelentős szerepet töltenek be, ezért mindig is nagyon érdekeltek.  Kis méretű maszkokat vásároltam Vietnámban, Belgiumban és Thaiföldön, de az első aranymaszkot mintegy húsz évvel ezelőtt vettem Párizsban, egy vietnámi-francia családtól."

Aranymaszk13
Aranymaszk13

A kollekció azonban nemcsak anyagi szempontból bír különleges értékkel (a kiállított nemesfém maszkok biztosítási értéke 26 milliárd forint), hanem szó szerint egy élet munkájának a gyümölcse. Zelnik 45 éve gyűjti a tárgyakat, melyekből jóval többet láthatunk majd. Mint mondta, „egy gyűjtemény akkor igazán értékes, ha nemcsak a gyűjtőnek, hanem a köznek is ad valamit. Épp ezért kerestem a formát, ami révén minél többen láthatják ezeket a tárgyakat. A gyűjtemény tárgyairól eddig négy kötet (magyar könyvterjesztésben nem, de a gyűjtemény honlapján kaphatóak) látott napvilágot, három előkészület alatt áll, és mintegy 20 kötetesre tervezzük a sorozatot, ami a Zelnik-gyűjtemény legértékesebb és legjelentősebb tárgycsoportjait fogja bemutatni. Emellett év végén nyílik az Andrássy úton a múzeumom, ahol kétezer dél-kelet ázsiai arany- és ezüsttárgy lesz látható. Emellett, a múzeummal párhuzamosan, szintén a mi (Magyar Indokína Társaság) finanszírozásunkban elindul az ELTE dél-kelet ázsiai tanszéke és egy kutatóintézet, ami reményeim szerint, hozzájárul majd egy új keletkutató generáció kinevelődéséhez."

A gyűjteményről és a Magyar Indokína Társaság tevékenységéről itt olvashatnak bővebben.

Aranyba rejtett arcok - Aranymaszkok Ázsiából

A Zelnik-gyűjtemény a Néprajzi Múzeumban

Néprajzi Múzeum

Nyitva: június 20-ig