Zelma, Rajmund

Gázos leletek

2010.03.25. 09:50

Programkereső

Horrorisztikus eredménnyel zárultak a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték építését kísérő régészeti feltárások.
fej nélküli csontváz
fej nélküli csontváz

Hatezer éves rézkori sírhelyeket és Árpád-kori éremkincseket is láthatunk a szegedi Vármúzeum új, a „Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig" címet viselő tárlatán. A kiállított anyag a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték 2009. évi megépítését kísérő, komoly régészeti kutatómunka eredményeként jöhetett létre. A szakemberek egy öt méter széles sávon 210 kilométeren át kutatva keresztmetszetet kaptak négy megye több ezer éves történelméről. A gigantikus hosszúságú, kiterjedésű feltárás során fellelt különleges régészeti leletek szemléltetik a régi idők öltözködési, temetkezési szokásait, életmódját.

Az archeológusok feltártak egy olyan temetőrészletet is, ahol egy felnőtt nő, két felnőtt férfi, három gyermek és két csecsemő földi maradványai kerültek napvilágra. Ebben az időben a sírgödörbe az elhunytak mellé ételt és italt tartalmazó edényeket is tettek - útravalónak.

Az egyik legérdekesebb leletre Balástya határában bukkantak a régészek. A fejnélküli római császárkori szarmata középkorú női csontváznak lábait és karjait összekötözték, szinte gúzsba kötötték. Bár biztosat nem lehet tudni, a szakemberek feltételezése szerint szakrális csonkítás történt. Egyéb érdekes leletek is előkerültek, így Kiskunfélegyháza mellett közel 4000 éves urnasírokra bukkantak: az elhunytat felravatalozták, máglyán elhamvasztották, majd a hamvakat nagyméretű edénybe tették, s tállal lefedve földbe ásott gödörbe helyezték. A fémkeresős kutatás során különleges Árpád-kori éremkincs is előkerült: az ezüstpénzeket tulajdonosuk feltehetően valamilyen fenyegető veszély elől rejtette a föld alá.

A látogatók a kiállításon nem csak nézelődhetnek, hanem kezükbe is vehetik a több ezer éves történelmi lenyomatok másolatát: rézárral bőrt lyukaszthatnak, s kipróbálhatják a fazekaskorongot vagy a császárkori pecsételőt is.

Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig

Vármúzeum (Szeged)

Nyitva: június 13-ig